Antioxidačná bomba? Nech sa páči, granátové jablko!

Jeho história nie je taká obyčajná. Podľa niektorej teórie dokonca ovocie, ktorým sa nakŕmila v raji Eva, bolo chutné, granátové jablko.

08.08.2013 06:00
debata (25)
Semená granátových jabĺk možno konzumovať surové. Foto: SHUTTERSTOCK
granátové jablko Semená granátových jabĺk možno konzumovať surové.

Paradoxne však, kto dá granátovému jablku šancu, nemal by trpieť, ale mladnúť. Od obyčajného jablka sa líši špecifickými semienkami, rubínovočervenou farbou a nezvyčajným tvarom. A na rozdiel od bežného jablka, šupka toho granátového sa neje. Podstatné sú semená.

Obsahuje veľa vitamínov. B, C, E a tiež meď, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Okrem medi obsahuje tiež draslík. Z toho vychádza, že celé jablko so všetkým, čo obsahuje, chráni pred voľnými radikálmi, čím možno predchádzať rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam. Do jedálnička si ho môžu zaradiť aj ľudia, ktorých trápia hemoroidy a kŕčové žily. A kto potrebuje antioxidanty, nech sa páči. Granátové jablko ich obsahuje viac ako červené víno či zelený čaj. So svojimi antioxidačnými účinkami môže dokonca konkurovať čučoriedkam, jahodám aj brusniciam.

Spomínaný draslík pomáha znižovať krvný tlak a aby tých chorôb, pri ktorých granátové jablko pomáha, nebolo málo, pridajme tiež obličkové kamene, mozgovú príhodu, rakovinu a rôzne infekcie. Každý si v ňom nájde svoje, pretože vďaka mangánu, ktorého jablko nemá len zanedbateľné množstvo, si zas môžeme posilniť kosti a zuby. Podceňovať netreba ani vlákninu. Je v jej kompetencii znižovať cholesterol, ale aj uvoľňovať zápchu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #granátové jablko #antioxidanty