Ako sa stravovať na dovolenke?

Keďže leto je obdobím dovoleniek, počas ktorých ľudia cestujú do južných prímorských a exotických destinácií, z hľadiska prevencie gastroenterologických ochorení a prevencie ochorení z potravín je dôležité dodržiavať určité zásady.

12.08.2013 06:00
Bublinkové nápoje bez cukru denne - vraj môžu... Foto:
Ľad do nápojov dávajte, len ak je istota, z akej vody je vyrobený.
debata

Medzi tie najdôležitejšie patrí:

  • vyhýbať sa (aspoň spočiatku) surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedajú olúpať – jesť len ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí
  • na pitie len pitnú vodu, nepiť vodu z iných zdrojov (zistiť si pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu, pokiaľ nie, nepoužívať ju na pitie, varenie ani na umývanie zubov a používať na tieto účely len balenú pitnú vodu)
  • ľad do nápojov používať, len ak je istota, z akej vody je vyrobený
  • nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné, nedostatočne tepelne upravené
  • neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti
  • neodporúča sa jesť jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, vo vývarovniach, pretože úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia
  • zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Zdroj: Prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH, hlavný hygienik Slovenskej republiky

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #hnačka #pitný režim #strava