Medzi tie najdôležitejšie patrí:
- vyhýbať sa (aspoň spočiatku) surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedajú olúpať – jesť len ovocie a zeleninu v šupke a po očistení a umytí
- na pitie len pitnú vodu, nepiť vodu z iných zdrojov (zistiť si pred vycestovaním, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu, pokiaľ nie, nepoužívať ju na pitie, varenie ani na umývanie zubov a používať na tieto účely len balenú pitnú vodu)
- ľad do nápojov používať, len ak je istota, z akej vody je vyrobený
- nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné, nedostatočne tepelne upravené
- neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti
- neodporúča sa jesť jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, vo vývarovniach, pretože úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia
- zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.
Zdroj: Prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH, hlavný hygienik Slovenskej republiky