Strava - kľúč k víťazstvu nad rakovinou

Protirakovinová strava, ktorú odporúča doktor Johannes F. Coy, ktorý napísal knihu Aktívne proti rakovine (venuje sa v nej aj tomu, ako zastaviť rakovinový gén), sa zakladá na vysokom podiele bielkovín, tukov a vlákniny a na veľmi nízkom podiele sacharidov.

29.08.2013 06:00
zelenina, paradajky Foto:
Najzdravšia zelenina je nestriekaná z vlastnej záhrady.
debata

Podľa jeho myšlienky sa hladina krvného cukru po jedle nesmie veľmi zvýšiť, vyplavenie inzulínu má byť minimálne.

Coy upozorňuje na kvalitu potravín – tá je najdôležitejšia. A preto by sme mali siahnúť po ekologicky pestovaných plodinách, ktoré nie sú kontaminované pesticídmi, herbicídmi, chemikáliami, rádioaktivitou, antibiotikami a ťažkými kovmi. Odporúča vyhýbať sa hotovým výrobkom, lebo pri ich výrobe sa zničí veľa dôležitých biologicky účinných látok. A práve biologický účinok fytonutrientov má v protirakovinovej výžive veľký význam.

Preto je dôležité aj v prípade živočíšnych produktov, aby chov a kŕmenie zvierat prebiehali primerane druhu, lebo to má priamy vplyv na biologické zhodnotenie potravín. „Kto chce pôsobiť proti zvýšenému prekysleniu tela spôsobenému tvorbou kyseliny mliečnej v rakovinových bunkách, mal by často konzumovať potraviny s odkysľujúcim účinkom,“ hovorí ďalej Coy a odporúča konzumovať kyslomliečne potraviny s mimoriadne bohatým obsahom kyseliny mliečnej, napríklad cmar. Odkyslenie tela navyše podporí citrát, napríklad magnéziumcitrát.

„Polotovary a bežné sladkosti – keď to musí byť, ľahko sa ich vzdáte.“ O tom je doktor presvedčený. „Ale možno si kladiete otázku, ako bude denná strava fungovať bez chleba, zemiakov, cestovín a ryže? Nemecká spoločnosť pre výživu dávno odporúča 55 percent sacharidovej zložky denne, hoci práve tieto škrobovité potraviny vedú k mimoriadne vysokému podielu cukru v strave,“ vysvetlil. Dodal, že odporúčania pre pacientov s rakovinou vyzerajú celkom inak. Metabolizmus v rakovinových bunkách je odkázaný na prísun veľkého množstva glukózy, zatiaľ čo tuky sa nedajú využiť, strava chudobná na sacharidy odoberá rakovinovým bunkám zdroj energie.

Zmena nie je taká ťažká, ako si niekto možno myslí, presviedča ďalej Coy. Kombinácia vybraných a čiastočne novo vyvinutých potravín, ale aj premyslené zloženie stravy napriek obmedzenej konzumácii sacharidov človeku umožní, aby mal naďalej pôžitok z jedla. „Okrem toho si treba uvedomiť, že v miernej zmene stravy sa skrýva kľúč k víťazstvu nad rakovinovým ochorením. A že len tak úplne mimochodom to chráni aj pred vypuknutím ďalších civilizačných chorôb ako cukrovka, srdcový infarkt a Alzheimerova choroba, a zároveň si možno jednoducho kontrolovať telesnú hmotnosť. V prevencii chronických chorôb sa uplatňuje predovšetkým znížený príjem tukov v strave. Jedzte, aby ste boli zdraví, a podporujte svoje telo v boji proti rakovine.“

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #sacharidy #protirakovinová strava