Kel je studnicou zdravia

Kel znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje steny ciev aj imunitný systém. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobí priaznivo na zažívanie.

17.09.2013 14:00
debata (6)

Má niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj ľudského plodu aj krvotvorbu.

Kel - ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kel, zelenina Kel - ilustračné foto.

Postrach ischias

Pri bolesti chrbtice vyskúšajte osvedčené nočné obklady z kelových listov. Veľké okrajové listy jemne naklepte tĺčikom, priložte ich na boľavé miesto v krížovej oblasti a prekryte tričkom. Po niekoľkých hodinách list zhnedne a bolesť poľaví.

Labužnícka zelenina

Kel má špecifickú chuť. Najčastejšie sa pripravuje podobne ako kapusta. Dobre sa znáša s cesnakom. Čerstvý a nadrobno nasekaný sa hodí do nátierok. Labužníci kel varia v pare, pridávajú k dusenému bravčovému alebo baraniemu mäsu. Výborný je aj do polievok.

Náš tip

Krehký stred kelu nakrájame na tenké prúžky, umyté jablko zbavené jadierok nakrájame tiež na tenké prúžky, všetko premiešame, citrónovú šťavu rozriedime vodou, osolíme, nálev nalejeme na premiešaný šalát, pridáme niekoľko kvapiek oleja a zamiešame.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #zelenina #vitamín C #kel #cholesterol #ischias