Imunita si pýta čučoriedky

O 446 látkach sa vie, že podporujú činnosť imunitného systému, no len dve z nich vystupujú z davu. Je to resveratrol z červeného hrozna a pterostilbén z čučoriedok.

20.09.2013 06:00
imunita, zdravie, čučoriedky, látky, čučoriedka Foto:
Čučoriedky a červené hrozno sú dobrou výzbrojou do sychravej jesene.
debata

Obe tieto látky v spolupráci s vitamínom D výrazne pomáhajú génu CAMP, ktorý hrá nezastupiteľnú úlohu pri fungovaní imunitného systému. Na analýzu všetkých imunite prospešných látok sa podujali vedci z Oregonskej štátnej univerzity a výsledky bádania zverejnili v odbornom žurnále Molecular Nutrition and Food Research.

„Zo stoviek látok len tieto dve skutočne vyčnievajú z davu,“ uviedol Adrian Gombart. „Ich synergia s vitamínom D a génom CAMP je skutočne zaujímavou interakciou,“ dodal. Resveratrol a pterostilbén patria do skupiny stilbenoidov, čo sú látky, ktoré produkujú rastliny na boj proti infekciám a v ľudskom tele pomáhajú vitamínu D robiť jeho prácu.

Vitamín D človek získava vystavením pokožky slnečnému žiareniu. V jesennom období, keď imunitný systém dostáva zabrať a slnečného svitu je pomenej, je možné vitamín D získať aj konzumáciou rýb. Menšie množstvo je v mäse, vo vaječnom žĺtku, v mlieku a mliečnych výrobkoch. Vegetariáni majú k dispozícii hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao či kokos.

Resveratrol bol stredobodom množstva štúdií. Môže podporovať kardiovaskulárny systém, bojovať proti zápalom či dokonca rakovine. Nový výskum však ukázal, že okrem toho resveratrol a pterostilbén takisto spolupracuje s vitamínom D a niekoľkonásobne zvyšuje aktivitu génu CAMP. Ten stojí v prvej línii obrany organizmu proti bakteriálnym infekciám. Vedci sa jeho skúmaniu budú venovať aj ďalej, pretože by mohol otvoriť novú cestu v boji proti infekciám, na ktoré prestávajú zaberať súčasné antibiotiká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #čučoriedky #látky