Rebarbora si poradí so zápchou a upokojí nervy

Patrí do skupiny zelenina a výrazne pripomína stopkový zeler. Nie chuťou, ale výzorom.

05.11.2013 06:00
rebarbora Foto:
Rebarbora sa hodí aj na prípravu ovocných koláčov.
debata

Používa sa skôr ako ovocie a tak aj chutí. Robí sa z nej lekvár, dobrý je aj koláč. Lenže keď sa cíti rebarbora ohrozená, vylučuje kyslé látky, ktoré sú však paradoxne liečivé. Rebarbora môže mať vysoký obsah kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej.

Za jej domov sa považuje Ázia, no dlho sa o jej liečivých účinkoch nevedelo a preto sa podceňovala. Aj taký názor prevládal, že sa na ňu ulakomia len tí najchudobnejší, keďže bola okrem iného veľmi dostupná. Neskôr sa ukázalo, že má veľa vitamínov, ktoré stoja za zmienku. Vitamín C tam však, žiaľ, nepatrí. Má však kopu iných. Medzi vitamíny, ktorých má rebarbora požehnane, patria vitamíny skupiny B. Má aj kyselinu pantoténovú, ktorá má schopnosť odbúrať stres a postará sa o zdravú pokožku. Aj kyselina listová je v rebarbore zastúpená, tá zas blahodarne pôsobí na mozog a nervy.

Nezanedbateľný je v rebarbore aj obsah vápnika, ktorý upokojuje nervy. Vápnik je tiež potrebný pre ženy v menopauze. Telo ho ale potrebuje aj vtedy, keď trpí depresiami. V takom prípade nepomôže len ľubovníkový čaj, ale aj rebarbora. Okrem vápnika má aj veľa horčíka a mangánu. Rebarborou môžeme detoxikovať svoje telo, lebo obsahuje aj veľa potrebnej vlákniny. Čistí tiež črevá, takže sa odporúča všetkým, ktorých trápi zápcha. Ženy zas poteší, že omladzuje pokožku a zlepšuje pigmentáciu vlasov. Pomôže aj pri chudnutí.

A ako tento ružový zázrak chutí? Môže byť pikantná aj kyslá. A dopriať si ju môžeme na jar. Tak, ako sa vraví, že všetkého veľa škodí, neodporúča sa konzumovať ani veľa rebarbory. Aby ste to neprehnali, stačí jedna-dve porcie týždenne, aby neobťažovala, ale naopak liečila. Kto by sa jej mal radšej vyhnúť? Ľudia, ktorých trápia hnačky alebo močové kamene.

Najlepšie chutí z rebarbory kompót, lekvár, dá sa ňou vhodne dochutiť aj krupicová kaša. Ak rebarboru kombinovať, potom najlepšie so sladkým ovocím a škoricou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #rebarbora