Prehodnoťte stravu, ak vás bolí brucho

O problémoch s bruchom hovoríme, ak nás bolí, nadúva, máme pocit plnosti, páli nás záha alebo trápi hnačka, zápcha, alebo nám vôbec nechutí jesť. Problémy sa vyskytujú logicky po jedle alebo pití.

09.11.2013 06:00
brucho, bolesti brucha Foto:
Problémy s bolesťami brucha sa vyskytujú po jedle alebo pití.
debata (1)

Čo najčastejšie zapríčiňuje tieto problémy je prežúvanie, málo žalúdočnej kyseliny a nevyvážená strava. Klasika: človek preferuje mastné a sladké jedlá a pozabúda na vlákninu. Obľubuje tiež nezdravé pochutiny a nepohrdne ani drogami, kam patrí alkohol, nikotín a kofeín. Podľa odborníkov na výživu totiž strava založená na ovocí a zelenine problémy nespôsobuje. Odborne sa to vysvetľuje tým, že pankreas produkuje tráviace enzýmy, no pri nesprávnej skladbe to nemusí takto fungovať.

Koho teda prenasledujú bolesti brucha, rozhodne by ako prvé mal prehodnotiť stravovanie. S najväčšou pravdepodobnosťou zdravé nebude. Chýbať by mu nemala vláknina, ktorá sa nachádza aj v ovocí a zelenine. Liečivé účinky majú napríklad jablká, hrušky, slivky, zo zeleniny brokolica, kapusta, baklažán alebo kaleráb. Je dokázané, že keď ich človek s problémom s črevami začne konzumovať, problém sa sám zvykne odstrániť.

Čo je ešte mimoriadne účinné a črevá dokáže dostať opäť do pohody, sú ovocné a zeleninové šťavy. Po nich sa trávi úplne ukážkovo. Pokoj počas jedenia je tiež mimoriadne dôležitý. Preto sa neodporúča robiť počas tejto činnosti nič iné. Ani sa s jedením ponáhľať. Vnímajte to ako svoju najdôležitejšiu činnosť. Hlavne však jedlo nezapíjajte žiadnymi nápojmi. Ovocie jedzte, ale robte medzi ním a ostatným jedlom aspoň hodinovú pauzu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #ovocie #zelenina #zápcha #bolesti brucha