Jedlo môže aj zabíjať

Slováci míňajú na jedlo štvrtinu zo všetkých spotrebných výdavkov, ale nestravujú sa dobre a aj preto chorejú. To, že siahajú po čo najlacnejších potravinách, čo podľa najnovšej kauzy zneužívajú napríklad brazílski hydinári, je len jeden z rozmerov. "Vyhadzujú peniaze na potraviny spôsobujúce zvýšenie hladiny cholesterolu či cukru v krvi a obratom sa kŕmia drahými liekmi,“ všíma si lekárka Iveta Vaverková, viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

16.11.2013 06:00
Iveta Vaverková, viceprezidentka Slovenskej... Foto: ,
Iveta Vaverková, viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.
debata (9)

Dajú ľudia na rady lekára pri výbere potravín?
Informácií o potravinách je viac ako dosť. Iná vec je, ako ich ľudia vnímajú, čo si z nich vyberajú, komu veria. Akú dôležitosť pripisujú tomu, čo im hovoria lekári alebo, naopak, rôzni guru šíriaci „zaručené recepty“, povedzme na schudnutie, po internete. Veľmi dôležité je, ak sa človek rozhodne pre zmenu, aby mal pevnú vôľu trpezlivo, teda denne sa stravovať po novom a hýbať sa. Zdá sa, že mladí ľudia viac dbajú na životný štýl, minimálne na svoju hmotnosť. Uvedomujú si, že dnes platí: Ako vyzerám, tak sa predávam na trhu práce, taký záujem majú o mňa ako partnerku mladí muži či, naopak, partnera mladé ženy.

Všetci vieme, že zdravie sa nedá kúpiť. Rešpektujeme pri výbere potravín to, ako vplýva ich skladba na naše zdravie?
Prax praktickej lekárky ma presviedča, že neveľmi. V zásade na Slovensku funguje princíp: ak ma nič nebolí, nepotrebujem nič riešiť. ZLÉ jedlo ma nebolí a až keď ma čosi začne bolieť, začnem sa zaujímať o príčinu bolesti. Ľudia sa domnievajú, že tabletka existuje na všetko. Ľuďom sa zdá jednoduchšie zobrať si tabletku, ako urobiť niečo pre seba. Nedokážu si odriecť to, čo im vyložene škodí. Vedia, že majú zvýšenú hladinu cholesterolu, ale dajú si mastné mäso a po ňom na upokojenie svedomia, prehltnú tabletku. To neplatí len pre jedlo, ale aj pri bolestiach chrbta. Mnohí cvičiť nebudú, ale zoberú si "ružového kamaráta“, aby dočasne utlmili bolesť. Dôležité je chcieť sám od seba zdravo žiť, a to znamená byť disciplinovanejší a vytrvalejší, obozretnejší a kompetentnejší aj pri výbere jedla.

Pomaly niet rodiny, kde by neprišli o blízkeho v dôsledku zlyhania srdca, vysokého krvného tlaku, cukrovky… Za týmito chorobami je aj jedlo. Meníme stravovacie návyky?
Len veľmi pomaly. Ak je nejaká negatívna skúsenosť, ktorú si uvedomujeme, tak spravidla s rakovinou, ale pri cukrovke, vysokom tlaku, infarkte, mozgovej príhode ľudí stále ovláda pocit, že sa o týchto chorobách veľa rozpráva, ale "mňa sa to netýka“. Stretla som sa a stretávam sa v ambulancii s pacientmi, ktorí mali rizikové faktory, boli obézni, fajčili a nehľadiac na upozornenie, aby zmenili stravovacie návyky a vôbec životný štýl, žili ako predtým. Potom dostali mozgovú príhodu či infarkt myokardu a zostali náhle prekvapení a pýtali sa, prečo práve ja.

Podcenili stravovanie?
Určite áno, lebo v skladbe potravín týchto pacientov prevažovali zložky spôsobujúce nadbytočný príjem energie a tukov. Pacienti boli obézni, mali zvýšený cholesterol a nemali pohyb. Často sa hovorí o negatívnej úlohe stresu. Nuž áno, žijeme v dobe plnej stresov, ale veľmi veľa vecí vieme ovplyvniť aj úpravou stravovania a pohybom. Ak nie, ťaháme smrtku čoraz bližšie k sebe. Obezita nebolí a ak nás bolia povedzme kĺby, na ne si ľudia zoberú tabletku a chodia pritom opakovane k ortopédovi, nech s nimi čosi robí. Ale veľmi málo ľudí som videla v ambulancii, ktorí by kvôli bolestiam spomínaných kĺbov schudli.

Čo by mali napríklad mladí ľudia robiť inak?
Veľa mladých ľudí fajčí. Nielen preto, že im to dodáva akýsi frajerský pocit, napodobňujú pózu, ktorú videli vo filme, ale fajčia aj preto, lebo cigareta potláča chuť na jedlo. To znamená, že keď si dám namiesto jedla cigaretu, nie som hladná a držím si figúru. A tu vzniká problém. Ľudia mi vravia: prestanem fajčiť a priberiem. Áno CHUŤ na jedlo vzrastie, ale zároveň sa treba viac hýbať, cvičiť, chodiť do prírody.

Mnohí či skôr mnohé pacientky majú, naopak, až prehnane silnú vôľu zhodiť kilá.
Áno, dietujú tak cieľavedome až deštruujú svoje zdravie. Ide o druhú jednostrannosť, ktorá má rôzne prejavy. Buď som len na zelenine, ovocí a vode, čo tiež nie je dobre, pretože ide o jednostrannú stravu, ktorá organizmu neprospieva. V móde sú rôzne diéty, ktoré sa šíria prostredníctvom internetu. Mala som pacientku, ktorej sa v dôsledku jednostrannej diéty natoľko oslabil imunitný systém, že dostala veľký pásový opar, čo si vyžiadalo hospitalizáciu. Konzumovala jedlo, ktoré úplne vylučovalo vitamíny (Dukanova bielkovinová diéta, ktorá má svoj fan klub na internete). Do ambulancie mi prichádzajú dievčatá, ktoré sa v dôsledku výživy dostávajú do kolapsových situácií, búšia im srdiečka, sťažujú sa na úzkosť, únavu. Za ťažkosťami je často nesprávna výživa. Stojí pritom nemálo peňazí a ešte vyraďuje človeka z práce, štúdia, dokonca môže predčasne ukončiť život. Pacienta, jeho rodinu, ale aj štát to stojí nemalé peniaze.

Dnes máme oveľa väčší výber potravín, ale nestravujeme sa lepšie. Prečo?
Na to nie je jednoduchá odpoveď. Všetci pociťujeme, ako prudko sa zrýchlil náš život. Jeme úchytkom, nemáme čas na obed ani na večeru. Náš výber jedál veľmi negatívne ovplyvnila reklama. Vidno to najmä na deťoch, ktoré sa dožadujú sladených nápojov a rôznych tyčiniek, ktoré „akože“ obsahujú mlieko a veľa energie. Detí najprv upúta atraktívny obal a potom sa stávajú závislé od príjemnej sladkej chuti. Rodičia, ktorí sa ponáhľajú do práce a prichádzajú z nej neskoro, idú ľahšou cestou odporu. Kúpia deťom, čo im chutí. Dieťa dostane či si kúpi v školskom bufete presladenú tyčinku nabitú energiou, dá si croissant, preplnený nežiaducimi tukmi, perník s marmeládou, ktorá nie je nijakou marmeládou, ale plná éčok. Namiesto tyčinky či perníka by pritom malo dieťa dostať jablko či mrkvu. Žiaľ, naše deti nie sú naučené konzumovať ovocie a zeleninu. Ich potravinou číslo jeden, ako zisťujem, sa stala v mestách pizza. Chuťovo je dobrá, raz za čas nič proti nej, ale nemôže tvoriť základ jedálnička celý týždeň.

V USA, kde zápasia s obezitou celej populácie, uvažujú o obmedzení porcií jedál aj kolových nápojov. Vo Veľkej Británii známy šéfkuchár Jamie Oliver začal variť v školách jedlá bohaté na zeleninu, namiesto zákuska sa podáva ovocie. Čo by ste urobili u nás?
V októbri prebehla v školách týždňová akcia Hovorme o jedle. Takýchto podujatí, keď o jedle spolu diskutujú rodičia, žiaci, učitelia a lekári, by malo byť viac. Ale zároveň sa treba pozrieť na to, čo vyrábame, či je dôležitejší zisk výrobcov a obchodníkov, alebo ľudské zdravie. Američania sa ocitli nad priepasťou, preto uvažujú, ako zmeniť zo zákona stravovanie. Je to však, a nielen v USA, ale na celom svete, zápas medzi biznisom, ľudským pohodlím a pocitom príjemnej, ale nebezpečnej sýtosti na jednej strane so zdravým spôsobom života, ktorý je spojený so všestrannou aktivitou. Pohybovou i vzdelanostnou, aby sme vedeli a cieľavedome jedli len to, čo nám prospieva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravá výživa #strava #jedlo #Iveta Vaverková