Neexistuje potravina, ktorá vie dodať všetky živiny

Keď sa podrobne zoznámite s odporúčaniami na zníženie tukov v krvi, zistíte, že opäť ide o to isté, že, po prvé, strava má byť pestrá.

28.11.2013 06:00
ovocie, zelenina Foto:
Staré pravdy stále platia. Treba jesť veľa ovocia a zeleniny.
debata (1)

Znie to ako fráza, ale nie je to tak. „Niektorí ľudia si myslia, že pri prehnanej konzumácii niektorého zdravého jedla alebo suroviny budú zdravší,“ povedal zo svojej praxe odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik. Dodal logicky, že nebudú. „Pri jednostrannej strave im budú chýbať dôležité živiny. Neexistuje žiadna potravina, ktorá by samotná dokázala dodať všetky živiny v dostatočnom množstve,“ tvrdí ďalej lekár. Príjem energie by sme podľa jeho slov mali podriadiť tomu, aby sme mali zdravú hmotnosť a predišli obezite. Treba jesť veľa ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín. Staré pravdy, ale platné vždy a za každých okolností.

Ryby by ľudia s kardiovaskulárnym rizikom mali jesť najmä mastné. Kardiológovia nepodporujú príjem chudých rýb, lebo v nich je menej zdravého tuku, ktorý chráni pred srdcovými chorobami, informoval Minárik. Obezitológ nám však odporučí jesť aj chudé ryby, pretože ich môžete zjesť veľa a dobre nás nasýtia. Minárik odporúča: „Mäso jedzte zásadne čo najchudšie a červené mäso nejedzte často a ani veľké porcie.“ Mliečne výrobky odporúča konzumovať nízkotučné. Tlak krvi súvisí aj s množstvom skonzumovanej soli. Už vieme, že by sme za deň mali skonzumovať maximálne 4–6 g soli; človek s hypertenziou ešte menej – do 3 g soli za deň. Dostatočné množstvo ovocia a zeleniny (500 – 1000 g za deň) pomáha udržiavať normálne hodnoty krvného tlaku.

„Veríte mýtu, že je dobré úplne vylúčiť z potravy tuky? Robíte zle,“ presviedča gastroenterológ. Radí naučiť sa jednoduché pravidlo tridsiatich percent: že tuky by mali tvoriť menej než 30 percent z celodenného príjmu energie (nie však menej než 20 percent) a nasýtené mastné kyseliny menej než 10 percent z celodenného príjmu tukov. „Pozrite si obsah tuku a nasýtených mastných kyselín v 100 g salámy, ktorý si niekto dá na desiatu s tromi bielymi rožkami. Síce sa naje, ale odporúčané množstvo tukov mu už uletelo. Každý deň sa na desiatu nasýti príliš veľkým množstvom tuku s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín,“ skonštatoval lekár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Minárik #pestrá strava #ovocie a zelenina