Ružičkový kel spevňuje nechty a zlepšuje náladu

Podobne ako je reďkovka červená, biela, zlatá či fialová, ani kel nemá len jeden druh.

06.12.2013 06:00
ružičkový kel Foto:
Ružičkový kel.
debata (4)

Popri dobre známom hlávkovom keli, z ktorého je napríklad dobrá omáčka s pikantnou klobásou, existuje aj kel ružičkový, ktorý sa konzumuje celkom na iný spôsob. Jeho názov je príznačný, krajšie by sa už ružičkový kel ani nemohol volať. Jeho malé klbká totiž pripomínajú malé ružičky. Okrem toho, že chutí a je mimoriadne zdravý, ešte aj dobre vyzerá.

Ružičkový kel sa dá konzumovať aj v zime. Nielenže je dostupný v zimných mesiacoch v obchode, ale častokrát sa pestuje v skleníku a je odolný voči mrazu. Zdrojom vitamínov preto môže byť nielen v lete, ale aj v zime. Pri kúpe dbajte myslite na to, že jeho prirodzená farba je zelená. Ak chcete čo najčerstvejší ružičkový kel, mal by mať čo najzelenšiu farbu.

Čo sa týka vitamínov, nemá ich v sebe málo. Azda najviac má tiamínu, ktorý telu treba neustále dodávať a kyseliny listovej. Sú to vitamíny, ktoré dokážu odstrániť chronickú únavu, podráždenosť a poruchy koncentrácie. Pôsobia antidepresívne a zlepšujú náladu, kto teda zaradí do jedálnička ružičkový kel, mal by byť šťastnejší ako po ľubovníkovom čaji. Nezanedbateľná je v ružičkovom keli aj prítomnosť mangánu a draslíka.

O tom, že ženy by mali ružičkového kelu konzumovať hojne, svedčí zas fakt, že dodáva vlasom lesk, vyhladzuje pokožku a spevňuje nechty. A tak ako z každej zeleniny, aj s ružičkovým kelom sa ľahko chudne. Je vhodnou alternatívou prílohy k mäsu, namiesto ryže alebo zemiakov.

Ružičkový kel môžete použiť aj v prípade, že detoxikujete organizmus a plánujete si vyčistiť črevá. Keďže obsahuje cennú vlákninu, jej konzumácia zaručuje, že budú dobre fungovať a nebudú vás trápiť zápchy ani hnačky. Vďaka vitamínu C posilní tiež imunitný systém. Tak, ako sa hovorí, že by sme mali denne zjesť strúčik cesnaku a veľmi často si večer dopriať aj cibuľu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ružičkový kel #dobrá nálada #pevné nechty