Aj diabetik si môže dopriať vianočné hodovanie

Patríte medzi viac ako 300-tisíc Slovákov, ktorých sužuje diabetes mellitus, známejší ako cukrovka? A uvažujete nad tým, ako stráviť vianočné sviatky a neobávať sa o svoju glykémiu? Ak chcete trochu "zhrešiť", nezabudnite sa držať hesla: všetko s mierou.

20.12.2013 06:00
jedlo - maškrtenie cez Vianoce - vianočné... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nielenže sa nemusíte vzdať obľúbených štedrovečerných jedál, dopriať si môžete aj koláče. Pri ich príprave je však vhodnejšie použiť celozrnnú múku. Cukor v nich môžete nahradiť vhodnými alternatívami, napríklad stéviou či fruktózou. Hotové vianočné pečivo zas ozdobte čerstvým ovocím. Ak do zákuska patrí cukrový krém, môžete ho odľahčiť tvarohom alebo pudingom.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké sladidlá môžu pri pečení použiť diabetici.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Aj štedrú večeru si môžete dopriať v duchu tradícií a zvyklostí. „Strava diabetika počas sviatkov závisí od stavu jeho metabolickej kompenzácie – dobre liečený diabetik si malé prehrešky počas sviatkov môže dovoliť – napríklad miesto dusenej a grilovanej ryby vyprážaného kapra, miesto zemiakov zemiakový šalát bez majonézy, šošovicovú polievku nezahustiť zásmažkou, ale samotnou šošovicou, v kapustnici menej zemiakov, ale môže byť viac hríbov a samotnej kapusty,“ radí doktorka Adriana Ilavská z Diabetologickej a metabolickej ambulancie Medispektrum Bratislava. Ako ďalej dodala, zle kompenzovaný diabetik by si to však nemal dovoliť.

V súčasnosti totiž už neexistujú vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov. „Oproti minulosti sa dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, ale treba ich započítať do celkového množstva energie a sacharidov. Opatrnosť treba pri jedlách, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru – hlavne múčne jedlá, pečivo, cestoviny a ovocie. Pri nich je dôležité neprekročiť odporučené množstvo na jednu porciu. Navyše jednorazové porušenie diéty nijako podstatne neovplyvní stav diabetika. Je dôležité, aby sa to stávalo iba občas. Vybočením z diabetickej diéty nie je nič stratené a nemôže byť dôvodom trvalého zlyhania. Čo najskôr sa treba vrátiť k vhodnému výberu potravín a nezlyhať,“ hovorí doktorka Ilavská.

Cukrovka je chronické ochorenie, ktorého výskyt celosvetovo stúpa. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže do roku 2025 počet chorých celosvetovo dosiahnuť počet 350 miliónov. Kým cukrovka 1. typu sa objavuje najmä u detí a mladých ľudí, diabetes 2. typu skôr medzi dospelými, pričom riziko jeho vzniku sa zvyšuje s pribúdajúcimi rokmi. Druhý typ diabetu je navyše ovplyvnený zlou životosprávou. Najznámejšími faktormi sú nesprávne výživové návyky, nedostatok pohybu a stres. Pri cukrovke 1. typu ide väčšinou o dedičné ochorenie a začína sa už v detstve. Vedci odhalili niekoľko génov, ktoré zvyšujú vnímavosť na ochorenie, ani jeden z nich ho však priamo nezapríčiňuje. Choroba sa často objavuje krátko po vírusovom infekčnom ochorení.

Alarmujúci je však počet chorých s diabetom 2. typu. Väčšinu času trávime v kanceláriách, málo sa hýbeme, máme nadváhu. V liečbe sa preto preferuje najmä zmena životosprávy a dostatok pohybu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #štedrá večera #strava diabetika