Ľudia s obličkovými chorobami by mali konzumovať nízkobielkovinovú diétu

Chorí na obličky by si mali pripravovať jedlo bez soli, mäso sa podáva v menších porciách raz denne. Ideálne je ho kombinovať so zeleninou. Obmedziť treba aj múku, nahradiť ju zemiakovým alebo kukuričným škrobom.

06.01.2014 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, potraviny, strava Ilustračné foto.

Polievky

  • vhodné: zeleninová, zemiaková, mrkvová, zelerová, kalerábová, hrášková, fazuľková, rascová, špenátová, pórová, karfiolová, brokolicová, paradajková, vločková, krúpová, zeleninová, kapustová (z hlávkovej kapusty), z kostí, občas hovädzia alebo kuracia
  • ako závarka sa používajú cestoviny, ryža, krupica, krúpky, ovsené vločky, krupicové halušky, žemľa opečená nasucho, strúhané cesto, zemiaky

Mäso

  • chudé hovädzie, chudé bravčové, teľacie, kurča, morka, králik, ryby – najmä kapor, pstruh a nemastné morské filé
  • vhodné mäsité pokrmy: hovädzie – na mrkve, na zeleri s jablkami, na cesnaku, na hubách, na hrášku, na póre, na paradajkách, na rasci, na zelenine, na paradajkovom pretlaku, varené, guláš, meráno, závitok plnený zeleninovou plnkou, špikované mrkvou, nakyslo s džemom, prírodná roštenka, hovädzie na záhradnícky, cigánsky, orientálny, štefanský, bratislavský a poľovnícky spôsob;

    bravčové – pečené, špikované zeleninou, na karfiole, na brokolici, na kalerábe, na hrášku, na zelenine, na rasci, na pretlaku, v kapuste, v keli, bravčový guláš, perkelt, závitok plnený zeleninovou plnkou, prírodný rezeň;

    teľacie (úprava ako pri hovädzom a bravčovom mäse)

    kurča – dusené, pečené, varené, plnené, na zelenine, na hubách, na paradajkách, prírodný kurací rezeň, kurací perkelt, paprikáš,

    ryby – varené, dusené na masle, na rasci, na paradajkách, na pretlaku, zaprávané so zeleninou,

    králik – dusený

    mleté mäsá – mäsové guľky, na pretlaku, mäsový nákyp, mäsový puding, sekaná, štefanská sekaná, sekaná z rýb;

    údeniny – pre vysoký obsah soli ich treba obmedziť

Omáčky a prívarky

  • vhodné omáčky: hubová, kôprová, chrenová, uhorková, paradajková, smotanová, zeleninová, citrónová. Pri ich príprave môžete použiť aj smotanu
  • vhodné prívarky: zemiakový, špenátový, tekvicový, hráškový, fazuľkový, karfiolový, mrkvový, kalerábový, zeleninový, šalátový, kapustový, kelový
  • strukovinové prívarky (šošovicový, fazuľový, hrachový) pre vyšší obsah rastlinných bielkovín jedzte v obmedzenom množstve

Prílohy

  • zemiaky – varené, pečené v šupke, zemiaková kaša (zemiaky jedzte aspoň raz denne), žemľová a zemiaková knedľa, ryža, tarhoňa, slovenská ryža, halušky; cestoviny – kolienka, makaróny, špagety a pod.

Tuky

  • živočíšne a rastlinné maslo, rastlinné oleje

Mlieko a mliečne výrobky

  • mlieko je pre svoj obsah plnohodnotných bielkovín vhodnou súčasťou jedálneho lístka. Rovnako ako v prípade mäsa je však potrebné prijímať ho v obmedzenom množstve
  • vhodný je tvaroh, jogurty, kyslomliečne výrobky, jogurtové mlieko, termix a pod.
  • pre vysoký obsah soli nie sú vhodné syry

Zelenina

  • vhodná je mrkva, pór, petržlen, zeler, mladý kaleráb, karfiol, brokolica, tekvica, zelená fazuľka, hrášok, špenát, cvikla, hlávkový šalát, paradajky, papriky, hlávková kapusta, reďkovka, chren, cesnak, cibuľa, cuketa, patizón
  • pripravuje sa varením, dusením alebo zapekaním. Podáva sa aj ako príloha alebo vo forme šalátov – hlávkový, kapustový, mrkvový, zelerový s jablkami, paradajkový, paprikový, uhorkový, karfiolový, cviklový a pod.

Ovocie

  • vhodné sú všetky druhy

Chlieb, pečivo, múčniky

  • nízkobielkovinové a neslané druhy chleba a pečiva – kukuričné, zemiakové, sójové, slnečnicové…
  • piškótová a trená bublanina s ovocím, jablkový krehký koláč, jablková štrúdľa, pečené jablká, vanilkový či kakaový puding

Nápoje

  • všetky druhy čajov, čaj s mliekom, biela káva, káva melta, ovocné šťavy a džúsy

Týždňový vzorový jedálny lístok

Pondelok

Raňajky: tvarohová nátierka 40 g, maslo, cibuľka, chlieb 70 g, čaj s medom
Desiata: ovocie
Obed: pórková polievka, prírodný kurací rezeň (1/2 dávka mäsa), ryža, zeleninová príloha
Olovrant: mrkvový šalát s jablkami
Večera: dusený špenát, 1/2 vajca, varené zemiaky, čaj

Utorok

Raňajky: džem, maslo, nízkobielkovinová piškóta, biela káva
Desiata: biely jogurt
Obed: zeleninová polievka, plnený kapustný list (1/2 dávka mäsa), zemiaky
Olovrant: ovocie
Večera: granadír (bez slaniny), cvikla s chrenom, čaj

Streda

Raňajky: paradajka, maslo, chlieb 70 g, čaj
Desiata: malý topený syr 30 g (príp. kravská hrudka), pečivo
Obed: šošovicová polievka so zeleninou, dusené rybie filé na zelenine (1/2 dávka mäsa), zemiaky s petržlenovou vňaťou
Olovrant: banány so šľahačkou
Večera: zeleninové rizoto, miešaný šalát, čaj

Štvrtok

Raňajky: 1/2 ks vajce, rastlinné maslo, reďkovka, chlieb 70 g, čaj
Desiata: jablková výživa
Obed: cesnaková polievka so zemiakmi a zeleninou, bravčový rezeň na šampiňónoch (1/2 dávka mäsa), tarhoňa, zeleninová príloha
Olovrant: ovocie
Večera: pirohy s džemom, čaj

Piatok

Raňajky: medové maslo, pečivo, melta so smotanou
Desiata: jablková výživa
Obed: paradajková polievka s cestovinou, morčací závitok plnený zeleninovou plnkou (1/2 dávka mäsa), ryža, kompót
Olovrant: ovocný šalát
Večera: fliačky s hlávkovou kapustou, čaj

Sobota

Raňajky: paprika, maslo, chlieb 70 g, čaj
Desiata: tvarohová pena
Obed: zemiaková polievka so zeleninou, hovädzí guláš (1/2 dávka mäsa), kolienka
Olovrant: ovocie
Večera: zapekaný karfiol, zemiaky so zelerovou vňaťou, šalát, čaj

Nedeľa

Raňajky: plátok šunky, rastlinné maslo, cibuľka, chlieb 70 g, čaj
Desiata: čaj, nízkobielkovinová piškótová roláda s džemom
Obed: rascová s vajcom, pstruh na masle, zemiaky, zeleninová príloha, čaj
Olovrant: ovocie
Večera: jablková žemľovka, čaj

Poznámka: 1/2 dávka mäsa je v prípade bravčového a hovädzieho 50 g (v surovom stave), v prípade rýb a hydiny 60 g (v surovom stave), jedlá sa pripravujú bez soli

Zdroj: vusch.sk

Aký je obsah bielkovín vo vybraných potravinách
potravina (100 g) celkové bielkoviny (g) – priemer
bravčové stehno (v surovom stave) 17,41
bravčové pliecko (v surovom stave) 17,27
bravčové karé (v surovom stave) 16,77
pečené bravčové stehno (po tepelnom spracovaní) 26,83
pečené bravčové pliecko (po tepelnom spracovaní) 23,28
pečené bravčové karé (po tepelnom spracovaní) 27,09
dusené karé (po tepelnom spracovaní) 27,23
hovädzie stehno (v surovom stave) 20,64
hovädzie predné (v surovom stave) 20,70
hovädzie zadné (v surovom stave) 21
hovädzia sviečkovica (v surovom stave) 20,63
hovädzie varené (po tepelnom spracovaní) 24,63
hovädzie pečené (po tepelnom spracovaní) 23,93
hovädzie stehno dusené (po tepelnom spracovaní) 23,20
teľacie stehno pečené (po tepelnom spracovaní) 27,70
teľacie kocky dusené (po tepelnom spracovaní) 34,94
kurča domáce (v surovom stave) 20,47
kuracie prsia bez kosti (v surovom stave) 29,76
kuracie stehno (v surovom stave) 20,32
morka domáca (v surovom stave) 21,34
morčacie prsia bez kosti (v surovom stave) 22,53
morčacie stehno (v surovom stave) 20,71
sliepka domáca (v surovom stave) 19,06
dusené kuracie mäso (po tepelnom spracovaní) 27,29
pečené kuracie mäso (po tepelnom spracovaní) 28,93
vyprážané kuracie mäso (po tepelnom spracovaní) 30,57
hydinová šunka 20,55
morčacia šunka 18,07
hydinové párky lahôdkové 13,91
losos obyčajný (v surovom stave) 20,01
makrela obyčajná (v surovom stave) 18,71
treska – filé (v surovom stave) 16,50
kapor (v surovom stave) 17,61
pstruh dúhový (v surovom stave) 18,60
grilovaný pstruh (po tepelnom spracovaní) 21,50
grilované rybie prsty z tresky (po tepelnom spracovaní) 14,30
tresčí šalát 9,80
slepačie vajce 12,38
vajce na mäkko 12,47
vajce na tvrdo 12,58
vajcová omeleta 10,62
volské oko 13,54
praženica 12,45
plnotučné mlieko 3,22
polotučné mlieko 3,38
odtučnené mlieko 3,38
biely jogurt (max. 0,3 % tuku) 4,35
biely jogurt (1,5 – 1,8 % tuku) 3,55
nízkotučný ovocný jogurt 4,37
acidofilné mlieko 3,40
smotana 12 % 3,10
smotana pochúťková 16 % 2,86
smotana 33 % (šľahačka) 2,26
bryndza 20,54
cottage cheese 12,49
Eidamská tehla 45 % t. v s. 26
Lučina 11
Mozzarella 19,42
smotanový syr 65 % t. v s. 12,10
smotanový syr nízkotučný 14,41
topený smotanový syr 45 % t. v s. 15,90
tvaroh mäkký chudý 19,35
tvaroh tučný 11,50
fazuľa 22,15
fazuľa – varená 7,72
hrach 23,17
hrach – varený 7,66
sója 35,37
sója – varená 14,50
sójové mlieko 2,75
sójový tofu syr 7,80
šošovica 24,23
šošovica – varená 7,80
ryža lúpaná 6,85
ryža lúpaná – varená 2,26
celozrnný pšeničný chlieb 8,85
celozrnný pšeničný chlieb grahamový 9,08
celozrnný ražný chlieb 7,33
pšeničný biely chlieb 8,26
rascový chlieb 7,41
samoražný chlieb 7,30
zemiakový chlieb 7,85
knäckebrot 12,80
bageta 8,97
biely rožok 9,78
grahamový rožok 9,79
strúhanka 9,72
sucháre 10,99
tmavá žemľa 9,18
bábovka 7,27
makovník 7,34
orechovník 7,98
vianočka s hrozienkami 7,79
dvojvaječné cestoviny 10,44
dvojvaječné cestoviny – varené 1,89
bezvaječné cestoviny 9,82
bezvaječné cestoviny – varené 2,95
makaróny, špagety 12,50
makaróny, špagety – varené 4,20
pšeničná krupica 10,30
celozrnná pšenicná múka 11,55
hladká múka 11,29
hrubá múka 9,81
polohrubá múka 10,37
ovsené vločky 13,14
zemiaky – neskoré 2
zemiaky – skoré 2,01
zelený hrášok 6,36
biela hlávková kapusta 1,45
červená hlávková kapusta 1,49
brokolica 3,30
Zdroj: vusch.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #bielkoviny #jedálny lístok