Polievky
- vhodné: zeleninová, zemiaková, mrkvová, zelerová, kalerábová, hrášková, fazuľková, rascová, špenátová, pórová, karfiolová, brokolicová, paradajková, vločková, krúpová, zeleninová, kapustová (z hlávkovej kapusty), z kostí, občas hovädzia alebo kuracia
- ako závarka sa používajú cestoviny, ryža, krupica, krúpky, ovsené vločky, krupicové halušky, žemľa opečená nasucho, strúhané cesto, zemiaky
Mäso
- chudé hovädzie, chudé bravčové, teľacie, kurča, morka, králik, ryby – najmä kapor, pstruh a nemastné morské filé
- vhodné mäsité pokrmy: hovädzie – na mrkve, na zeleri s jablkami, na cesnaku, na hubách, na hrášku, na póre, na paradajkách, na rasci, na zelenine, na paradajkovom pretlaku, varené, guláš, meráno, závitok plnený zeleninovou plnkou, špikované mrkvou, nakyslo s džemom, prírodná roštenka, hovädzie na záhradnícky, cigánsky, orientálny, štefanský, bratislavský a poľovnícky spôsob;
bravčové – pečené, špikované zeleninou, na karfiole, na brokolici, na kalerábe, na hrášku, na zelenine, na rasci, na pretlaku, v kapuste, v keli, bravčový guláš, perkelt, závitok plnený zeleninovou plnkou, prírodný rezeň;
teľacie (úprava ako pri hovädzom a bravčovom mäse)
kurča – dusené, pečené, varené, plnené, na zelenine, na hubách, na paradajkách, prírodný kurací rezeň, kurací perkelt, paprikáš,
ryby – varené, dusené na masle, na rasci, na paradajkách, na pretlaku, zaprávané so zeleninou,
králik – dusený
mleté mäsá – mäsové guľky, na pretlaku, mäsový nákyp, mäsový puding, sekaná, štefanská sekaná, sekaná z rýb;
údeniny – pre vysoký obsah soli ich treba obmedziť
Omáčky a prívarky
- vhodné omáčky: hubová, kôprová, chrenová, uhorková, paradajková, smotanová, zeleninová, citrónová. Pri ich príprave môžete použiť aj smotanu
- vhodné prívarky: zemiakový, špenátový, tekvicový, hráškový, fazuľkový, karfiolový, mrkvový, kalerábový, zeleninový, šalátový, kapustový, kelový
- strukovinové prívarky (šošovicový, fazuľový, hrachový) pre vyšší obsah rastlinných bielkovín jedzte v obmedzenom množstve
Prílohy
- zemiaky – varené, pečené v šupke, zemiaková kaša (zemiaky jedzte aspoň raz denne), žemľová a zemiaková knedľa, ryža, tarhoňa, slovenská ryža, halušky; cestoviny – kolienka, makaróny, špagety a pod.
Tuky
- živočíšne a rastlinné maslo, rastlinné oleje
Mlieko a mliečne výrobky
- mlieko je pre svoj obsah plnohodnotných bielkovín vhodnou súčasťou jedálneho lístka. Rovnako ako v prípade mäsa je však potrebné prijímať ho v obmedzenom množstve
- vhodný je tvaroh, jogurty, kyslomliečne výrobky, jogurtové mlieko, termix a pod.
- pre vysoký obsah soli nie sú vhodné syry
Zelenina
- vhodná je mrkva, pór, petržlen, zeler, mladý kaleráb, karfiol, brokolica, tekvica, zelená fazuľka, hrášok, špenát, cvikla, hlávkový šalát, paradajky, papriky, hlávková kapusta, reďkovka, chren, cesnak, cibuľa, cuketa, patizón
- pripravuje sa varením, dusením alebo zapekaním. Podáva sa aj ako príloha alebo vo forme šalátov – hlávkový, kapustový, mrkvový, zelerový s jablkami, paradajkový, paprikový, uhorkový, karfiolový, cviklový a pod.
Ovocie
- vhodné sú všetky druhy
Chlieb, pečivo, múčniky
- nízkobielkovinové a neslané druhy chleba a pečiva – kukuričné, zemiakové, sójové, slnečnicové…
- piškótová a trená bublanina s ovocím, jablkový krehký koláč, jablková štrúdľa, pečené jablká, vanilkový či kakaový puding
Nápoje
- všetky druhy čajov, čaj s mliekom, biela káva, káva melta, ovocné šťavy a džúsy
Týždňový vzorový jedálny lístok
Pondelok
Raňajky: tvarohová nátierka 40 g, maslo, cibuľka, chlieb 70 g, čaj s medom
Desiata: ovocie
Obed: pórková polievka, prírodný kurací rezeň (1/2 dávka mäsa), ryža, zeleninová príloha
Olovrant: mrkvový šalát s jablkami
Večera: dusený špenát, 1/2 vajca, varené zemiaky, čaj
Utorok
Raňajky: džem, maslo, nízkobielkovinová piškóta, biela káva
Desiata: biely jogurt
Obed: zeleninová polievka, plnený kapustný list (1/2 dávka mäsa), zemiaky
Olovrant: ovocie
Večera: granadír (bez slaniny), cvikla s chrenom, čaj
Streda
Raňajky: paradajka, maslo, chlieb 70 g, čaj
Desiata: malý topený syr 30 g (príp. kravská hrudka), pečivo
Obed: šošovicová polievka so zeleninou, dusené rybie filé na zelenine (1/2 dávka mäsa), zemiaky s petržlenovou vňaťou
Olovrant: banány so šľahačkou
Večera: zeleninové rizoto, miešaný šalát, čaj
Štvrtok
Raňajky: 1/2 ks vajce, rastlinné maslo, reďkovka, chlieb 70 g, čaj
Desiata: jablková výživa
Obed: cesnaková polievka so zemiakmi a zeleninou, bravčový rezeň na šampiňónoch (1/2 dávka mäsa), tarhoňa, zeleninová príloha
Olovrant: ovocie
Večera: pirohy s džemom, čaj
Piatok
Raňajky: medové maslo, pečivo, melta so smotanou
Desiata: jablková výživa
Obed: paradajková polievka s cestovinou, morčací závitok plnený zeleninovou plnkou (1/2 dávka mäsa), ryža, kompót
Olovrant: ovocný šalát
Večera: fliačky s hlávkovou kapustou, čaj
Sobota
Raňajky: paprika, maslo, chlieb 70 g, čaj
Desiata: tvarohová pena
Obed: zemiaková polievka so zeleninou, hovädzí guláš (1/2 dávka mäsa), kolienka
Olovrant: ovocie
Večera: zapekaný karfiol, zemiaky so zelerovou vňaťou, šalát, čaj
Nedeľa
Raňajky: plátok šunky, rastlinné maslo, cibuľka, chlieb 70 g, čaj
Desiata: čaj, nízkobielkovinová piškótová roláda s džemom
Obed: rascová s vajcom, pstruh na masle, zemiaky, zeleninová príloha, čaj
Olovrant: ovocie
Večera: jablková žemľovka, čaj
Poznámka: 1/2 dávka mäsa je v prípade bravčového a hovädzieho 50 g (v surovom stave), v prípade rýb a hydiny 60 g (v surovom stave), jedlá sa pripravujú bez soli
Zdroj: vusch.sk
Aký je obsah bielkovín vo vybraných potravinách | |
---|---|
potravina (100 g) | celkové bielkoviny (g) – priemer |
bravčové stehno (v surovom stave) | 17,41 |
bravčové pliecko (v surovom stave) | 17,27 |
bravčové karé (v surovom stave) | 16,77 |
pečené bravčové stehno (po tepelnom spracovaní) | 26,83 |
pečené bravčové pliecko (po tepelnom spracovaní) | 23,28 |
pečené bravčové karé (po tepelnom spracovaní) | 27,09 |
dusené karé (po tepelnom spracovaní) | 27,23 |
hovädzie stehno (v surovom stave) | 20,64 |
hovädzie predné (v surovom stave) | 20,70 |
hovädzie zadné (v surovom stave) | 21 |
hovädzia sviečkovica (v surovom stave) | 20,63 |
hovädzie varené (po tepelnom spracovaní) | 24,63 |
hovädzie pečené (po tepelnom spracovaní) | 23,93 |
hovädzie stehno dusené (po tepelnom spracovaní) | 23,20 |
teľacie stehno pečené (po tepelnom spracovaní) | 27,70 |
teľacie kocky dusené (po tepelnom spracovaní) | 34,94 |
kurča domáce (v surovom stave) | 20,47 |
kuracie prsia bez kosti (v surovom stave) | 29,76 |
kuracie stehno (v surovom stave) | 20,32 |
morka domáca (v surovom stave) | 21,34 |
morčacie prsia bez kosti (v surovom stave) | 22,53 |
morčacie stehno (v surovom stave) | 20,71 |
sliepka domáca (v surovom stave) | 19,06 |
dusené kuracie mäso (po tepelnom spracovaní) | 27,29 |
pečené kuracie mäso (po tepelnom spracovaní) | 28,93 |
vyprážané kuracie mäso (po tepelnom spracovaní) | 30,57 |
hydinová šunka | 20,55 |
morčacia šunka | 18,07 |
hydinové párky lahôdkové | 13,91 |
losos obyčajný (v surovom stave) | 20,01 |
makrela obyčajná (v surovom stave) | 18,71 |
treska – filé (v surovom stave) | 16,50 |
kapor (v surovom stave) | 17,61 |
pstruh dúhový (v surovom stave) | 18,60 |
grilovaný pstruh (po tepelnom spracovaní) | 21,50 |
grilované rybie prsty z tresky (po tepelnom spracovaní) | 14,30 |
tresčí šalát | 9,80 |
slepačie vajce | 12,38 |
vajce na mäkko | 12,47 |
vajce na tvrdo | 12,58 |
vajcová omeleta | 10,62 |
volské oko | 13,54 |
praženica | 12,45 |
plnotučné mlieko | 3,22 |
polotučné mlieko | 3,38 |
odtučnené mlieko | 3,38 |
biely jogurt (max. 0,3 % tuku) | 4,35 |
biely jogurt (1,5 – 1,8 % tuku) | 3,55 |
nízkotučný ovocný jogurt | 4,37 |
acidofilné mlieko | 3,40 |
smotana 12 % | 3,10 |
smotana pochúťková 16 % | 2,86 |
smotana 33 % (šľahačka) | 2,26 |
bryndza | 20,54 |
cottage cheese | 12,49 |
Eidamská tehla 45 % t. v s. | 26 |
Lučina | 11 |
Mozzarella | 19,42 |
smotanový syr 65 % t. v s. | 12,10 |
smotanový syr nízkotučný | 14,41 |
topený smotanový syr 45 % t. v s. | 15,90 |
tvaroh mäkký chudý | 19,35 |
tvaroh tučný | 11,50 |
fazuľa | 22,15 |
fazuľa – varená | 7,72 |
hrach | 23,17 |
hrach – varený | 7,66 |
sója | 35,37 |
sója – varená | 14,50 |
sójové mlieko | 2,75 |
sójový tofu syr | 7,80 |
šošovica | 24,23 |
šošovica – varená | 7,80 |
ryža lúpaná | 6,85 |
ryža lúpaná – varená | 2,26 |
celozrnný pšeničný chlieb | 8,85 |
celozrnný pšeničný chlieb grahamový | 9,08 |
celozrnný ražný chlieb | 7,33 |
pšeničný biely chlieb | 8,26 |
rascový chlieb | 7,41 |
samoražný chlieb | 7,30 |
zemiakový chlieb | 7,85 |
knäckebrot | 12,80 |
bageta | 8,97 |
biely rožok | 9,78 |
grahamový rožok | 9,79 |
strúhanka | 9,72 |
sucháre | 10,99 |
tmavá žemľa | 9,18 |
bábovka | 7,27 |
makovník | 7,34 |
orechovník | 7,98 |
vianočka s hrozienkami | 7,79 |
dvojvaječné cestoviny | 10,44 |
dvojvaječné cestoviny – varené | 1,89 |
bezvaječné cestoviny | 9,82 |
bezvaječné cestoviny – varené | 2,95 |
makaróny, špagety | 12,50 |
makaróny, špagety – varené | 4,20 |
pšeničná krupica | 10,30 |
celozrnná pšenicná múka | 11,55 |
hladká múka | 11,29 |
hrubá múka | 9,81 |
polohrubá múka | 10,37 |
ovsené vločky | 13,14 |
zemiaky – neskoré | 2 |
zemiaky – skoré | 2,01 |
zelený hrášok | 6,36 |
biela hlávková kapusta | 1,45 |
červená hlávková kapusta | 1,49 |
brokolica | 3,30 |
Zdroj: vusch.sk |