Doprajte žltej škvrne karotenoidy aj omega trojku

Počet prípadov vekom podmienenej degenerácie stále stúpa. Ovplyvniteľné rizikové faktory sú tie isté ako pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Dôležitú úlohu zohráva výživa, nejde len o jednu látku, ale o dostatočný príjem karotenoidov ako luteín, zeaxantín, omega-3 mastných kyselín a vitamínov s antioxidačným pôsobením dohromady, tvrdí známy oftalmológ prof. MUDr. Andrej Černák, DrSc.

12.01.2014 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
výživa, diéta, zelenina, zeleninová zmes Ilustračné foto.

Makula lutea je odborný lekársky termín označujúci centrálnu časť sietnice, žltú škvrnu, s najostrejším videním. V tomto bode sa zobrazujú predmety, na ktoré chceme zaostriť pohľad a nachádzajú sa tu aj najcitlivejšie bunky sietnice. Príčiny vekom podmienenej degenerácie makuly, ochorenia, ktoré sa stáva prioritou v rámci liečby očných chorôb súvisiacich s vekom, nie sú celkom jasné. Vieme však, že v okamihu, keď do oka preniká svetlo, nastáva fotochemický proces a vznikajúce odpadové látky je potrebné z oka odstrániť. Je zrejmé, že ľudské oko nie je schopné v pokročilom veku tieto látky v dostatočnej miere spracovať (rozložiť), ukladajú sa v oblasti žltej škvrny a oko poškodzujú.

Žlté makulárne pigmenty

Je dokázané, že v žltej škvrne sa nachádza najvyššia koncentrácia fotoreceptorov – tyčiniek a čapíkov. Fotoreceptorové bunky tyčiniek a čapíkov obsahujú vysoké koncentrácie dvoch karotenoidov – luteínu a zeaxantínu. Hovorí sa im aj žlté makulárne pigmenty. Vo fotoreceptoroch majú dve dôležité ochranné funkcie. Na jednej strane sú to fotochemicky aktívne látky, ktorých úlohou je chrániť oči pred prílišným svetlom. Pôsobia ako svetelné filtre a pohlcujú až 40 % vonkajšieho svetla pred jeho dopadom na sietnicu. Vďaka žltému sfarbeniu oba karotenoidy, luteín i zeaxantín, pohlcujú z vonkajšieho svetla najmä modré, energeticky bohaté lúče. Karotenoidy však zároveň dokážu rozložiť a tým zneškodniť aj voľné radikály.

Význam luteínu ako ochrancu sietnice potvrdili viaceré štúdie. Došlo k zvýšeniu hustoty makulárneho pigmentu. Výsledky svedčia o tom, že žlté pigmenty luteín a zeaxantín zohrávajú pri ochrane makuly dôležitú úlohu. Okrem toho sa uskutočnili aj štúdie, ktoré sledovali zlepšenie vizuálnych schopností pacientov s degeneráciou makuly i sivým zákalom, ktorí užívali doplnky stravy obsahujúce luteín. Všetci pacienti hlásili subjektívne zlepšenie vizuálnych schopností a znížila sa u nich aj citlivosť na oslnenie. Najvyšší obsah luteínu má špenát, kapusta, zelený šalát, petržlen a fazuľa.

Prospešné mastné kyseliny

„Ovplyvniteľné rizikové faktory degenerácie makuly sú tie isté ako pri srdcovo-cievnych ochoreniach – vysoký krvný tlak, nadváha, vysoká hladina cholesterolu,“ povedal pre Dobré zdravie prednedávnom prof. Černák. Do prevencie patria aj esenciálne mastné kyseliny známe ako „omega trojka“. Esenciálne sú preto, lebo telo si ich nevie samo vytvoriť, musíme ich prijímať v strave. Ich najznámejším zdrojom je najmä rybí tuk.

Okrem pokročilého veku patria medzi najvýznamnejšie rizikové faktory genetická predispozícia, nesprávna výživa, nadváha, nadmerné vystavovanie slnečnému žiareniu, fajčenie, vysoký krvný tlak a svetlá farba dúhovky. U fajčiarov je navyše pravdepodobnosť straty zraku vo vyššom veku dokonca dvakrát vyššia ako u nefajčiarov. S fajčením sa totiž zvyšuje tvorba voľných radikálov, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a môžu brániť prieniku výživných látok z potravy do sietnice, ktorá chráni žltú škvrnu.

Vekom podmienená degenerácia makuly

  • choroba zraku
  • hrozí každému od 50. roku života
  • prejavuje sa zahmleným, zdeformovaným alebo pokriveným videním či výpadkami alebo stratou centrálneho videnia
  • znižuje kvalitu života
  • pri zanedbaní môže spôsobiť úplnú stratu zraku
  • má dve formy – suchú (90 % prípadov) a vlhkú
  • prevenciou je dostatočný príjem karotenoidov, omega-3, vitamínu E, selénu a zinku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #zrak #makula #prof. MUDr. Andrej Černák