Základné štandardy diéty diabetika + jedálny lístok na celý týždeň

Optimálny príjem energie slúži na zabezpečenie tzv. primeranej hmotnosti tela. Napríklad zníženie energetického príjmu, ak má pacient nadváhu a obezitu, alebo, naopak, zvýšenie energetického príjmu u chudých diabetikov 1. typu v detskom alebo mladom dospelom veku na zabezpečenie normálneho rastu a vývoja.

26.01.2014 06:00
chladnička, jedlo, zelenina, strava, obed Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Nízky príjem tuku – menej ako 30 % denného energetického príjmu. Energetická spotreba človeka sa udáva v kilojouloch, staršou jednotou boli kilokalórie. Spálením 1 g tuku vzniká až 39 kJ (9 kilokalórií), čo je približne dvakrát toľko, ako vzniká spálením jedného gramu cukru alebo bielkoviny. Okrem zjavného tuku ako slanina, maslo, bravčová masť sa v rôznych potravinách nachádzajú aj skryté tuky (napr. v mäse a údeninách, v mlieku a mliečnych výrobkoch). Odporúča sa znížiť príjem nasýtených tukov, ktoré sú zväčša živočíšneho pôvodu (slanina, masť, mastné mäso, loj, vnútornosti).

Zvýšiť príjem mononenasýtených mastných kyselín (olivový olej) a zvýšiť príjem n-3 nenasýtených mastných kyselín (ryby a morské živočíchy).

Znížiť príjem cholesterolu na menej ako 300 mg/deň (potraviny s najvyšším obsahom sú hlavne mozog, pečeň, pľúca, obličky, vaječný žĺtok).

Stužené rastlinné tuky a margaríny výrazne obmedzujeme (napr. v suchom pečive, koláčoch, sušienkach, krekroch). Sú zdrojom tzv. trans-foriem mastných kyselín. Tieto mastné kyseliny sú pre organizmus škodlivé, lebo zvyšujú hladinu škodlivých tukov v krvi.

Z mäsa a mäsových výrobkov uprednostňujeme chudé druhy, mastné druhy sa snažíme vyradiť úplne. Pri mlieku a mliečnych výrobkoch vyberáme mlieko, jogurty, syry s najnižším obsahom tuku. <info>Optimálny príjem bielkovín – celkový príjem bielkovín by mal zodpovedať približne 10 – 15 % denného energetického príjmu (0,8 g/kg ideálnej hmotnosti pacienta/deň). Polovicu by mali tvoriť bielkoviny živočíšneho pôvodu, polovicu rastlinného pôvodu. Bielkovina sa vyskytuje buď v spojení s tukmi (mlieko, smotana alebo mäso), alebo s cukrami (zelenina, chlieb). Jedinou čistou bielkovinou je vaječný bielok.

Z bielkovín živočíšneho pôvodu preferujeme hlavne chudé mäsá (napr. kuracie, morčacie), odtučnené mlieko, nízkotučné mliečne výrobky a vaječný bielok. Z rastlinných zdrojov sú to hlavne strukoviny (hrach, fazuľa), sója, zelenina a chleboviny. Plnohodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú všetky potrebné aminokyseliny, sa nachádzajú iba v potravinách živočíšneho pôvodu. Preto čisto vegetariánska strava nie je pre diabetika úplne vhodná.

Zvýšiť príjem zložených cukrov – mali by tvoriť viac ako 55 % denného energetického príjmu, jednoduchý cukor menej ako 10 % energie. Jednoduché cukry (cukor, ktorý používame ako sladidlo – kockový, práškový alebo kryštálový, med, cukrovinky) by mal diabetik výrazne obmedziť. Cukor ako sladidlo možno nahradiť umelými sladidlami. Jednoduché cukry sa vyskytujú aj ako súčasť ovocia. Čím je ovocie sladšie, tým viac jednoduchého cukru obsahuje. Preto z ovocia preferujeme menej sladké druhy (napr. grapefruity, zelené jablká).

Medzi zložené cukry patria hlavne rastlinné škroby (napr. celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, všetky druhy zeleniny, ovocie). Zložené cukry by mali tvoriť základ stravy diabetika. Na odhad množstva cukrov v jednotlivých potravinách sa používa tzv. sacharidová jednotka. Tá má význam hlavne u diabetikov liečených inzulínom, ktorí si podľa nich môžu určiť množstvo krátko pôsobiaceho inzulínu, ktorý si podávajú pred určitým jedlom.

Zvýšiť príjem vlákniny – 25–35 g denne. Vláknina je súborný názov pre nestráviteľné časti rastlinných zložených cukrov a delíme ju podľa rozpustnosti vo vode. Rozpustné vlákniny (nachádzajú sa hlavne v strukovinách, zelenine, ovocí) tým, že spomaľujú vstrebávanie glukózy z čreva, majú priaznivý účinok na zníženie krvného cukru predovšetkým po jedle, majú aj pozitívny efekt na zníženie hladín škodlivých tukov v krvi. Nerozpustné vlákniny (nachádzajú sa v obilninách – hlavne celozrnných) pôsobia pozitívne predovšetkým proti zápche.

Optimálny príjem vitamínov a minerálnych látok. Pri zmiešanej a dostatočne pestrej strave sú minerálne látky a vitamíny obsiahnuté dostatočne. Ich hlavným zdrojom sú surová zelenina a ovocie, preto je dôležité, aby aj v zimných mesiacoch bol ich dostatočný príjem.

Znížiť príjem kuchynskej soli na menej ako 5 gramov denne.

Odporúča sa znížiť príjem údených a pečených požívatín a jedál pripravovaných dlhý čas pri vysokej teplote, odporúča sa tiež pri príprave jedál menej vyprážať a piecť, vhodné je používať riad, ktorý umožní prípravu s minimom tukov (napr. teflónové panvice).

Príjem alkoholu – menej ako 30 g denne. Z alkoholických nápojov je vhodná príležitostná konzumácia kvalitného suchého červeného vína (nie viac ako 2 decilitre denne). Tvrdý alkohol a pivo sa neodporúčajú.

Príjem tekutín u diabetika. Optimálny je príjem 2–3 litre denne. Vhodné sú neenergetické tekutiny (nesladené minerálne vody s nízkym obsahom sodíka, čistá voda, voda s citrónom, nesladený čaj). Nevhodné sú sladené limonády.

Frekvencia príjmu jedál – pravidelný režim a pravidelné stravovanie v menších množstvách 4– až 5-krát denne.

Do popredia diétnej liečby cukrovky sa dáva tzv. stredomorská diéta, ktorá je typická pre stredomorské krajiny (napr. Grécko). V týchto krajinách je nižšia srdcovo-cievna úmrtnosť ako napr. v stredoeurópskych krajinách, čo sa dáva do súvislosti práve s inými diétnymi zvykmi v porovnaní napr. s našou krajinou.

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 300 kcal (24 SJ)

Predpokladom úspechu je pravidelný stravovací režim a zdravý životný štýl. Stravovací režim je potrebné prispôsobiť liečbe antidiabetikami, ako aj inzulínovej terapii, a zároveň energetickému výdaju. Energetický obsah celodennej stravy – 24 SJ – je určený pre diabetika s primeranou telesnou hmotnosťou, ale aj pre pacienta s miernou nadváhou a pri ľahkej fyzickej aktivite. Na nasledujúcom príklade si môžete jednoducho vypočítať určenie počtu SJ na deň:

Kritériá pre výpočet: telesná výška a hmotnosť.

Výpočet ideálnej hmotnosti, pre stanovenie počtu SJ na deň, sa riadi výpočtom podľa Borca, na základe nasledujúcej formuly: U mužov výška (v cm) – 100. U žien výška (v cm) – 110.

Príklad: výška muža: 175 cm, hmotnosť: 90 kg a ľahká telesná aktivita.
Výpočet: 175 – 100 = 75 kg
pri miernej nadváhe: 25 kcal na každý kg tejto hmotnosti = 75 kg x 25 kcal – 1 875 kcal (energetická hodnota pre výpočet SJ na deň)
50 % z energetickej hodnoty tvoria čisté sacharidy: 50 % z 1 875 kcal = 937 kcal
1 g sacharidov vydá 4 kcal (937 kcal : 4 kcal) = 234 g sacharidov
1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov.
234 g sacharidov: 10 = cca 24 SJ na deň

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
šunka Ilustračné foto.

1. deň

R: čaj s citrónom (0 SJ), 2,5 ks grahamové rožky (5 SJ), 50 g salámová nátierka so syrom ( 0 SJ), 10 g rastlinného tuku (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: jablko (1 SJ), jogurt (1 SJ), 2 PL vločky (1 SJ)
OB: polievka zeleninová s cestovinou (0,5 SJ), bravčové mäso pečené s cesnakom (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), 4 ks zemiaková knedľa (180 g – 4 SJ)
OL: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
V: zbojnícka roláda (0,5 SJ), 7 PL varených zemiakov (225 g – 3,5 SJ), cviklový šalát (1 SJ)
V2: pomaranč (1 SJ), chlieb (2 SJ), 7 g rastlinný tuk (0 SJ), paprika (0 SJ)

2. deň

R: mlieko (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), 50 g šunkový nárez (0 SJ), paradajka (0 SJ)
D: 2 malé kivi (2 SJ), 50 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zeleninová obloha (0 SJ)
OB: polievka šošovicová (1 SJ), hovädzie mäso na paradajkách (1 SJ), 135 g makarónov (3 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), syr topený (0 SJ), paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)
V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), múčnik dia (1 SJ)
V2: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 50 g tmavý chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), 25 g šunky (0 SJ), paprika (0 SJ)

3. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syr, 40 g saláma, zelenina (0 SJ)
D: väčšie jablko (2 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), reďkovka (0 SJ)
OB: polievka krémová so závarkou (1 SJ), dusené mäso na červenej paprike (0,5 SJ), mrkvový šalát s citrónom (1 SJ)
OL: pomaranč (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), bryndzová nátierka (0 SJ), paprika (0 SJ), čaj (0 SJ)
V: huby na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ)
V2: celozrnný chlieb (1 SJ), jogurt (1 SJ), jablko (1 SJ)

4. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 100 g celozrnný chlieb (4 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: 90 g sliviek (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), 25 g salámový nárez (0 SJ), paprika (0 SJ)
OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské bravčové stehno (1 SJ), 135 g viedenská knedľa (3 SJ)
OL: 40 g chlieb (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ)
V: bravčové mäso a dusený kel (1 SJ), 200 g varených zemiakov (3 SJ), pomaranč (1 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ), syrové chuťovky (0 SJ)

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zelená fazuľa, fazuľová polievka Ilustračné foto.

5. deň

R: čaj (0 SJ), 100 g celozrnný chlieb (4 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
D: 2 malé mandarínky (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
OB: polievka paradajková so závarkou (0,5 SJ), pečené mäso – moravský vrabec (0,5 SJ), 4 PL (90 g) dusenej ryže (2 SJ), mrkvový šalát s jablkom (2 SJ)
OL: 2 košíčky plnené syrovou a salámovou plnkou (2 SJ), 2 malé kivi (1 SJ)
V: guláš (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), rastlinné maslo (0 SJ), paradajka (0 SJ)

6. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 80 g celozrnný chlieb (4 SJ), 50 g tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
D: grapefruit (2 SJ), 1 ks ryžový chlieb (1 SJ)
OB: polievka zemiaková (1 SJ), rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: 40 g chlieb so salámovým nárezom (2 SJ), paradajka (0 SJ), malé jablko (1 SJ)
V: filé na ražni (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), zeleninová obloha (1 SJ), keks dia (1 SJ)
V2: 40 g chlieb (2 SJ), jogurt biely (1 SJ)

7. deň

R: 200 ml mlieka (1 SJ), grahamové pečivo (4 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), reďkovka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: tmavý chlieb s rastlinným tukom (1 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
OB: polievka so zeleným hráškom a závarkou (0,5 SJ), vyprážané tofu (1 SJ), 225 g zemiakový šalát (3 SJ)
OL: 2 obložené chlebíčky (2 SJ), jablko (1 SJ)
V: kuracie mäso na paradajkách a červenej paprike (0,5 SJ), 135 g cestovín (3 SJ), strúhaná mrkva s citrónom a jablkom (1,5 SJ)
V2: 200 ml kyslého mlieka (1 SJ), 2 tenké krajčeky chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

Vysvetlivky:
R – raňajky
D – desiata
OB – obed
OL – olovrant
V – večera
V2 – druhá večera
SJ – sacharidová jednotka

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #diabetes #energetický príjem #telesná hmotnosť