Kardiológ, internista, obezitológ a prezident Ligy proti obezite, MUDr. Ivan Majerčák ponúka zopár tipov, ako niektoré zmeny uskutočniť.
- Zapisujte si svoj jedálny lístok vrátane miesta a okolností konzumácie jedla
- Jedzte posediačky, pomaly, uvedomte si každé sústo, ktoré dávate do úst
- Počas jedla nevykonávajte iné činnosti (čítanie, sledovanie televízie), venujte sa konverzácii, počas ktorej jedlo na dve-tri minúty prerušujte
- Medzi dvomi sústami položte príbor na tanier
- Nesedávajte pri stole vždy na tom istom mieste
- Jedlo podávajte na menších tanieroch, neservírujte na stôl misy s jedlom
- Po dojedení neostávajte sedieť pri stole a ihneď odložte nedojedené zvyšky do chladničky, prípadne do uzavretej nádoby, kde jedlo nebudete vidieť
- Nesnažte sa všetko dojesť, nechajte vždy na tanieri jedno-dve sústa
- Obmedzujte pochutiny medzi hlavnými jedlami a nahraďte ich ovocím a zeleninou
- Raňajkujte
- Jedzte päť- až šesťkrát denne
- Nakupujte podľa zoznamu len to, čo ste si doma naplánovali nakúpiť. Nekupujte sýty/a
- Zásobte sa zdravými potravinami. Dohodnite sa s rodinou na konzumácii zdravších jedál. Hľadajte podporu vo svojom okolí, aby nasledovalo vaše stravovacie zvyklosti
- Odmeňujte sa za dosiahnuté úspechy
- Rizikové udalosti (oslavy, recepcie, sviatky) plánujte