Moderné paleo považujem za slušný životný štýl, tvrdí dietologička

Nie je paleo ako paleo. Ak sa odhodláte, že túto "diétu" vyskúšate, máte na výber. Existuje sladké, klasické a ketogénne paleo.

05.02.2014 06:00
mäso a zelenina, mäso, moderné paleo Foto:
Potreby mať nutne prílohu k mäsu, sa dá zbaviť.
debata (1)

Dietologička MUDr. Eva Smíšková vysvetlila, aký je medzi nimi rozdiel. „Ak človek nemá zdravotné ťažkosti, ani problémy s nadváhou, postačí mu aj sladké paleo. Ani to neobsahuje nadbytok cukru, ktorý je tam zastúpený v ovocí a orechoch,“ povedala. Klasické paleo je už vhodné na upravenie hmotnosti a pri niektorých metabolických ochoreniach. Možno si ho zvoliť aj na zníženie tráviacich ťažkostí, pričom ketogénne je už určené skôr na liečbu konkrétnych ochorení, pri ktorých si to môžeme dovoliť. MUDr. Smíšková vymenovala: sú to zápalové ochorenia kĺbov, psoriatická artritída, porucha imunity či cukrovka druhého typu liečiteľná liekmi.

Na otázku, či teda moderné paleo neodporúča na chudnutie, ak má byť jediným cieľom, dietologička pre Pravda.sk odpovedala: „U ľudí, ktorí už koketovali s rôznymi diétami, klasické paleo, kedy sa primárne spaľujú lipidové látky, ktoré skonzumujeme, aj tie z vlastných tkanív, nestačí na výraznejšiu redukciu hmotnosti, lebo v organizme sú už zapracované mnohé ochranné vplyvy. Náš organizmus totiž nie je primárne nastavený na to, aby strácal kilogramy. Vníma to ako pohromu a preto sa chráni. V tom prípade treba prejsť do ketogénneho palea.“

Klasické paleo považuje lekárka s dlhoročnou praxou za „slušný životný štýl“. Častokrát ju navštevujú pacienti s tráviacimi ťažkosťami. „Mali vyšetrenú gastroskopiu, kolonoskopiu, za sebou rôzne sonografie – všetko s negatívnym výsledkom. Sadnú si na tú istú stoličku, kde sme začali a povedia, že im je stále zle. V takýchto prípadoch začneme analyzovať, z čoho im ešte môže byť zle.“ Nasledovali testy potravinovej intolerancie, ktoré v drvivej väčšine pacientov vychádzajú na pšenicu, lepok, obiloviny, strukoviny, kravskú bielkovinu či kukuricu. „Ani raz sa mi nestalo, že by niekomu vyšla intolerancia na mäso. Veľmi zriedka na morské potvory či na koreňovú zeleninu. Ale listová ako je šalát či špenát, bola zakaždým bezproblémová.“ Čo sa týka ovocia, problém je skôr v alergii, najmä pri citrusoch. „Keď je niekto alergický na skoré pele, máva skríženú alergiu na kivi, jablko a vlašské orechy,“ vysvetlila MUDr. Smíšková.

Lekárka sa častokrát, keď odporúča moderné paleo, ktoré je založené na konzumácii zeleniny a mäsa, stretáva s tým, že ani mäso nie je predsa kvalitné. Stále je to však menšie zlo ako kombinované, priemyselne spracované potraviny, zvykne hovorievať na obranu. A na druhú najčastejšiu otázku, či sa dá žiť bez sacharidov, odpovedá jednoznačne. „Dá.“ Napokon, dostatočné množstvo obsahuje zelenina a ovocie. Stačí to. „Ak pacient nemá zdravotné ťažkosti, ani problémy s líniou či nafukovaním, môže ich pokojne jesť, keď mu chutia,“ dodala Smíšková. Mala na mysli zložižé sacharidy: ryžu, zemiaky, chlieb, pečivo či ovsené vločky, ktoré moderné paleo odporúča úplne vynechať.

Moderné paleo odporúča tuky. Bravčovú, kačaciu, husaciu masť, kokosový olej, maslo či olivový olej. Podľa Smíškovej slov sa z nich priberá len v prípade, ak sa kombinujú so sacharidmi. „Toho strašiaka máme zakódovaného v hlave,“ myslí si. „Cholesterol sa objavil na scéne v 90-tych rokoch minulého storočia. Stačí si pozrieť fotografie spred 60 rokov, kedy sa o cholesterole ešte nehovorilo. Málokto bol obézny, lebo nebolo toľko cukrov, sacharidov a pečiva. "Aj mne to bliká v hlave, že by sa to asi nemalo jesť, ale treba to prekonať,“ usmieva sa lekárka. Dopĺňa, že sú ľudia, ktorí si moderné paleo pochvaľujú a zdravotné ťažkosti nemajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Eva Smíšková #Moderné paleo