Odborníčka radí: Preferujme výživu, ktorú ponúka príroda

Ľudia, ktorí sa rozhodnú schudnúť, robia v stravovaní kopec chýb. Poukázala na ne Barbara Sviežená, vedúca lektorka Inštitútu zdravého života Welko.

02.03.2014 06:00
pšeno Foto:
Pšeno so zeleninou - prirodzená výživa.
debata

Aktuálne na Slovensku rozbieha rekvalifikačné kurzy zamerané na vzdelávanie sa v problematike zdravia, výživy a životosprávy, určené pre všetkých, čo sa chcú naučiť správne stravovať, alebo majú záujem pracovať v oblasti výživy.

Najčastejšia chyba podľa jej slov je v tom, že sa do chudnutia pustia tzv. amatérsky a s nedostatkom informácií či s nesprávnymi informáciami. „Keď sa nám pokazí auto, alebo čokoľvek v domácnosti, dáme to opraviť profesionálom. Prečo teda tak hazardujeme so svojim vlastným zdravím,“ pýta sa. Najčastejšie sa ľudia rozhodnú, že obmedzia porcie, vynechajú večere, cukor do čaju či kávy a začnú si kupovať tmavé pečivo, v presvedčení, že je zdravšie. (To pečivo je vraj len zafarbené meltou, alebo karamelom). Začnú jesť light výrobky, piť light nápoje a podobne.

Niektorí naviac začnú navštevovať fitness centrum – a výsledok? Žiadny, alebo žalostný. Tak sa nechajú zlákať „zaručenými“ prípravkami – doplnkami stravy, rôznymi koktejlami a podobne, vymenovala odborníčka ďalej. „Kým človek nepochopí, že o svoje zdravie sa musí starať sám, a to priebežne a preventívne a že tá prevencia nie je len otázkou výživy, ale je to celý komplex opatrení – a to konkrétne – protistresová prevencia, výživa, pohybové aktivity, relaxácia a regenerácia a tiež prevencia proti škodlivým návykom – tak nemá šancu na trvalý a dobrý výsledok z dlhodobého hľadiska,“ tvrdí ďalej. Komplex týchto opatrení sa dnes moderne nazýva wellness. „A wellness je životná filozofia zameraná na zdravý, dlhý a plnohodnotný život,“ dodala žena, ktorá takmer 23 rokov experimentuje s rôznymi alternatívnymi výživovými štýlmi.

Sviežená má skúsenosti s vegánskou aj vitariánskou stravou. Na otázku, čo je na základe jej poznatkov optimálna výživa, odpovedá: „Aj vďaka mojim dlhoročným experimentom s rôznymi spôsobmi stravovania som dospela do štádia optimalizácie a individualizácie. To znamená, že jem to, čo sa mi z dlhodobého hľadiska ukázalo ako optimálne pre moje zdravie, vitalitu a celkový pocit pohody.“ Barbara Sviežená inklinuje k prirodzenej výžive, ktorú nám ponúka samotná príroda – potravinám čo najmenej upraveným varením, pečením, smažením, pasterizáciou, konzervovaním, rafináciou či doplneným o umelé látky a chemikálie. Sacharidy najmä v komplexnej forme – pšeno, pohánka, amarant, quinoa, bielkoviny najmä rastlinné, zastúpené v rôznych formách orechov a strukovín, tuky v pevnej forme – teda ako semienka (ľanové, slnečnicové, konopné, chia, tekvicové), vo forme plodov, ako je avokádo alebo kvalitných rastlinných olejov. „Najväčšiu váhu by sme mali dať na široký výber zeleniny a ovocia. V prirodzených potravinách je nesmierne množstvo liečivých substancií a svetová medicínska veda začína prehodnocovať svoj kladný vzťah k syntetickým liekom a záporný k dietoterapii a fytoterapii,“ radí Sviežená.

Poruchy prijímania potravy
Kým na jednej strane stúpa počet ľudí, ktorí bojujú s obezitou, na druhej strane sa stretávame s fenoménom porúch prijímania potravy. Čo sa deje v organizme mladého človeka, ktorý dlhodobo odmieta prijímať potravu? Ako v takýchto prípadoch prebieha podpora v oblasti výživy? Lektorka vraví, že poruchy príjmu potravy sú jedným z najčastejších, a pre svoj chronický priebeh a závažné somatické, psychické a sociálne dôsledky, aj jedným z najzávažnejších ochorení dospievajúcich dievčat a mladých žien. Spôsobujú dlhodobé problémy nielen postihnutým, ale aj ich sociálnemu okoliu. „Niektoré príznaky mentálnej anorexie je možné pozorovať takmer u 10 percent dievčat na konci puberty. Neskôr pribúda tých, ktorým sa nedarí prispôsobovať zníženému energetickému príjmu a začnú sa prejedať.“

Sviežená zo skúsenosti vie, že už prehnaná pozornosť venovaná postave a telesnej hmotnosti, nadmerný strach z priberania, prísne redukčné diéty a hladovky, excesívne cvičenie a pocit prejedenia môžu byť príznakom porúch príjmu potravy v ich latentnej forme. „Na Slovensku však v súvislosti s tabuizáciou celej problematiky vznikla hmatateľná diera, ktorú čiastočne zapĺňa jediné občianske združenie venujúce sa problematike PPP (F50). Pomocou by mohla byť spolupráca špecializovaných poradcov pre výživu pri tvorbe jedálneho lístka, ktorý by zodpovedal aktuálnemu dennému energetickému výdaju, za súčasného zohľadnenia pestrosti volenej potravy,“ myslí si odborníčka. Pri budovaní takéhoto typu jedálneho lístka berú odborníci na zreteľ potraviny, ktorým sa ľudia s poruchami príjmu potravy z rôznych dôvodov vyhýbajú a taktiež je potrebné vždy rešpektovať ich možný pretrvávajúci strach z priberania, skonštatovala Sviežená na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #zdravá strava #Barbara Sviežená