Hurá, dnes máme kura

Dnes je na Slovensku skôr výnimočné stretnúť sa so slovenskou hydinou. Kurčatá sa dovážajú z Poľska, Brazílie, Francúzska, Maďarska či Rumunska. Spotrebiteľ nemá šancu zistiť pôvod mäsa, či pochádza z klietkového chovu, čím ho kŕmili. Množia sa potravinové škandály, keď kuracie mäso obsahovalo antibiotiká a dioxíny. Škoda, že už iba každé druhé kurča, ktoré skonzumujú Slováci, pochádza od slovenských výrobcov.

03.03.2014 06:00
debata (3)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kuchyňa, rúra, pečenie, kura, hydina Ilustračné foto.

Minulý rok čínska polícia zhabala zásielku kuracieho mäsa, ktoré bolo 46 rokov po záručnej lehote! Tovar objavili počas záťahu proti vietnamskému pašeráckemu gangu a podľa všetkého mieril na trh. Medzi inými produktmi tam boli mrazené kuracie beháky, v Ázii vyhľadávaná pochúťka, pochádzajúce z roku 1967. V tom čase v krajine vládol ešte Mao Ce-tung. Mäso pašeráci ošetrovali peroxidom vodíka a ďalšími chemikáliami, aby produkt vyzeral lepšie.

Škodlivá kuracina z Poľska či Brazílie aj u nás

Vraj Čína je ďaleko? Nadmernú koncentráciu rakovinotvorného dioxínu v kuracom mäse potvrdili nemeckí vyšetrovatelia. V tom čase, v roku 2011, Slovensko a niektoré ďalšie krajiny pozastavili predaj hydinového mäsa a vajec z Nemecka. Dioxín sa nachádzal v krmive.

Kuracina z Brazílie zas obsahovala antibiotiká. Slovensko prijalo mimoriadne opatrenia na kontrolu zásielok brazílskej hydiny. Išlo o mrazené kuracie prsia, ktoré mali dátum spotreby až do januára 2015 a obsahovali nadmerné dávky antibiotika doxycyklín. Mäso sa stihlo dostať do viacerých zariadení verejného stravovania a stihli ho spotrebovať aj v jednej školskej jedálni. Hydinu z dovozu si objednávajú najčastejšie slovenské reštaurácie, tam je denne na jedálnom lístku. Ak neobsahuje škodlivé látky, napr. v podobe zvyškov liečiv, ide o nutrične hodnotné mäso, ktoré sa aj pre svoju ľahkú stráviteľnosť odporúča deťom, rekonvalescentom a podobne.

Prečo jesť hydinové mäso

  • vysoký obsah živočíšnych bielkovín – dôležitých stavebných prvkov ľudského organizmu
  • obsahuje veľa esenciálnych aminokyselín dôležitých pre správnu činnosť nervovej sústavy
  • je bohatou zásobárňou minerálnych látok
  • nachádzajú sa v ňom dôležité stopové prvky
  • zdroj vitamínov
  • ľahko stráviteľné pre ľudský organizmus, kuracie prsia predstavujú časť s najnižším obsahom tuku a cholesterolu
  • nízka energetická hodnota v porovnaní s inými druhmi mäsa
  • rýchla a jednoduchá príprava rôznymi spôsobmi (pečenie, varenie, grilovanie, vysmážanie)
  • nenahraditeľný prvok vo výžive detí (obsahuje všetky látky potrebné pre správny vývoj organizmu)
  • silný kurací alebo slepačí vývar je známa posilňujúca polievka pre rekonvalescentov

Antibiotiká sa minulý rok našli aj v kuracine z Poľska. Ich množstvo v testovaných vzorkách bolo trikrát vyššie, ako povoľuje norma. Vieme, že najväčším problémom pri vzniku odolnosti baktérií voči antibiotickým látkam je práve používanie antibiotík v potrave hospodárskych zvierat…

Slováci nie sú potravinoví patrioti

Kurča, ktoré pristane na našom tanieri, by nemalo precestovať tisíce kilometrov. Ľudia by si podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára mali viac všímať pôvod hydiny. Slovensko ako jedna z mála krajín únie praktizuje 12-násobnú kontrolu kurčiat od farmy cez spracovanie až po obchod. „Nemali sme jediný škandál, spotrebitelia by mali prihliadať na to, že v prípade slovenského mäsa a vajec dostávajú kvalitný, zdravotne neškodný výrobok,“ povedal pre denník Pravda. „Väčšina Slovákov síce deklaruje, že nakupuje slovenské potraviny, ale keď zbadajú v obchode tovar s nižšou cenou, uprednostnia ho,“ dodal.

Slováci nie sú práve potravinoví patrioti. Polovica hydinového mäsa je z dovozu. Optimálne je však kupovať čo najčerstvejšie, chladené hydinové mäso od slovenských výrobcov, ktorí vedia garantovať pôvod kurčaťa od vajíčka až po predaj na pulte. Nie je to tak dávno, keď bolo kurča rezervované len na špeciálne príležitosti. Ešte pred štyridsiatimi rokmi skonzumovala jedna osoba priemerne štyri kurčatá za rok. V súčasnosti každý Slovák zje ročne 20 kg hydinového mäsa. Mal by sa zaujímať o jeho pôvod.

Názov potraviny v surovom stave Bielkoviny (g) Tuky (g) Nasýtené mastné kyseliny (g) CSI Minerálne látky (g) Energetická hodnota (kcal)
bravčové karé 16,8g 21,7g 7,31g 9,7 0,7g 260kcal
bravčové stehno 17,4g 15,4g 5,13g 8,2 0,97g 207kcal
hovädzie plece 20,0g 10,6g 6,02g 9,1 0,93g 176kcal
hovädzie stehno 20,6g 7,8g 3,4g 9,4 0,94g 154kcal
kačica domáca 15,1g 29,8g 8,75g 8,2 0,87g 325kcal
kurča čerstvé 20,5g 6,0g 1,89g 5,9 1,42g 138kcal
kuracie prsia 29,8g 1,2g 0,32g 3,2 1,5g 134kcal
morka domáca 21,3g 7,7g 1,78g 5,2 0,97g 156kcal
pstruh dúhový 18,6g 9,6g 2,11g 11,7 1,2g 160kcal
sliepka domáca 19,1g 17,1g 6,73g 9,7 1,09g 231kcal
CSI Index – index saturovaných (nasýtených) tukov. Čím je jeho hodnota nižšia, tým je potravina zdravšia (nízky obsah nasýtených tukov a cholesterolu)
ZDROJ: Výskumný ústav potravinársky SR

Viete, že?

  • Mäso hydiny sa rozdeľuje na svetlé (prsia) a tmavé (stehno)?
  • Srdce kurčaťa bije rýchlosťou takmer 300-krát za minútu?
  • Vytvorenie vajíčka v tele sliepky 16–24 hodín?
  • Vyprážané kurča má svoj pôvod v Amerike? S jeho prípravou týmto spôsobom sa začalo na prelome 18. a 19. storočia.
  • Kuracie beháky sú vo svete vyhľadávanou špecialitou? Naše babičky ich pridávali do polievky, aby bola hustejšia a mala lepšiu chuť, obsahujú totiž veľké množstvo kolagénu. Sú zdrojom glukozamínu a chondroitínu pre kĺby. U nás sú podľa legislatívy vedľajším živočíšnym produktom nevhodným na ľudskú spotrebu (predávajú sa ako krmivo pre zvieratá).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #slovenské potraviny #kuracie mäso