Znížte riziko nárazových záchvatov hladu

To, čo by sa zdalo pravdivé, nie je ani náhodou. Vyhlásenie, že keď chceme schudnúť, mali by sme "prestať jesť".

05.03.2014 06:00
chudnutie, prázdny tanier, hlad Foto:
Pri chudnutí sa neodporúča nejesť, ale jesť, a to päť- až šesťkrát denne.
debata (1)

Chudnúť neznamená hladovať. Upozornil na to kardiológ, internista, obezitológ a prezident Ligy proti obezite, MUDr. Ivan Majerčák. Naopak, jesť treba, a to pravidelne, najlepšie päť- až šesťkrát denne. „Spôsob stravovania musí byť taký, aby sme ho ochotne a radi praktizovali po celý zvyšok života,“ radí svojim pacientom. „Existuje názor, že ak chce človek schudnúť, mal by posledné jedlo zjesť o piatej poobede. Tak to je zásada dobrá pre tých, ktorí sa zvykli večer prejedať alebo chodia spávať so sliepkami. Iný režim potrebuje človek, ktorý vstáva ráno o šiestej, iný ten, ktorý odchádza do práce na deviatu hodinu. Skôr by som povedal, že platí zásada nejesť žiadne väčšie jedlo tri až štyri hodiny pred tým, ako si ľahneme spať,“ vraví ďalej lekár k téme chudnutie.

Podľa jeho názoru je optimálne stravovať sa tak, aby sme chudli tempom 0,5 kilogramov za týždeň. To predpokladá energetický príjem medzi 4400 až 5800 kJ. So zostavením jedálnička nám môže pomôcť asistentka výživy v poradni, môžeme si ho však poskladať pomocou „tanierov“ s porciami potravín s energetickou hodnotou 400 kJ. Denne by to malo byť jedenásť až štrnásť tanierov, podľa toho, aký sme typ. Či máme rýchly metabolizmus, alebo geneticky pomalší, prípadne sme si ho už spomalili opakovanými diétami. Počet porcií závisí aj od pohlavia, výdaja energie, množstva svalovej hmoty.

Majerčák štandardne odporúča percentuálny systém stravovania 20 – 8 – 28 – 8 – 28 – 8 (raňajky 1000 kJ, desiata 400 kJ, obed 1400 kJ, olovrant 400 kJ, večera 1400 kJ plus extra porcia 400 kJ). Ranajky by podľa neho mali byť pomerne sýte, desiata ľahká, zeleninová, ovocná, možno jogurt alebo cottage syr, obed výdatnejší, na olovrant opäť niečo malé, večera striedma. „Ak ste dlhšie hore, môžete si dovoliť ešte jednu extra porciu – najvhodnejšia je zelenina alebo ovocie.“

Čo potrebuje človek, aby schudol? Základom je pravidelnosť. „Minimálne päť dávok jedla denne – to znamená niečo zjesť každé štyri hodiny. Ak sa chcete stravovať ideálne, rozdeľte si zvyčajné množstvo jedla až na šesť dávok denne. Naozaj, držte sa šiestich porcií. Takmer všetci veľkí svetoví šéfkuchári, ktorí sú celé dni v kuchyni, varia a ochutnávajú jedlá, sú štíhli. Jedia celé dni, ale malé porcie. Čiže nevedecky by sa dalo povedať, že čím častejšie budete jesť a čím menšie porcie to budú, tým to bude pre vás lepšie. Znížite tak riziko nárazových záchvatov hladu. Nebudete chudnúť rýchlejšie, ale veď my vôbec nechceme, aby ste chudli rýchlo. Budete chudnúť zdravo a reálnym tempom,“ konštatuje obezitológ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hlad #zdravé chudnutie #pravidelnosť