Obéznych detí je v USA menej, ale boj s nadváhou vyhraný nie je

Podľa štúdie Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktorú zverejnil Journal of the American Medical Association, sa v boji proti obezite v Spojených štátoch rysujú povzbudivé výsledky. Ukázalo sa totiž, že deťom vo veku od dvoch do piatich rokov, ktoré sledovali v poslednom desaťročí, klesla miera obezity o 43 percent, napísal francúzsky denník Le Monde.

14.03.2014 06:00
obezita, dieťa, jedlo, strava Foto:
Dieťa, ktoré je obézne vo veku od troch do piatich rokov, je vystavené päťnásobne vyššiemu riziku, že bude obézne aj v dospelosti.
debata (2)

Tento výsledok je tým skôr povzbudivý, pretože sa týka veku na nadváhu kritického. Dieťa, ktoré je obézne vo veku od troch do piatich rokov, je totiž vystavené päťnásobne vyššiemu riziku, že bude obézne aj v dospelosti. Tiež, že bude trpieť srdcovými chorobami a bude ohrozené rakovinou a mozgovými príhodami.

Podľa autorky správy Cynthie Ogdenovej je to prvýkrát pozorovaný taký pokles obezity detí. Experti vysvetľujú tento pokrok niekoľkými faktormi. Ide najmä o to, že americké matky začali viac dojčiť, deti nepijú toľko sladených nápojov a nekonzumujú toľko kalórií.

Manželka amerického prezidenta Michelle Obamová urobila z boja proti detskej obezite jednu zo svojich priorít. Vyhlásila kampaň, ktorej cieľom je zmeniť stravovacie návyky a podporovať telesné cvičenie v 10 000 centrách špecializovaných na malé deti. „Som veľmi šťastná, že sa nám v posledných rokoch podarilo dosiahnuť pokrok pri znižovaní miery obezity mladých Američanov,“ vyhlásila prvá dáma USA.

Boj proti obezite však zďaleka nie je vyhraný. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb konštatuje, že 34,9 percenta obyvateľov USA je stále obéznych. Toto číslo sa nemení už od roku 2004. Miera obezity celkom malých detí má síce klesajúcu tendenciu, ale medzi ženami nad šesťdesiat rokov podiel obéznych naopak stúpa.

Štatistiky tiež ukazujú, že najviac ohrození sú Afroameričania a Latinoameričania. Obezita sa vypočítava podľa indexu telesnej hmotnosti (BMI), ktorý dostaneme vydelením hmotnosti daného človeka druhou mocninou jeho výšky v metroch. Ak vyjde číslo od 30 vyššie, ide o obezitu. V Spojených štátoch je boj proti obezite jednou z priorít zdravotníctva. Podľa štúdie Cornellovej univerzity v New Yorku totiž obezita stála americké zdravotníctvo už vyše 190 miliárd dolárov.

Britský The Overseas Development Institute tento rok v januári uviedol, že vo svete je obézna alebo má nadváhu viac ako tretina obyvateľov. Táto tendencia je najviac ohromujúca v rozvojových krajinách. Podľa správy tohto inštitútu vzrástol podiel osôb s nadváhou (keď je BMI vyšší ako 25) a s obezitou od roku 1980 do roku 2008 z 23 na 34 percent.

Tento znepokojujúci jav sa týka predovšetkým rozvojových krajín, kde sa počet osôb s nadváhou alebo obezitou v rokoch 1980 až 2008 takmer štvornásobne zvýšil. V roku 1980 tam malo nadváhu alebo bolo obéznych 250 miliónov osôb, zatiaľ čo v roku 2008 to už bolo 904 miliónov osôb. Vo vyspelých krajinách sa počet ľudí s nadváhou alebo obéznych v tom istom období zvýšil približne 1,7 krát, z 321 miliónov na 557 miliónov osôb.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa domnieva, že nadváha a obezita sú vo svetovom meradle piatou najčastejšou príčinou smrti a že na ich následky ročne zomrie najmenej 2,8 milióna dospelých.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #detská obezita #BMI