Pri chudnutí je dôležitá láska k sebe, aj intuícia

Lásku k sebe považuje lektorka Inštitútu zdravého života Welko v Bratislave, RNDr. Barbara Sviežená, PhD. za jeden z najdôležitejších bodov pri chudnutí.

07.04.2014 06:00
debata
Pri chudnutí treba vypustiť výrobky z bielej... Foto: SHUTTERSTOCK
chudnutie Pri chudnutí treba vypustiť výrobky z bielej múky, rafinovaný cukor, margaríny a nekvalitné tuky, údeniny a prechemizované potraviny.

Nasleduje citlivosť a intuícia, hlavne u žien, podotkla. Podľa jej slov si treba priznať, že si jedlom a zajedaním riešime aj vlastnú emocionalitu. Pochopiť, že jedlo a potravinársky priemysel z nás často vytvára závislých ľudí. „Hlavná otázka, ktorú pri snahe o chudnutie musíme riešiť, je, či sme schopné prevziať zodpovednosť za svoj život do svojich rúk. Ak si uvedomíme, že najväčšou hodnotou, ktorú máme, je náš vlastný život, nebudeme ho popierať spôsobom nášho stravovania,“ tvrdí.

Na otázku, koľkokrát denne odporúča jesť a z čoho by sa mal náš jedálniček skladať, aby sme boli plní energie a vitality, Sviežená odpovedá: „Odporúčania a poradenstvo v oblasti výživy je vysoko individualizovaná záležitosť, ktorá musí zohľadňovať nielen vašu konštitúciu a spôsob života, ale aj aktuálny zdravotný stav, stresové faktory a ďalšie parametre.“

Sviežená tvrdí, že základom je jesť čo najviac prirodzených potravín – neupravených varením, pečením, smažením, pasterizáciou, konzervovaním, rafináciou či doplnené o umelé látky a chemikálie. „Skúsme vypustiť výrobky z bielej múky, rafinovaný cukor, margaríny a nekvalitné tuky, údeniny a prechemizované potraviny,“ navrhuje.

Dosť ťažké je pre ňu preniesť sa cez reklamy typu: Ako stratiť pätnásť kilogramov za dva týždne či Rýchle chudnutie bez hladovania. „Rôzne „zaručené diéty“ zamerané na redukciu telesnej hmotnosti jednoducho nefungujú, pretože všetky majú dočasný charakter. Dôležité je zamyslieť sa nad otázkou, prečo chceme chudnúť. Diéta je len ďalšie znásilňovanie seba, svojho tela a svojej duše, a nakoniec veľmi často zlyhávame a dostávame sa do začarovaného kruhu. Takýmto spôsobom stresujeme náš organizmus, správame sa neprirodzene až nebezpečne a odmietame prijať fakt, že odpoveďou aj na chudnutie je paradoxne výživa. Uvedomelá, prirodzená a optimalizovaná práve pre náš organizmus,“ myslí si Barbora Sviežená.

Navyše, uvedomelým výberom stravy vraj môžeme ovplyvniť aj proces starnutia. Ochorenia súvisiace s vekom a ovplyvňujúce kvalitu života sú rôzne srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka druhého typu, neurodegenerácie vedúce k poklesu poznávacích schopností a podobne, pričom sa za nimi často skrýva chronický zápal vyvolávaný aj nesprávnym stravovaním. V súčasnosti je v EÚ realizovaný výskumný projekt NU-AGE, ktorého hlavným cieľom je zistiť konkrétne výživové stratégie a nároky zamerané na prevenciu chorôb spôsobených starnutím.

Inštitút zdravého života Welko ponúka na Slovensku kurzy a semináre  zamerané na vzdelávanie  a poradenstvo v oblasti výživy  a životosprávy. 5. apríla sa začal akreditovaný kurz „Poradca pre výživu“, na ktorom sa poslucháči zoznámili s makro a mikroživinami z fyziologického a biochemického hľadiska. Viac info na webovej stránke www.welko.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #intuícia