Lepok s nežiaducou nálepkou

Lepok alebo glutén je bielkovinový komplex, ktorý obsahuje povrchová časť obilných zŕn, najmä pšenica, raž a jačmeň. Patrí v potrave medzi problematické látky, pretože ľudí, ktorí majú problém s jeho neznášanlivosťou, či dokonca alergiou naň, pribúda.

05.04.2014 06:00
celiakia, lepok, obilie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rozdiel medzi celiakiou a alergiou na lepok je taký, že prvá diagnóza patrí medzi autoimunitné a druhá medzi alergologické ochorenia. Celiakálna choroba je neznášanlivosť lepku a celiatik určité malé množstvo lepku toleruje. Pri alergii na lepok však pacient netoleruje ani malé, stopové množstvo lepku v potrave a musí teda dodržiavať ešte prísnejšiu bezlepkovú diétu ako celiatik. Alergici na lepok nemajú pozitívny nález po odbere vzorky tenkého čreva, majú pozitívne len isté špecifické protilátky z krvi, ktoré sú typické pre alergiu na lepok. Kým celiakia je celoživotné ochorenie, alergici na lepok majú nádej, že po čase sa budú môcť vrátiť k normálnej strave. Deti napríklad môžu z alergie vyrásť.

Štyri stupne diagnostiky

Diagnostika celiakie pozostáva zo štyroch stupňov: Pacient obyčajne prichádza do ambulancie s podozrením na ochorenie, resp. s príznakmi. Problém je v tom, že typické žalúdočno-črevné prejavy celiakie ako opakujúce sa hnačky, nafúknuté brucho, nechutenstvo, chudnutie či zápcha sa častejšie vyskytujú u detí a mnohí pacienti ich vôbec nemajú. Aj to je dôvod, prečo sa celiakiu niekedy podarí odhaliť aj u 40-, 50-ročných dospelých, ktorí dlhodobo trpeli rôznymi nevysvetliteľnými zdravotnými ťažkosťami. S celiakiou ich nikto nespájal.

Netypické ťažkosti mimo tráviaceho traktu, ktoré celiakia spôsobuje, sú defekty zubnej skloviny na trvalých zuboch, opakujúce sa afty, rednutie kostí, málokrvnosť, neplodnosť, dokonca epilepsie nereagujúce na liečbu. Celiakia sa dokonca spája aj s inými autoimunitnými ochoreniami a syndrómami ako cukrovka 1. typu, reumatoidné ochorenia, niektoré choroby štítnej žľazy, Turnerov syndróm, Downov syndróm a podobne.

Druhým stupňom v rámci diagnostiky je odber krvi na protilátky, sérológia. V prípade zvýšených protilátok nasleduje do tretice biopsia, odber vzorky z tenkého čreva. Sliznica tenkého čreva totiž obsahuje milióny klkov, drobných slizničných výrastkov, ktoré zväčšujú povrch čreva pre vstrebávanie živín. Keďže lepok je pre pacienta s celiakiou neprijateľný, výsledkom je zápal, ktorý klky v tenkom čreve ničí, sú „vyhladené“. Samozrejme, treba si dať pozor na to, aby sa táto diagnostika uskutočnila v čase, keď strava ešte lepok obsahuje, inak bude výsledok „falošne negatívny“.

Dôkazom celiakie je aj pozitívna odpoveď organizmu na bezlepkovú diétu, to znamená vymiznutie zdravotných problémov. Vylúčenie lepku zo stravy je totiž jedinou možnou liečbou celiakie. Poškodené črevo sa v takomto prípade dokáže v rôznom časovom rozmedzí úplne zregenerovať.

Zavádzanie lepku bábätkám

Celiakia sa veľmi často spája s intoleranciou laktózy, takže ak sa tráviace ťažkosti neupravia dodržiavaním bezlepkovej diéty, problémom môže byť kravské mlieko a výrobky z neho. Aj v prípade diagnóz ako cukrovka 1. typu, zápal štítnej žľazy, migrény, potraty, epilepsia či syndróm dráždivého čreva treba myslieť na celiakiu, pretože tieto ochorenia sa „kamarátia“.

Veľmi diskutovanou témou na všetkých „bábätkových fórach“ je zavádzanie lepku do stravy dojčiat. Ešte donedávna sa to neodporúčalo skôr ako po ukončenom 7. mesiaci života. V súčasnosti sa za najdôležitejšie považuje to, aby sa malé množstvá lepku zavádzali počas súbežného dojčenia medzi 4. a 7. mesiacom života dieťaťa, napr. v podobe ocmúľania kôrky chleba. Podľa imunológov tak dochádza k akejsi hyposenzibilizácii, čo je princíp liečby alergikov – podávanie malých dávok alergénu, na ktoré si organizmus postupne zvykne. Materské mlieko obsahuje veľké množstvo imunologicky aktívnych látok, ktoré majú protizápalové, antiinfekčné a imunomodulačné účinky. V procese zavádzania lepku zohráva významnú úlohu. Preto by obdobie zavádzania lepku do stravy mala matka naplánovať aj podľa toho, ako dlho chce dojčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #celiakia #lepok