Patrí sem:
Kapustovitá zelenina: Brokolica, karfiol, kapusta a iné patria k najvýznamnejším potravinám v prevencii rakoviny. Preventívny účinok ich pravidelnej konzumácie je spojený s vysokým obsahom glukozinolátov. Pri žuvaní sa dostanú do kontaktu s enzýmom, ktorý sa tiež nachádza v tejto zelenine. Transformujú sa na izotiokyanáty, ktoré pri vývoji rakoviny pôsobia dvoma cestami: zvyšujú aktivitu obranného systému proti karcinogénnym látkam a majú schopnosť pôsobiť preventívne na rast rakovinových buniek. Aby sme maximalizovali pôsobenie protirakovinových látok v tejto zelenine, treba ju pripravovať v pare a čo najviac skrátiť čas varenia – zachovať ju chrumkavú. Pri štandardnom varení sa okolo 75 % glukozinolátov vyplaví do vody.
Cesnak: Viaceré výskumné štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú zeleninu z čeľade cesnakovitých (cesnak, cibuľa, pažítka, pór), majú nižšie riziko vývoja určitých druhov rakoviny, najmä tráviaceho systému. Tento ochranný účinok je viazaný na prítomnosť sírnych zlúčenín, ktoré urýchľujú vylučovanie toxických karcinogénnych látok z organizmu. Cesnak tiež obsahuje silné protirakovinové látky, ktoré útočia na latentné mikronádory v tele a bránia rastu rakovinových buniek.
Zelený čaj: Lístky zeleného čaju sú bohatým zdrojom protirakovinových látok katechínov, ktoré tvoria skoro tretinu hmotnosti čajových lístkov. Tento obsah je významný, pretože tieto látky pôsobia preventívne proti tvorbe mikronádorov, ktoré sa spontánne tvoria počas života, a nových ciev, ktoré sú potrebné na ich rast. Pravidelné pitie zeleného čaju je významným faktorom zníženie rizika mnohých druhov rakoviny.
Super ovocie: Niektoré druhy ovocia majú vysoký obsah polyfenolov a tým aj špeciálny antioxidačný potenciál. Najlepšie je známe drobné bobuľovité ovocie ako jahody, maliny, černice, čučoriedky ako hlavné potravinové zdroje elágovej kyseliny a delfinidínu, dvoch látok, ktoré sú schopné blokovať angiogenézu. Tieto druhy ovocia sú sezónne, môžu sa však zamraziť na neskoršie použitie, pretože protirakovinové látky sa mrazom nezničia. Z exotického ovocia obsahuje veľké množstvo antioxidačných polyfenolov granátové jablko. Kŕmenie zvierat s nádorom prostaty šťavou z granátových jabĺk podstatne znížilo rast nádoru a hladinu PSA. Tento ochranný účinok sa zistil aj u ľudí.
Paradajky: Niektoré prieskumy ukázali, že výskyt rakoviny prostaty je nižší v krajinách, kde obyvatelia konzumujú veľké množstvo jedál na báze paradajok (Taliansko, Španielsko, Mexiko). Zdá sa, že táto ochrana je spojená s prítomnosťou lykopénu, farbiva, ktoré ovplyvňuje rast prekanceróznych buniek v prostate. Obsah lykopénu a jeho vstrebateľnosť bunkami zvyšuje varenie paradajok s olejom, napr. olivovým.
Potraviny | počet účastníkov výskumu | druh rakoviny | zníženie rizika (%) |
Kapustovitá zelenina | 47 909 | močový mechúr | 50 % |
Kapustovitá zelenina | 4 309 | pľúca | 30 % |
Kapustovitá zelenina | 29 361 | prostata | 50 % |
Paradajky | 47 365 | prostata | 25 % |
Citrusy | 521 457 | žalúdok, pažerák | 25 % |
Zelená zelenina | 81 922 | pankreas | 75 % |
Karotka | 490 802 | hlava a krk | 46 % |
Jablká, hrušky, slivky | 490 802 | hlava a krk | 38 % |
Zelený čaj | 69 710 | hrubé črevo a rektum | 57 % |
Rastlinné oleje a orechy | 295 344 | prostata | 32 % |
(Podľa publikácie Jesť zdravo a s pôžitkom, Balneotherma)