Katarína Horáková: Oddelená strava platí univerzálne. Je pre každého!

Aj pri oddelenej strave platí, že človek nesmie hladovať. Pointou je kombinácia toho, čo a kedy zje.

06.05.2014 06:00
mäso so zemiakmi, mäso, zemiaky, oddelená strava Foto:
Jedným z veľkých hriechov oddelenej stravy je práve mäso v kombinácii so zemiakmi či ryžou.
debata (7)

Pre Pravda.sk to na krste svojej knižky Oddelená strava pre zdravie povedala odborníčka na výživu, Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. Spresnila, že nie je jedno, čo si dáme naraz na tanier. „Inak sa trávia bielkoviny, inak sacharidy. Iné nároky majú na tráviace šťavy a na čas trávenia.“ Najhoršou kombináciou z pohľadu oddelenej stravy je mäso so zemiakmi či ryžou. „Ja mäso so zemiakmi nejem. Jem ho s dusenou či surovou zeleninou. Tá je mimoriadne dôležitá, lebo telu dodá hotové enzýmy. Odľahčím teda trávenie a porcia mäsa neleží v žalúdku tak dlho, ako keď ju zjem so zemiakmi,“ skonštatovala odborníčka.

Obézni ľudia, a vôbec, trištvrte populácie má podľa Horákovej slov spomalený metabolizmus. Cieľom oddelenej stravy je napraviť to – dosiahnuť správny metabolizmus a všetko zužitkovať. Nestane sa teda, že sa nám zanesú črevá.

Katarína Horáková, ktorá sa stravou zaoberá už niekoľko rokov, nesúhlasí s tým, že najviac sa priberá z jednoduchých cukrov. Najhoršia je podľa nej kombinácia sacharidov a tukov. Krémeše, sladkosti, zemiakové chipsy… Avšak nie sú sacharidy ako sacharidy. Obsahuje ich aj celozrnné pečivo a tuk nátierkové maslo. Pozor na obsah masla! „Sú maslá, na ktorých sa uvádza, že obsahujú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Omega-6 nepotrebujeme, sme nimi predimenzovaní. Potrebujeme omega-3 mastné kyseliny,“ upozorňuje ďalej p. Horáková.

Zdravým životným štýlom je aj moderné paleo, založené na zelenine a zdravých tukoch. Tiež ide o cestu, ako schudnúť a podľa jeho autorov by sme sa takto mohli stravovať pokojne aj celý život. Sacharidy vraj nepotrebujeme, všetky potrebné máme predsa v zelenine. Čo hovorí na moderné paleo Katarína Horáková? „Čiastočne je to pravda a určitý typ ľudí sacharidy skutočne nepotrebuje.“ Túto tému vraj bude rozoberať vo svojej ďalšej knižke Pomoc, nemôžem schudnúť! Odborníčka vo všeobecnosti odporúča zbytočne nejesť potraviny s glykemickým indexom nad 50. Určite však nie je zástankyňou absolútneho vylúčenia sacharidov. Podľa jej slov ide o extrém. Na rozdiel od palea, oddelená strava v knihe, ktorú Horáková napísala, nič nevylučuje. Oddelená strava platí univerzálne. „Je rozdiel, aké tuky jete, nesmú byť nasýtené. Proti maslu nie som, ale musí byť od kravy, ktorá sa pasie na lúke. Pretože jeho zloženie bude úplne iné ako od kravy kŕmenej cereáliami.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #glykemický index #oddelená strava