Z piva sa nepriberá a tmavé je zdravšie

Pivo treba piť s mierou, inak ubližuje ako akýkoľvek iný druh alkoholu.

14.05.2014 06:00
pivo Foto:
Pivo má menej kalórií ako mlieko. Priberá sa z toho, čo všetko k nemu zjeme.
debata (3)

Väčšina lekárov sa zhoduje na tom, že mierka, ktorá je pre človeka únosná, sú dve pivá pre dospelého muža a dve malé pre dospelú ženu denne. Inak riskujeme problémy pre pečeň, pankreas, nervovú sústavu. Nadmerné užívanie alkoholu navyše zvyšuje riziko mozgových príhod, infarktu, aj vysokého krvného tlaku.

Pivo, na rozdiel od tvrdého alkoholu, obsahuje alkoholu len do 5 percent a je bohaté na minerály – zinok, fluór, kremík, horčík, vápnik a vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, pyridoxín a kyselinu listovú). Pripisujú sa mu aj rôzne iné liečivé účinky. Napríklad znižuje ochorenia srdca až o 40 percent a pomáha tráveniu alebo sa môže považovať za liek proti nespavosti.

Muž, ktorý pracuje v pivovare ako vedúci odborník pri varení piva, má ochutnávanie tohto moku v popise práce. Podľa slov Václava Berku, ktorý pracuje ako sládok v Plzeňskom Prazdroji, je táto činnosť podceňovaná, pretože „všetky prístroje dokážu analyticky zmerať, čo všetko v tom pive je, ale chuť je nezameniteľná“.

Na otázku, či sa chuťové kanáliky neoslabujú, keď niekto roky ochutnáva pivo, Václav Berka pre Pravda.sk na otváraní pubu, The Pub v Bratislave, povedal: „Naopak, oni sa cibria. Je to o pravidelnom tréningu, lebo v pive je tisíc chutí. A žiaľ, my ľudia sme ich ešte všetky nedokázali definovať.“

Podobne, ako lekári, aj Václav Berka je názoru, že z piva sa nepriberá. „Pivo má menej kalórií ako napríklad mlieko, džús či malinovky. Problém je inde. Chmeľové látky, ktoré obsahuje, povzbudzujú žalúdočné tráviace aktivity. Keď si dáte jedno či dve pivá, odrazu máte chuť na jedenie. Takže postava sa nekazí z piva, ale z toho, do čoho popritom zakusnete,“ skonštatoval sládok.

Ak medzi pivami hľadáte zdravšiu alternatívu, potom siahnite po čiernom. Záleží na výrobnom procese, či bude obsahovať viac alebo menej percent alkoholu ako svetlé pivo, no pri výrobe tmavých pív sa používajú tmavé slady, ktoré obsahujú väčšie množstvo antioxidantov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #antioxidanty #sládok