- vysmážané jedlá by ste mali z jedálneho lístka úplne vyradiť
- vhodné formy na prípravu jedla sú varenie, pečenie, dusenie, grilovanie alebo príprava v alobale
- z polievok sú najvhodnejšie vývary z mäsa, rýb, hydiny a zeleniny. Zápražky by sa mali používať len obmedzene. Aj na zahusťovanie štiav a omáčok sa používa len málo múky, lepšie je varenie alebo dusenie so zeleninou, ktorá šťavu sama zahustí
- z mäsa sú vhodné všetky typy chudého mäsa a netučné údeniny
- mlieko patrí k základným potravinám diéty. Používa sa polotučné, jeho obsah sacharidov sa započítava do diéty. Vhodný je nízkotučný tvaroh, syry s obsahom 20 až 30 % tuku v sušine
- chlieb je povolený, ale len v obmedzenom množstve, prednosť by ste mali dať celozrnnému, pretože obsahuje viac vitamínov
- pokiaľ ide o konzumáciu vajec, bielky môžete používať bez obmedzenia, žĺtky jedzte obmedzene kvôli obsahu cholesterolu a tuku
- ak máte radi prílohy, ideálne sú zemiaky, ktoré by ste mali jesť často. Obsahujú najmenej sacharidov a najviac vitamínov zo všetkých príloh. Iné prílohy – ryžu, cestoviny, strukoviny či knedle – striedajte v povolenom množstve
- z nápojov je najvhodnejšia voda, piť však môžete aj nesladené minerálne vody, kávu a čaj
- stravu si nemusíte pripravovať oddelene, ale mali by ste si jednotlivé pokrmy vážiť, pričom váhy by mali byť presné na 5 gramov. Na meranie niektorých potravín sa môže použiť čajová (ČL) alebo polievková lyžica (PL) – pozri tabuľka. Prvé číslo uvádza gramy v jednej zarovnanej čajovej lyžičke, druhé číslo gramy v zarovnanej polievkovej lyžici.
hladká múka | 1 ČL = 3 g | 1 PL = 10 g |
hrubá múka | 1 ČL = 4 g | 1 PL = 11 g |
krupica | 1 ČL = 4 g | 1 PL = 11 g |
strúhanka | 1 ČL = 3 g | 1 PL = 8 g |
ryža | 1 ČL = 5 g | 1 PL = 13 g |
olej | 1 ČL = 3 g | 1 PL = 10 g |
mlieko | 1 ČL = 3 g | 1 PL = 10 g |
maslo | 1 ČL = 3 g | 1 PL = 10 g |
zemiaková múčka | 1 ČL = 4 g | 1 PL = 12 g |
Rámcový jedálny lístok s obsahom 6 300 kJ = 1 500 kcal, 175 g sacharidov (S), 50 g tukov, 75 g bielkovín
Raňajky (energia 300 kcal = 1 260 kJ 35 g S): 1/4 l bielej kávy alebo čaj s mliekom, 50 g chleba alebo pečiva, 50 g syra alebo tvarohu, chudé údeniny
Desiata (energia 50 kcal = 210 kJ 15 g S): 100 g ovocia alebo 30 g chleba
Obed (energia 450 kcal = 1 890 kJ 40 g S): 15 g rastlinného tuku, 10 g múky, 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia, 70 g mäsa, 100 g zemiakov = 2 PL alebo 80 g varených cestovín = 3 PL, 70 g dusenej ryže = 3 PL, 100 g varených strukovín = 3 PL, 130 g zemiakovej kaše = 3 PL, 40 g chleba
Olovrant (energia 200 kcal = 840 kJ 25 g S): 2 dl mlieka, 30 g chleba alebo pečiva
Večera (energia 400 kcal = 1 680 kJ 40 g S): 15 g masla, 10 g múky, 150 g zeleniny alebo 100 g ovocia, 70 g mäsa, 100 g zemiakov = 2 PL alebo prílohy podľa obeda
2. večera (energia 100 kcal = 420 kJ 20 g S): 150 g ovocia
Rámcový jedálny lístok s obsahom 4 200 kJ = 1 000 kcal, 120 g sacharidov (S), 30 g tukov, 80 g bielkovín
Raňajky (energia 300 kcal = 1260 kJ 25 g S): 40 g chleba alebo pečiva, 10 g masla, 50 g netučného syra nebo tvarohu, chudého mäsa či údeniny
Desiata (energia 50 kcal = 210 kJ 15 g S): 100 g ovocia alebo zeleniny
Obed (energia 300 kcal = 1 260 kJ 35 g S): 0 tuku, 0 múky, 150 g zeleniny alebo ovocia, 100 g chudého mäsa alebo údeniny, tvarohu, netučného syra, 100 g zemiakov = 2 PL alebo 130 g zemiakovej kaše = 3 PL, 70 g knedle = 1,5 plátku, 70 g ryže = 3 PL, 80 g varených cestovín = 3 PL, 100 g varených strukovín = 3 PL, 40 g chleba = 1 cm plátok z veky hmotnosti 1 kg
Olovrant (energia 100 kcal = 420 kJ 15 g S): 1 dl mlieka, 20 g chleba alebo pečiva
Večera (energia 250 kcal = 1 050 kJ 30 g S): 0 tuku, 0 múky, 150 g zeleniny alebo ovocia, 100 g chudého mäsa alebo údeniny alebo tvaroh, netučný syr, 100 g zemiakov = 2 PL alebo prílohy ako na obed
Rámcový jedálny lístok s obsahom 3 360 kj = 800 kcal, 100 g sacharidov (S), 20 g tukov, 70 g bielkovín
Raňajky (energia 150 kcal = 630 kJ 15 g S): 20 g chleba, 100 g zeleniny, 30 g netučného syra alebo tvarohu, chudého mäsa či zeleniny
Desiata (energia 50 kcal = 210 KJ 15 g S): 100 g ovocia
Obed (energia 250 kcal = 1 050 kJ 30 g S): 0 tuku, 0 múky, 100 g zeleniny, 100 g chudého mäsa alebo údeniny, tvarohu, netučného syra, 100 g zemiakov alebo 130 g zemiakovej kaše = 3 PL, 70 g knedle = 1,5 plátku, 70 g ryže = 3 PL, 80 g cestovín = 3 PL, 100 g varených strukovín = 3 PL, 40 g chleba = 1 cm hrubý plátok z veky hmotnosti 1 kg
Olovrant (energia 100 kcal = 420 kJ 10 g S): 125 g nízkotučného jogurtu
Večera (energia 250 kcal = 1 050 kJ 30 g S): 0 tuku, 0 múky, 100 g zeleniny, 100 g chudého mäsa alebo chudého údeného mäsa, tvarohu, netučného tvarohu, 100 g zemiakov alebo príloha podľa obeda
Obsah cholesterolu v 100 g potraviny | ||||
---|---|---|---|---|
mlieko | jogurt ovocný | 4 mg | ||
– nízkotučné | 3 mg | jogurt nízkotučný | 5 mg | |
– polotučné | 13 mg | smotana | ||
– plnotučné | 14 mg | – do kávy | 40 mg | |
– acidofilné | 14 mg | – šľahačka | 110 mg | |
maslo | 250 mg | |||
syr | tvaroh | |||
– 30 % | 50 mg | – tučný | 35 mg | |
– 40 % | 70 mg | nízkotučný | 3 až 5 mg | |
– 50 až 60 % | 100 mg | majonéza 80 % | 70 až 110 mg | |
– topený | 90 mg | olej | 0 mg | |
smotanová zmrzlina | 35 až 40 mg | |||
mäso | ||||
– bravčové | 70 mg | mozoček | 2000 mg | |
– hovädzie | 75 mg | slanina | 300 mg | |
– teľacie | 65 mg | údeniny | 100 mg | |
– jahňacie | 70 mg | šunka | 85 mg | |
– králik | 80 mg | vajce celé | 560 mg | |
– hydina | 75 mg | vajce bielok | 0 mg | |
– divina | 110 mg | vajce žĺtok | 1650 mg | |
ryby | vnútornosti | |||
– kapor | 70 mg | – bravčové | 350 mg | |
– pstruh | 55 mg | – hovädzie | 265 mg | |
– sleď | 85 mg | – hydina | 550 mg | |
– makrela | 70 mg | paštéty | ||
– losos | 60 mg | – pečeňová | 180 mg | |
– morská zmes | 50 mg |
Zdroj: Diabetikinfo.sk
Množstvo potraviny obsahujúce 10 g bielkovín | |||
---|---|---|---|
mäso | strukoviny | ||
– hovädzie | 47 g | – sója | 23 g (2 PL) |
– bravčové | 65 g | – fazuľa (suchá) | 46 g ( 3 až 4 PL) |
– hydina | 55 g | hrach (suchý) | 42 g (3 až 4 PL) |
– ryby | 62 g | – šošovica (suchá) | 40 g (3 až 4 PL) |
mlieko | 3 dl | prílohy k jedlu | |
tvaroh | 55 g (1 PL) | – zemiaky | 600 g (18 PL = 9 SJ) |
jogurt biely | 160 g (1 téglik) | – ryža dusená | 230 g (10 PL = 5 SJ) |
syr topený | 50 g (1 ks) | – cestovina varená | 100 g (4 až 5 PL = 2 až 2,5 SJ) |
syr tvrdý | 37 g (2 plátky) | – strukoviny | 40 g (2 PL = 0,6 SJ) |
chleboviny | vajce | 1,5 ks | |
– chlieb | 160 g = 8 SJ | ||
– pečivo | 120 g (2,5 ks = 7 SJ) | ||
– rožky tmavé | 100 g (2 ks) |
Obsah vlákniny v 100 g potraviny | |
---|---|
chleboviny, obilniny, cestoviny (vysoký obsah vlákniny dodávajú napr. ovsené vločky) | 5 až 20 g |
strukoviny (vysoký obsah poskytuje napr. fazuľa, sója a šošovica) | 5 až 20 g |
bežná zelenina (najmä kapusta, cvikla, mrkva) | 2 až 4 g |
ovocie (najmä maliny, černice, ríbezle) | 2 až 7 g |