Horáková o oddelenej strave: Naše telo potrebuje každý deň všetko

Odborníčka na výživu a konkrétne na oddelenú stravu, Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., ktorá prednedávnom vydala knihu Oddelená strava pre zdravie, na svojom krste zdôraznila, že vydala ju najmä preto, že chce ľudí vychovávať.

18.06.2014 06:00
jesť, jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Chcem vám ukázať, že je dôležité nielen poznať princípy oddelenej stravy, vysvetliť, kedy čo jesť a kedy čo nejesť na vedeckej báze,“ povedala pre Pravda.sk. Prekážalo jej totiž veľa mylných informácií, ktoré sú uvedené v niektorých knihách a najmä ich je vraj požehnane na internete.

„Nevedela som pochopiť, prečo sú "výživári“ proti tejto strave." Až potom zistila, že v pochybných zdrojoch sa to zle uvádza, resp. niektorí ľudia si túto stravu vysvetľujú po svojom. Napríklad, aby jeden deň jedli len mäso so zeleninou, alebo sacharidy s ovocím. Ona však ukazuje, že trápiť sa je zbytočné.

„Stretla som sa s názormi ľudí: Ja by som sa aj dala na oddelenú stravu, ale čo ak mám v ten deň chuť na rožok a nemôžem ho zjesť? Teoreticky neopodstatnené veci zbytočne trýznia a odpudzujú človeka. Tento typ stravovania je prirodzený, musí byť pokrytý všetkými živinami v rámci toho istého dňa, lebo naše telo potrebuje každý deň všetko. Nie každú hodinu a nie raz za týždeň alebo obdeň,“ skonštatovala Horáková.

Kniha je užitočná aj pre tých, ktorí zdravú stravu stále nevedia variť. Horáková im venuje celú kapitolu. „Mnohí si kúpia zdravé potraviny, ale znehodnotia ich v kuchyni,“ povedala z vlastnej praxe. Upozorňuje tiež na to, že pri chudnutí je dôležitá, ak nie najdôležitejšia psychika. Oddelenú stravu ocenil aj doktorkin manžel. „Všetko som na ňom vyskúšala,“ vtipne prezradila Horáková. „Dokonca občas povedal, že niektoré kombinácie majú skutočne zaujímavú chuť.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddelená strava #Katarína Horáková #zdravé potraviny