Popri sodíku a draslíku je to ďalší z najexponovanejších prvkov.
Tým, ako sa menili civilizačné podmienky, človek sa z doby antiky či rímskeho obdobia nezmenil- ak je reč o tvare tela, zubov, kostry. Ale podmienky ako príjem vlákniny, energie, zloženie potravy alebo obsah ionov sa zmenili dramaticky. Upozornil na to prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj z Fakultnej nemocnice Hradec Králové.
Obilniny
V minulosti neexistovalo priemyselné spracovanie potravy. Obilniny obsahovali
veľké množstvo horčíka, čo sa už o dnešnej múke či ryži nedá
povedať. Od vypestovania po finálny výrobok, napríklad upečenie chleba,
dochádza k stratám až 80 percent horčíka.
Ovocie
Prof. Zadák spresnil, že obsah horčíka sa v ovocí menil tým, ako sa
ovocie šľachtilo. Dnešné jablko sa s tým, aké mali k dispozícii naši
predkovia, vôbec nedá porovnať. “Dnešné jablko sa šľachtilo tak, aby
bolo hlavne krásne, marketingovo dobre spracované, aby mu človek, ktorý
okolo neho prejde, neodolal a kúpil si ho. Nové odrody majú veľa fruktózy,
aby boli šťavnaté a sladké, zatiaľ čo tie staršie neboli také chuťovo
atraktívne, no zato zdravé.” Časom sa teda stratil horčík aj
z ovocia.
Tuk v potrave
Podľa prof. Zadáka ide o tretí dôvod, prečo je horčíku v potravinách
málo. Fastfood je založený na vysokom obsahu tuku, aby chutil. Tuk však
vedie k obezite, ukladá sa v kosternom svalstve, čím do určitej miery
zvyšuje rezistenciu na inzulín a rozvíja vznik diabetu druhého typu.
Horčík sa vstrebáva horšie, lebo spolu s vápnikom vytvára v mastných
potravinách ťažko vstrebateľné zlúčeniny mydla a z tela odíde von
stolicou.
Nové zdroje
Lekár tvrdí, že sú dva spôsoby, ako dostať horčík do tela.
V tabletkách a v minerálkach. Čo sa týka tabletiek, ide vraj
o najvhodnejšiu cestu u človeka, ktorý má kŕče a necíti sa dobre. Nie
je to však cesta každodenná, aj z dôvodu, že je pomerne drahá. Ak
minerálkou, potom treba vedieť, akou. Nie každá je totiž na doplnenie
horčíka alebo draslíka a z hľadiska vstrebania vhodná. Zdeňek Zadák
vysvetlil, že minerálna voda by určite nemala mať veľa sodíka, zato však
bohatá na draslík, ktorý je podobne ako horčík nedostatkový.

Draslík a sodík
Dnes veľa ľudí trápi vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne ochorenia.
Užívajú diuretiká, ktoré zvyšujú vylučovanie sodíka v moči a tým
znižujú krvný tlak. Sodík nikdy v organizme neexistuje samostatne a keď
pridáme do jedla soľ, drží vodu. “Keď je niečo osolené, vody neubúda,
poznajú to všetky kuchárky. Sodík drží vodu, čiže aj váhu a tvoria sa
opuchy, zvyšujú sa hodnoty krvného tlaku. Lieky sú dizajnované tak, aby
vylučovali sodík, s ním však strhávajú aj draslík. V takomto prípade
hrozí katastrofický scenár: Ak má človek s hypertenziou alebo srdcovým
ochorením málo draslíka, srdcová pumpa nefunguje dobre, srdcový sval sa zle
sťahuje a oslabuje. Draslík teda jednoznačne treba dopĺňať,”
skonštatoval ďalej lekár.
Horčík a draslík
Ak človeku chýba draslík, telo ho nedokáže doplniť v prípade, že má
deficit horčíka. “Ak dostávajú pacienti, či už v tabletkách alebo
infúziách draslík, len prejde telom a vymočia ho, ak majú málo horčíka.
Telo ho nebude schopné zadržať,” vysvetlil doktor Zadák. Skonštatoval,
že draslík s horčíkom sú dôležité pre ochranu srdcového svalu a jeho
správnu funkciu. Z minerálok má unikátne zloženie a obsah horčíka (a
nízky obsah sodíka) minerálka Magnézia.
Denná dávka
Sodík – chorí ľudia s hypertenziou by nemali
prekročiť gram denne
Horčík – denná dávka je 375 mg, závisí to však od
toho, ako sa človek stravuje
Draslík – 3,5 – 4 gramy