Dá sa celiakia zistiť na ultrazvuku?

Celiakia sa považuje za chameleóna medzi chorobami, pretože sa môže prejavovať veľmi nešpecifickými príznakmi. Ak má niekto zdravotné problémy ako málokrvnosť či časté afty a jeho lekár si na možnosť výskytu tohto ochorenia aj spomenie, pacientovi sa logicky nechce absolvovať nepríjemné endoskopické vyšetrenie spojené s odberom vzorky tenkého čreva. Dokáže však prítomnosť celiakie zistiť nezáťažové a neinvazívne ultrazvukové vyšetrenie?

13.07.2014 06:00
vyšetrenie, brucho, ultrazvuk Foto:
Ultrasonografický nález u pacienta môže ukázať vyhladené črevné klky, potom črevné riasy...
debata

Ultrazvuk je metóda, ktorá patrí medzi zobrazovacie vyšetrenia. Jeho výhodou je, že nezaťažuje pacienta žiarením ako rtg alebo CT-vyšetrenie a v porovnaní s magnetickou rezonanciou je lacný. Navyše pre pacienta nie je nepríjemný, čo sa o endoskopii, keď sa do pacienta cez ústa alebo cez konečník zasúva optický prístroj v podobe tenkej ohybnej trubice, veľmi povedať nedá. Pravda je však to, že jedine s pomocou endoskopie je možné urobiť odber vzorky tenkého čreva a až na základe výsledkov z histológie sa pacient považuje za diagnostikovaného celiatika s nárokom na príspevok na bezlepkové potraviny.

„Sú však situácie, keď môže byť ultrazvuk aj pre celiatikov veľmi výhodný, hoci to nie je metóda, na základe ktorej bez akýchkoľvek iných vyšetrení stanovíme diagnózu celiakie,“ hovorí MUDr. Daniel Bartušek, PhD. z Rádiologickej kliniky FN Brno-Bohunice. Práve na tejto klinike, ktorú vedie prednosta prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., sa už tri desaťročia špecializujú na vyšetrovanie čriev s pomocou ultrazvuku. Ultrazvukové vyšetrenie čriev najmä v prípade celiakie nie je štandardom a musí ísť o rádiológa, ktorý sa na to špecializuje, rukami mu v tomto smere prešlo množstvo pacientov, vie, čo na obrazovke ultrazvuku hľadá a čo tam vidí. Na celoslovenskom stretnutí celiatikov v Bratislave to potvrdila aj známa gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková z Trnavy. Takýchto rádiológov nie je veľa. Ultrazvuk má totiž tú nevýhodu, že je subjektívny, na obrazovku prístroja hľadí jeden lekár, ktorý posudzuje stav v brušnej dutine a nejde o snímku či množstvo snímok ako pri rtg, CT a MRI, ktoré môže vyhodnotiť viacero odborníkov.

Z usg profitujú dve skupiny pacientov

„Ak hovoríme o celiakii, z ultrazvuku môžu profitovať dve skupiny pacientov,“ vysvetľuje MUDr. Daniel Bartušek. „Prvá sú pacienti bez preukázanej diagnózy, ktorí majú určité nešpecifické problémy. V prípade, že aj ultrazvuk potvrdí podozrenie na celiakiu, rozhodovanie pre invazívnejšie vyšetrenie v podobe endoskopie je určite jednoduchšie. Aj obdobie, kedy ho absolvovať, sa dá naplánovať podľa stavu čreva, aby nedošlo k falošne negatívnemu výsledku. Druhá skupina sú pacienti s preukázaným ochorením, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu. Môže sa stať, že aj pri stopercentnom dodržiavaní diéty odrazu dôjde k zhoršeniu stavu a hľadá sa prečo. Vieme skontrolovať, či nejde o choroby s predpokladanou súvislosťou pri celiakii, ako je Crohnova choroba či ulcerózna kolitída. Máme pacientov, ktorí napriek bezlepkovej diéte naďalej mali ťažkosti a diagnostikovali sme im ešte aj Crohnovu chorobu. Ďalej vieme ultrazvukom vylúčiť prípadné nádorové ochorenie tráviaceho traktu ako adenokarcinóm tenkého čreva, skontrolovať žlčové cesty, žlčník, slezinu, pečeň, ktoré môžu byť zdrojom ťažkostí. Z dôvodu vylúčenia týchto komplikácii je usg vyšetrenie v rámci akejsi prevencie raz za dva roky vhodné aj pre dispenzarizovaných celiatikov. Dá sa s pomocou neho posúdiť aj efekt dodržiavanej bezlepkovej diéty.“

Klasická celiakia má typické príznaky – zapáchajúce hnačkovité stolice, celková slabosť, neprospievanie, veľké brucho, malý vzrast… S touto formou sa stretávame najmä u detí a tu je diagnostika pomerne jednoduchá. Horšie je to s dospelými, keď sú črevné ťažkosti nešpecifické s vyšším podielom mimočrevných príznakov. Tu často diagnostika trvá aj celé roky, pretože nie každému odborníkovi napadne myslieť na celiakiu v prípade častého výskytu áft, ako špeciálne upozorňovala na stretnutí celiatikov MUDr. Pekárková, či celoživotnej málokrvnosti, pri psychických poruchách ako depresia, neurologických príznakoch ako svalová slabosť, kŕče. Veľká skupina pacientov teda uniká diagnostike pre netypické príznaky. MUDr. Bartušek: „Mal som 60-ročnú pacientku, dokonca bola lekárkou, celý život trpela úpornými zápchami a málokrvnosťou. Až po diagnostikovaní celiakie a nasadení bezlepkovej diéty sa odrazu cítila ako znovuzrodená.“

Typické zmeny na čreve

Čo vlastne rádiológ na ultrazvuku u pacienta s ťažkosťami a podozrením na celiakiu vidí? Vieme, že celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia. Ak celiatik potraviny obsahujúce glutén konzumuje, dochádza k atrofii klkov tenkého čreva, čo sú malé výstupky zväčšujúce jeho povrch a zabezpečujúce vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu črevnej sliznice.

Ultrasonografický nález teda u pacienta môže ukázať vyhladené črevné klky, potom črevné riasy, ktoré napríklad v úseku za žalúdkom u celiatikov vymiznú, naopak, môžu sa rozmnožiť v úseku čreva v oblasti malej panvy. Typické je zasúvanie čreva akoby do seba, čo rádiológ pri pohybe čriev vidí a predpokladá sa, že práve to spôsobuje kolikovité bolesti v oblasti pupka. „Okrem toho majú pacienti s celiakiou na ultrazvuku pomerne typický vzhľad uzlín v brušnej dutine,“ objasňuje doktor Bartušek.

„Tie uzliny sú akoby degenerované, prestúpené väzivom, zobrazujú sa skôr v bielej farbe, nie sú zväčšené a presiaknuté ako pri zápale. Okrem toho sme si u pacientov, ktorí trpia celiakiou a neboli na diéte, pretože roky neboli diagnostikovaní, všimli zmenšenú slezinu. Nemá 10–13 cm, ale možno 6–7 cm. Môže to niekedy byť aj vekom, ale ak pacientovi uvidím zmeny na čreve, malú slezinu a typické uzliny, podozrenie na celiakiu je veľmi vysoké.“ Potom to už jednoznačne môže dokázať jedine cielený odber protilátok a histológia (odber vzorky čreva s pomocou endoskopu a odoslanie na histologické vyšetrenie do laboratória). Tá je zlatým štandardom diagnostiky.

Na ultrazvuk netreba prísť nalačno, istou limitáciou je to, ak je pacient obézny. To je však u pacientov s ochoreniami čreva zriedkavejšie. Problém môže spôsobiť aj veľa plynu v čreve, dá sa to však riešiť užitím simetikónu (Espumisan, Degasin atď.) a vynechaním nafukujúcich jedál v období pred vyšetrením. Samotné vyšetrenie trvá niekoľko minút. Na klinike v Brne zaň však slovenský pacient musí zaplatiť asi 600 českých korún, pretože naše zdravotné poisťovne ho podľa všetkého neuhradia.

Čo sa dá posúdiť pri ultrazvukovom vyšetrení na črevných kľučkách:

  • črevná motilita (pohyblivosť čriev je chaotická, zasúvanie úseku čreva do druhého typické, zodpovedné za kolikovité bolesti brucha v oblasti pupka)
  • sekrécia (hypersekrécia, nadmerná prítomnosť výlučkov, je podmienená zlou vstrebávacou schopnosťou čreva)
  • črevná stena (posúdenie jej štruktúry, prípadné zhrubnutie pri Crohnovej chorobe, štandardná hrúbka je 2–3 mm)
  • črevné riasy (ich počet, usporiadanie, zhrubnutie – v úseku za žalúdkom vymiznú, v úseku malej panvy zmnožené a presiaknuté)
  • prekrvenie črevnej steny (pri zápalových ochoreniach ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída je vysoké)
  • lumen čreva (zúžené miesta, rozšírené miesta)
  • uzliny (pre celiakiu sú typické zmeny na okolitých uzlinách, degenerované, väzivom prestúpené)
  • ďalšie zmeny (prítomnosť hnisu, tzv. píšťal, zápalový pseudotumor, voľná tekutina)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #ultrazvuk #endoskop