Bezlepková diéta bez celiakie? Čo na to odborník?

, 28.07.2014 06:00
lepok
Lepok sa nenachádza len v chlebe a pečive. Autor:

Celiakia je autoimúnne ochorenie, ktorého podstatou je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s lepkom, bielkovinou niektorých obilnín.

Ak je neliečené, môže mať vážne následky.Upozornil na to odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský. „Diagnostikovať celiakiu na základe príznakov je skoro nemožné, spektrum prejavov je veľmi široké a to nielen zo strany tráviaceho systému ale aj mnohých iných systémov ľudského tela. Dokonca u niektorých ľudí môžu prejavy zo strany tráviaceho systému úplne chýbať a preto sa veľmi často stáva, že trvá aj roky, kým nejakému lekárovi vôbec napadne u takého človeka o celiakii uvažovať. Ak už vznikne podozrenie, diagnostický proces väčšinou začína vyšetrením protilátok z krvi a pokračuje potvrdením zápalu sliznice tenkého čreva na základe biopsie (odberu vzorky),“ doplnil lekár.

Upozornil na fakt, že v Amerike sa používanie bezlepkových potravín rozšírilo aj medzi zdravými ľuďmi, vďaka celebritám, ktoré ich propagujú ako súčasť redukčných diét a „zdravého životého štýlu“. U nás sa tento trend podľa Bukovského slov objavil pred pár rokmi tiež a úspešne sa rozmáha aj vďaka „prírodným“ liečiteľom, výživovým poradcom, kondičným trénerom, ba aj lekárom, ktorí bezlepkovú diétu z nepochopiteľných dôvodov odporúčajú pri mnohých iných chorobách ako je celiakia a pri chudnutí. Výsledok? „Človek s ešte nediagnostikovanou, ale prebiehajúcou celiakou vylúči lepok a keď potom pre nejaké zdravotné problémy prebiehajú jeho vyšetrenia – a lekár pátra po možnej celiakii ako príčine ťažkostí – diagnostika prebehne v čase, kedy už strava neobsahuje lepok a testy sú falošne negatívne,“ tvrdí ďalej Bukovský.

Takto nakoniec chodí po svete čoraz viac celiatikov, ktorí sa po prechodnom nasadení bezlepkovej diéty a úprave ťažkostí, spokojne vrátia k lepkovým potravinám v presvedčení, že celiakia bola v ich prípade lekárom riadne vylúčená, opísal MUDr. Bukovský zo svojej praxe. Avšak o pár rokov môžu byť títo ľudia veľmi nepríjemne prekvapení, keď sa zistí, že celiakiu skutočne majú a navyše, spôsobila v ich organizme trvalé poškodenie. Jedným z takýchto fatálnych rizík zanedbanej celiakie je napríklad vznik rakoviny lymfatického systému čreva.

Ďalšie vážne riziko „módy“ bezlepkových potravín spočíva podľa Bukovského v tom, že sa mnohí (možno inak zdraví) ľudia vydávajú na cestu konzumácie potravín, ktoré nie sú biologicky plnohodnotné – bezlepkové potraviny sú vyrábané najmä z bielej bezlepkovej múky a preto často neobsahujú dostatok vlákniny, železa, vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu a zinku. Znamená to, že hrozí riziko deficitu dôležitých živín.

A navyše, trend konzumácie bezlepkových potravín – na nemilé zistenie najmä tých ľudí, ktorým bolo „sľúbené“ chudnutie – môže prispievať k nárastu hmotnosti, pretože veľa konvenčných bezlepkových potravín má veľmi vysoký alebo vysoký glykemický index a často tiež obsahujú veľa tuku, varuje Bukovský.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#lepok #obilniny #tráviaci systém #bezlepková diéta #autoimúnne ochorenie #tenké črevo
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk