Mlieko je najlepšie konzumovať samostatne

Odborníčka na výživu a sympatizantka oddelenej stravy, Prof. RNDr. Katarína Horáková tvrdí, že slúži predovšetkým tým, ktorí majú rýchle, intenzívne trávenie.

11.08.2014 06:00
debata (3)
Čerstvé mlieko krátko povarte - zlepšuje sa tým... Foto: SHUTTERSTOCK
mlieko Čerstvé mlieko krátko povarte - zlepšuje sa tým jeho trávenie.

„Podobne ako med totiž aj mlieko vyžaduje zdravú tráviacu schopnosť, aby sa jeho výživnosť plne zhodnotila.“ Podľa jej slov v ostatných rokoch trpí stále viac ľudí neznášanlivosťou mlieka, ktorá sa okrem iného prejavuje kyslým rihaním alebo zhoršením kožných a kĺbových ochorení. Často sa takáto porucha prejavuje nenápadne. Až po vylúčení mlieka obyčajne postihnutý pocíti výrazné zlepšenie svojho zdravotného stavu.

Tieto pozorovania vedú podľa odborníčky k mylnému záveru, že mlieko ako také je potravina pre človeka nevhodná. Koncentrovaná potravina ako je mlieko si však vyžaduje nielen zdravý tráviaci systém, ale aj vitalitu človeka – životný oheň – ktorý chýba mnohým ľuďom dneška pre moderný spôsob života a nezdravé stravovacie návyky, myslí si Horáková a dodáva, že neznášanlivosť má tri príčiny. Buď slabý alebo narušený tráviaci systém, znižovanie kvality mlieka, či nesprávna kombinácia s inými potravinami.

„Málo, napriek tomu, že je to veľmi dôležité, sa dbá na správnu kombináciu mlieka s inýmmi potravinami. Najvhodnejšie je konzumovať ho samostatne v rozmedzí 1 až 2 hodín (závisí od množstva) medzi prijímaním iného jedla,“ odporúča Horáková. Podľa ájurvédy je prípustná iba kombinácia s obilninami, napríklad s ryžou. Mlieko by sme nemali nikdy piť k slaným alebo kyslým jedlám, napríklad k chlebu s maslom, so syrom, alebo spoločne s kyslým ovocím, mäsom a rybami.

Vhodné je podľa Horákovej čerstvé mlieko krátko povariť, čím sa zlepšuje jeho trávenie. Určitými druhmi korenia je možné neutralizovať stratu kvality a usadených škodlivín v mlieku, keď ho potrebujeme uchovať dlhšie.

Koreniny na látkovú výmenu
Tieto koreniny podporujú látkovú premenu ľudí, ktorí majú pomalé trávenie, uľahčujú tak vstrebávanie a súčasne prečisťujú vylučovacie kanály, cievne i lymfatické cesty. Obmedzí sa tým i tvorba hlienu, ktorú mlieko u niektorých ľudí podporuje.

Mlieko je vhodné zmiešať so škoricou, s vanilkou, kardamómom, kurkumou so zázvorom, s čiernym korením s kokosom, zázvorom, kardamómom, kurkumou a trstinovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tráviaci systém #kravské mlieko #neznášanlivosť mlieka #rihanie