Paleo výživou sa dajú odstrániť aj sezónne alergie

V bežnej západnej strave sa nachádza množstvo látok, ktoré sa dajú označiť ako prozápalové (spôsobujúce zápal).

31.08.2014 06:00
debata (1)
Paleo strava odporúča konzumáciu zeleniny a... Foto: SHUTTERSTOCK
mäso, zelenina, paleo Paleo strava odporúča konzumáciu zeleniny a mäsa. V prvom rade.

Zoznam však môžeme rozšíriť aj o ďalšie potenciálne alergény, uviedla dietologička a sympatizantka paleo diéty, MUDr. Eva Smíšková.

Laktóza
Významná časť svetovej populácie má laktózovú intoleranciu, to znamená, že mnohí dospelí ľudia nedokážu mliečne výrobky optimálne stráviť.

Kazeín
Tento mliečny proteín, podobne ako laktózu, významná časť dospelej populácie nedokáže optimálne stráviť. Považuje sa za silný alergén. Podľa dát z Čínskej štúdie príjem kazeínu silno koreluje s chronickými civilizačnými ochoreniami.

Solaníny
Nachádzajú sa (aj keď nie v extrémnych množstvách) v tzv. solanínovej zelenine (paradajka, paprika, zemiak) a správajú sa podobne ako glutén a lektín, informovala MUDr. Smíšková.

Chemikálie v potravinách
„V moderných balených a rafinovaných potravinách sa nachádza množstvo cudzorodých a chemických látok, ktoré majú za úlohu zlepšiť trvanlivosť, chuť, vôňu a farbu potravín,“ tvrdí dietologička. Dopĺňa, že malou časťou z nich sú neškodné extraktry prírodného pôvodu, ale zvyšná väčšina sú často chemikálie, na ktoré ľudské telo nie je zvyknuté a ktoré môžu vyvolávať široké spektrum zdravotných problémov.

Vylúčením prozápalových a alergénnych zložiek z potravy sa podľa lekárkiných slov významne zvyšuje pravdepodobnosť utlmenia autoimunitných reakcií a zmiznutie príznakov sezónnych (a ďalších alergií). Podľa medzinárodného prieskumu paleo komunity je jedným z najčastejšie udávaných zlepšení práve zmiznutie sezónnych alergií. „Väčšina prozápalových a alergénnych zložiek sa dá z potravy odstrániť prechodom na paleo stravu. Ak radi experimentujete, niektoré otázne potraviny môžete otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu,“ odporúča E. Smíšková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chemikálie #paleo #sezónne alergie #laktóza #kazeín #solaníny