Hladovka nepatrí do liečby obezity, kontrastné dni áno

Slovo “diéta” nemá rád žiaden odborník na výživu ani obezitológ. Ľudia ich však stále bežne “využívajú”.

01.09.2014 06:00
diéta, zelenina Foto:
Každý týždeň si pravidelne zaradiť do jedálneho lístka jeden zeleninový alebo ovocný deň, má zmysel.
debata

Internista a kardiológ, MUDr. Ivan Majerčák upozorňuje že diéty nepatria do liečby obezity. Nie vždy fungujú a keď nejaké výsledky sú, človek chudne, len kým ich dodržiava. “Len čo prestanete piť drahé koktaily, ktoré vám nahrádzali normálne jedlo, hneď máte späť všetko, čo ste schudli, ba ešte aj prídavok navyše,” upozorňuje. A to už je reč o obávanom jojo efekte. Prečo je taký zákonitý v prípade rýchlych a jednostranných diét? Lebo náš organizmus je tak nastavený, tvrdí lekár.

Vysvetľuje, že pri nevyvážených diétach telo stráca nielen tuk, ale aj svalovú hmotu. Organizmus si okrem toho rýchlo zvykne na malý príjem potravy, zníži sa bazálny metabolizmus a naše telo bude zabezpečovať základné funkcie aj s nižším príjmom energie. Naše bunky budú toto obdobie považovať za obdobu hladomoru a hneď ako sa hladomor skončí a my sa vrátime k predchádzajúcemu typu stravovania, začnú si ukladať tukové zásoby. Len tak, pre každý prípad…

A to je dôvod, prečo si diétami sami vyvolávame jojo efekt, ktorý v horizonte rokov vedie k nárastu hmotnosti. “Niet teda nič horšie pre vznik budúceho obézneho človeka ako mladučká dievčina, ktorá si namýšľa, že je “tučná”, a preto nasadne do bludného kruhu diét. Jojo efekt je lineárna krivka – pôvodná hmotnosť, chudnutie, dve-tri kilá naviac, nové chudnutie a po ňom zase dve-tri kilá naviac,” približuje Majerčák.

Najväčším nebezpečenstvom, ktoré jojo efekt so sebou prináša a ktoré sa podceňuje, je podľa neho fakt, že pri častom kolísaní hmotnosti sa tuk v našom tele rozkladá čoraz nerovnomernejšie. “Potom sa nám možno aj podarí schudnúť na hmotnosť, akú sme si želali, ale z istých partií už tukové vankúšiky nedostanem preč.”

Avšak, aj niektoré systémy stravovania môžu mať podobný, nepríjemný výsledok. MUDr. Majerčák napríklad menuje delenú stravu. “Áno, týmto typom stravovania sa určite dá schudnúť – už len preto, lebo, ako vieme, stačí, že si človek začne písať jedlániček a tým zníži svoj kalorický príjem minimálne o desať percent. Delená strava síce nie je zdraviu škodlivá, ale buďme úrpimní: je v našich podmienkach reálne dodržiavať ju po celý život? Len čo s komplikovaným delením potravín prestaneme, opäť priberieme.”

Hladovku MUDr. Majerčák nepodporúča v žiadnom prípade. Má podľa jeho slov metabolicky negatívne účinky na organizmus a rozhodne nepatrí do liečby obezity. Prijateľné sú však kontrastné dni, tie do štandardnej liečby obezity patria. “To znamená, že má význam – a je aj reálne udržateľné – každý týždeň si pravidelne zaradiť do jedálneho lístka jeden zeleninový alebo ovocný deň. Súčasťou liečby obezity môžu byť i niektoré náhrady sladkostí. Vieme ich využiť a zaradiť do jedálnička, ale nepotrebujeme ich bezpodmienečne na to, aby sme vyliečili obézneho pacienta. Väčšinou sú relatívne drahé, ich výhodou však je, že majú presné kalorické zloženie a dokážu nahradiť jedno jedlo. Takže ich nezavrhujem úplne. Dajú sa využiť v redukčnom režime, ale nie sú jeho nutnou súčasťou,” uviedol lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #obezita #hladovka #jojo efekt #delená strava