Nie je zemiak ako zemiak. Najzdravší je pečený

Na to, aby človek stratil kilogram tuku, musí vydať o 25 až 30 tisíc kilojoulov viac, ako prijal.

07.10.2014 06:00
zemiaky, pečené zemiaky Foto:
Najzdravšia verzia zemiakov: pečené.
debata (2)

Internista a kardiológ, MUDr. Ivan Majerčák vysvetľuje, že človek, ktorý chce schudnúť, by mal postupne získať aspoň približnú predstavu o tom, aké množstvo kilojoulov obsahujú jednotlivé potraviny. Odporúča „ťahák“ na chladničku, aby sme sa mohli lepšie orientovať. Ustrážiť si totiž jouly je podľa odborníka na chudnutie časom pomerne jednoduché.

Etikety výrobkov
Podľa odborníka by sme sa ich mali naučiť čítať. Kto chce schudnúť, mal by si všímať obsah tuku, no nielen to. Niektoré nízkotučné potraviny skutočne môžu obsahovať málo tuku, no veľa cukru, ktorý sa na človeka ukladá tak isto rýchlo ako tuk.

Zelenina a ovocie!
A stále dokola. Ako ukazuje štatistika, treba to opakovať, pretože percento Slovákov, ktorí jedia odporúčané množstvo zeleniny a ovocia, je stále žalostné. A pritom by mali tvoriť až 35 percent z nášho denného kalorického príjmu. Znamená to, že by sme mali zjesť päť-šesť porcií zeleniny denne. Vychádza to tak, že by ju malo obsahovať každé jedlo (ak sa stravujeme podľa odporúčaní dietológov, 5-krát denne).

Príprava jedla
A tu je od MUDr. Majerčáka zopár tipov.

Guláš – ak sa ho nedokážete vzdať, namiesto múky ho zahustite nastrúhaným zemiakom.
Majonéza – ak pripravujete doma dressing s majonézou, namiesto smotany uprednostnite jogurt.
Čosi zobkať – máte tento pocit pri pozeraní televízora, pri počítači či čítaní dobrej knihy? Čipsy vymeňte za nakrájaný kaleráb, uhorku alebo paradajku.
Zemiaky – môžeme ich jesť vo viacerých podobách. Buď ako hranolky plávajúce v tuku, ako pyré so smotanou alebo varené. No najzdravšie budú, ak ich dáme upiecť v šupke na suchom plechu do teplovzdušnej rúry. Vtedy majú najnižší glykemický index.

Vyvážená strava
Je dôležitá. Mala by obsahovať všetky potrebné zložky, vitamíny, minerály, stopové prvky. „Vitamíny sa však strácajú pri nesprávnej technologickej príprave pokrmov, niečo sa zničí pri varení, pri skladovaní, pri ukladaní do chladničiek, mrazničiek,“ upozorňuje lekár.

Len čerstvé
Ovocie a zeleninu jedzte čerstvé. MUDr. Majerčák ich preto odporúča nakupovať v menších množstvách. „Ak nemáme dostatočný prísun čerstvej zeleniny a čerstvého ovocia, sem-tam by sme si mohli dať aj nejaký multivitamín. Nie je síce súčasťou redukčnej výživy, skôr môže byť súčasťou celoživotnej racionálnej výživy, ak nie sme schopní zabezpečiť si živiny v čerstvom stave.“

Nedostatok vlákniny
Ak máme vlákniny nedostatok, je to chyba, pretože práve ona má pri chudnutí veľký význam. MUDr. Majerčák objasňuje: „Obmedzuje kolísanie hladiny cukru v krvi, a tým, že v žalúdku napuchne, prináša pocit nasýtenia, hoci sama neobsahuje žiadnu energiu. Nachádza sa v celozrnnom pečive, strukovinách, ovocí a zelenine.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #ovocie #zelenina #zemiaky #vláknina #glykemický index #kilojouly