Stravovanie diabetika? Začnite raňajkami + jedálne lístky na celý týždeň

, 06.12.2014 06:00
cukrovka, diéta, ovocie, zelenina, sladkosť, koláč
Ilustračné foto. Autor:

Podľa najnovších odhadov má cukrovku na svete okolo 382 miliónov ľudí. Odhaduje sa, že do roku 2035 tento počet stúpne na 592 miliónov. Na Slovensku je evidovaných viac ako 340-tisíc diabetikov.

"Tieto čísla sú alarmujúce a vyžadujú okamžitú akciu. Vo väčšine prípadov možno vzniku cukrovky 2. typu zabrániť alebo aspoň oddialiť jej nástup o niekoľko rokov zdravým životným štýlom a úpravou životného prostredia,“ povedal prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti docent Emil Martinka.

Jednou z možností, ako zabrániť rozvoju cukrovky, respektíve ho spomaliť, je zdravá strava. „Výber zdravej stravy patrí medzi jednoduché rozhodnutia. Zdravé stravovanie sa začína raňajkami. Prečo? Pretože zdravé raňajky pomáhajú kontrolovať apetít a cukor v krvi u dospelých aj u detí. Naopak, vynechanie raňajok je spojené s prírastkom na hmotnosti a zdravé raňajky znižujú riziko vývoja cukrovky 2. typu,“ vysvetlil doktor Vladimír Uličiansky, vedecký sekretár Slovenskej diabetologickej spoločnosti. K zdravým raňajkám patrí napríklad celozrnné pečivo, vajce, jablko. A, naopak, nezdravé je dať si ráno croissant, sladké pečivo, kávu so šľahačkou či slaninu.

"Cukrovka je choroba látkovej premeny. Jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Okrem nedostatočnej premeny cukrov v organizme pri nej dochádza k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody,“ hovorí Zuzana Némethyová, hlavná odborníčka MZ SR pre odbor diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy.

Diabetes je v súčasnosti jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Pokiaľ nie je dostatočne kontrolované liečbou, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií na dolných končatinách.

Veľmi závažná je problematika srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú u pacientov s diabetom 4– až 8-krát častejšie, sú náročnejšie na liečbu a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu. Cukrovka nie je jedno ochorenie s jednotnou príčinou a prejavmi či jednotným spôsobom liečby. V súčasnosti sa delí na štyri typy, najčastejšie však ide o diabetes 1. a 2. typu.

Podľa výsledkov nedávnej štúdie Nefriti, ktorú zrealizovala Slovenská diabetologická spoločnosť, je najčastejší pacient s cukrovkou na Slovensku žena (54 %) vo veku 62 rokov, s diabetom 2. typu (93 %), s trvaním ochorenia asi 10 rokov, s obezitou, hypertenziou a dyslipidémiou. Z prieskumu ďalej vyplýva aj fakt, že podiel pacientov s diabetom 2. typu je u nás zrejme výrazne vyšší, ako si doteraz odborníci predstavovali, a tvorí až 93 % všetkých prípadov diabetu. Výskyt tohto typu cukrovky narastá rýchlejšie ako výskyt diabetu 1. typu.

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu s nadváhou – 1 500 kcal

1. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), šunkový nárez so syrom (50 g – 0 SJ), reďkovka (50 g – 0 SJ)
D: 3 marhule (2 SJ)
OB: polievka zemiaková (0,5 SJ), zeleninové karbonátky (1,5 SJ), zeleninová obloha, varené zemiaky 4 polievkové lyžice (PL) (1 SJ)
OL: biely jogurt a 1 PL ovsených vločiek (1 SJ)
V: zeleninové rizoto so strúhaným tofu syrom 8 PL (4 SJ), zeleninový šalát (napr. uhorkový) (0 SJ)
V2: ovocie – malé jablko (1 SJ)

2. deň

R: biela káva bez cukru (250 ml – 1 SJ), celozrnný chlieb (50 g – 2 SJ), tvarohová nátierka s pažítkou (50 g – 0 SJ), zelenina – paradajka (100 g – 0 SJ)
D: ovocný pohár (2 SJ)
OB: polievka zeleninová s krupicovými haluškami (0,5 SJ), bravčové mäso rolované so šťavou, nezahustenou múkou (80 g – 0 SJ), 5 PL varených zemiakov s petržlenovou vňaťou (2,5 SJ), šalát mrkvový s pomarančom a citrónom (1 SJ)
OL: ovocie – jablko (1 SJ)
V: sójové kocky dusené na zelenej fazuľke (1 SJ), 4 PL ryže (90 g – 2 SJ), zeleninový šalát (kapustový šalát s paradajkami a s cibuľou) (0 SJ)
V2: 1 biely jogurt s orieškami a ovsenými vločkami (2 SJ)

3. deň

R: pohár mlieka (1 SJ), chlieb (60 g – 3 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: pomaranč (1 SJ)
OB: polievka kalerábová so závarkou (0,5 SJ), smažené obaľované plátky kuracích pŕs (80 g – 1 SJ), 5 PL zemiakovej kaše (150 g – 2 SJ), zeleninová obloha (0,5 SJ)
OL: ovocie – jablko (1 SJ)
V: 6 PL cestoviny so zeleninou a hubami (135 g – 3 + 1 SJ), zeleninový šalát (kapustový) (0 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ)

4. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), 1,5 ks grahamového rožka (3 SJ), biely jogurt (1 SJ)
D: grapefruit (1 – 2 SJ)
OB: polievka krúpková (1 SJ), fazuľový guláš so sójovým mäsom (2 SJ), tmavý chlieb (25 g – 1 SJ)
OL: mlieko (1 SJ)
V: plnený kapustový list a paradajková kapusta (2 SJ), 4 PL varených zemiakov (130 g – 2 SJ)
V2: polovica väčšieho jablka (1 SJ)

5. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), sardinková nátierka (0 SJ), cibuľa (0 SJ)
D: mrkva s citrónom a paprika (1 SJ)
OB: polievka z kostí so zeleninou a cestovinou (1 SJ), ryba po grécky na paradajkách (0,5 SJ), varené zemiaky 5 PL (2,5 SJ)
OL: 1/2 banánu (1 SJ)
V: zeleninový tanier (2 SJ), 2 pečené zemiaky so šupkou (2 SJ)
V2: acidofilné mlieko (1 SJ)

6. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), krajce grahamového chleba (75 g – 3 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), 2 paradajky (0 SJ)
D: ovocie – jablko (2 SJ)
OB: polievka s krupicovými haluškami (1 SJ), bravčové pečené stehno (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), celozrnný chlieb (2,5 ks – 2,5 SJ)
OL: jogurt (1 SJ)
V: sójové kocky na hubách s hráškom (0,5 + 1 SJ), 5 PL varených zemiakov (160 g – 2,5 SJ)
V2: čerešne (1 SJ)

7. deň

R: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 50 g bryndzovej nátierky (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: ovocie – väčšie jablko (2 SJ)
OB: gulášová polievka (1 SJ), mäsové krokety (1 SJ), 4 PL zemiakov (130 g – 2 SJ), zeleninová obloha (0 SJ), uhorkový šalát
OL: mlieko (1 SJ)
V: pečená ryba obalená v múke (1 SJ), 4 PL dusenej ryže (2 SJ), kapustový šalát s hráškom (1 SJ)
V2: broskyňa (120 g – 1 SJ)

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 300 kcal (24 SJ)

1. deň

R: čaj s citrónom (0 SJ), 2,5 ks grahamové rožky (5 SJ), 50 g salámová nátierka so syrom (0 SJ), 10 g rastlinného tuku (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: jablko (1 SJ), jogurt (1 SJ), 2 PL vločky (1 SJ)
OB: polievka zeleninová s cestovinou (0,5 SJ), bravčové mäso pečené s cesnakom (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), 4 ks zemiaková knedľa (180 g – 4 SJ)
OL: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
V: zbojnícka roláda (0,5 SJ), 7 PL varených zemiakov (225 g – 3,5 SJ), cviklový šalát (1 SJ)
V2: pomaranč (1 SJ), chlieb (2 SJ), 7 g rastlinný tuk (0 SJ), paprika (0 SJ)

2. deň

R: mlieko (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), 50 g šunkový nárez (0 SJ), paradajka (0 SJ)
D: 2 malé kivi (2 SJ), 50 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zeleninová obloha (0 SJ)
OB: polievka šošovicová (1 SJ), hovädzie mäso na paradajkách (1 SJ), 135 g makarónov (3 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), syr topený (0 SJ), paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)
V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), múčnik dia (1 SJ)
V2: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 50 g tmavý chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), 25 g šunky (0 SJ), paprika (0 SJ)

3. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syr, 40 g saláma, zelenina (0 SJ) D: väčšie jablko (2 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), reďkovka (0 SJ) OB: polievka krémová so závarkou (1 SJ), dusené mäso na červenej paprike (0,5 SJ), mrkvový šalát s citrónom (1 SJ)
OL: pomaranč (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), bryndzová nátierka (0 SJ), paprika (0 SJ), čaj (0 SJ) V: huby na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ) V2: celozrnný chlieb (1 SJ), jogurt (1 SJ), jablko (1 SJ)

4. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 100 g celozrnný chlieb (4 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: 90 g sliviek (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), 25 g salámový nárez (0 SJ), paprika (0 SJ)
OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské bravčové stehno (1 SJ), 135 g viedenská knedľa (3 SJ)
OL: 40 g chlieb (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ)
V: bravčové mäso a dusený kel (1 SJ), 200 g varených zemiakov (3 SJ), pomaranč (1 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ), syrové chuťovky (0 SJ)

5. deň

R: čaj (0 SJ), 100 g celozrnný chlieb (4 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
D: 2 malé mandarínky (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
OB: polievka paradajková so závarkou (0,5 SJ), pečené mäso – moravský vrabec (0,5 SJ), 4 PL (90 g) dusenej ryže (2 SJ), mrkvový šalát s jablkom (2 SJ)
OL: 2 košíčky plnené syrovou a salámovou plnkou (2 SJ), 2 malé kivi (1 SJ)
V: guláš (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), rastlinné maslo (0 SJ), paradajka (0 SJ)

6. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 80 g celozrnný chlieb (4 SJ), 50 g tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
D: grapefruit (2 SJ), 1 ks ryžový chlieb (1 SJ)
OB: polievka zemiaková (1 SJ), rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: 40 g chlieb so salámovým nárezom (2 SJ), paradajka (0 SJ), malé jablko (1 SJ)
V: filé na ražni (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), zeleninová obloha (1 SJ), keks dia (1 SJ)
V2: 40 g chlieb (2 SJ), jogurt biely (1 SJ)

7. deň

R: 200 ml mlieka (1 SJ), grahamové pečivo (4 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), reďkovka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: tmavý chlieb s rastlinným tukom (1 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
OB: polievka so zeleným hráškom a závarkou (0,5 SJ), vyprážané tofu (1 SJ), 225 g zemiakový šalát (3 SJ)
OL: 2 obložené chlebíčky (2 SJ), jablko (1 SJ)
V: kuracie mäso na paradajkách a červenej paprike (0,5 SJ), 135 g cestovín (3 SJ), strúhaná mrkva s citrónom a jablkom (1,5 SJ)
V2: 200 ml kyslého mlieka (1 SJ), 2 tenké krajčeky chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 700 kcal (30 SJ)

1. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 125 g celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: pomaranč (1 SJ), 90 g sliviek (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 30 g šunkový nárez (0 SJ), zelenina (0 SJ)
OB: polievka gulášová (1 SJ), chlieb (1 SJ), bavorská roštenka plnená zemiakom (1 SJ), 130 g (6 PL) ryže (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: banán (2 SJ), jogurt (1 SJ), ovsené vločky (1 SJ)
V: vysmážané tofu (1 SJ), 300 g zemiakový šalát s jogurtom (4 SJ), 3 chuťovky (1 SJ)
V2: 50 g celozrnný chlieb s rastlinný tukom (2 SJ), paradajka (0 SJ), jablko (2 SJ)

2. deň

R: čaj s citrónom (0 SJ), 2 biele rožky (6 SJ), salámový nárez (0 SJ) so zeleninovou oblohou (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)
OB: polievka fazuľová nakyslo (1 SJ), zbojnícka roláda (0,5 SJ), 225 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), dia keks (1 SJ)
OL: grapefruit (2 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ) s bryndzovou nátierkou (0 SJ), paprika (0 SJ)
V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), mrkvový šalát (0 SJ), múčnik dia (1 SJ)
V2: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

3. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), 2,5 grahamového rožka (5 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syr, 40 g saláma, zelenina (0 SJ)
D: väčšie jablko (2 SJ), 40 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
OB: polievka šošovicová (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), hovädzie na srbský spôsob (1 SJ), 135 g makaróny (3 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), syr topený (0 SJ), paprika (0 SJ), dve väčšie kivi (2 SJ)
V: pečené filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ), dia keks (1 SJ)
V2: biely jogurt (1 SJ), chlieb (2 SJ), 1/2 banána (1 SJ)

4. deň

R: mlieko (1 SJ), 2,5 ks grahamového pečiva (5 SJ), 50 g tofu syr syr strúhaný (0 SJ), reďkovka (0 SJ)
D: celozrnný chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské mäso (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), červená paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)
V: šampiňóny na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ), kakaová dia oblátka (1 SJ)
V2: celozrnný chlieb (1 SJ), 2 syrové chuťovky (0 SJ), čaj s citrónom (0 SJ), jablko (2 SJ)

5. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
D: grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), pomaranč (1 SJ), 1 väčšie kivi (1 SJ)
OB: polievka hrášková s ryžou (1 SJ), pečený karbonátok (1 SJ), zemiaková kaša (3 SJ), mrkvový šalát (1 SJ)
OL: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), mandarínky (1 SJ)
V: zapečené rybie filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ), zeleninová obloha (1 SJ), dia keks (1 SJ)
V2: 40 g chlieb (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), 1/2 banána (1 SJ)

6. deň
R: 200 ml mlieko (1 SJ), 100 g chlieb (5 SJ), tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
D: grapefruit (2 SJ), trvanlivý chlieb (1 SJ) a ryžový chlieb (1 SJ)
OB: polievka zeleninová s hráškom (1 SJ), pečené mäso (0,5 SJ), 7 PL ryže (3,5 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ)
OL: ovocný pohár (2 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
V: dusené sójové kocky na paprike (0,5 SJ), tekvicový prívarok (1,5 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ)
V2: 1,5 grahamový rožok (3 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), pomaranč (1 SJ)

7. deň

R: biela káva (1 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ),50 g šľahaná bryndza (0 SJ), cibuľka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: grahamový rožok (2 SJ), 30 g malá porcia šunky (0 SJ), zelenina (0 SJ), jablko (1 SJ), 10 jahôd (1 SJ)
OB: polievka zemiaková s mäsom (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), 8 PL rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
V: bravčové mäso dusené s kelom (1 SJ), 26 g zemiakov (4 SJ), jablko (1 SJ)
V2: 2 ks ryžového chleba (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), malé kivi (1 SJ)

Vysvetlivky:
R – raňajky
D – desiata
OB – obed
OL – olovrant
V – večera
V2 – druhá večera
SJ – sacharidová jednotka

Zdroj: Doc., MUDr. Emil Martinka, PhD.: Racionálna výživa diabetika 2. typu

Príklad jedálneho lístka podľa obsahu odporúčaných SJ a preferovaného počtu jedál

Preferencia troch denných jedál
celodenný obsah SJ 15 SJ 18 SJ 21 SJ 24 SJ 27 SJ 30 SJ
obsah sacharidov 150 g 180 g 210 g 240 g 270 g 300 g
energetický obsah: kcal 1500 kcal 1700 kcal 1900 kcal 2300 kcal 2500 kcal 2700 kcal
Raňajky 5 SJ 6 SJ 7 SJ 8 SJ 9 SJ 10 SJ
mlieko 200 ml alebo biela káva 300 ml 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
čaj bez cukru alebo káva bez cukru 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
chlebovina 2 SJ 4 SJ 5 SJ 6 SJ 7 SJ 7 SJ
tuk: rastlinné maslo 10 g 10 g 10 g 10 g 10 g
bielkovinová potravina (napr. syr) 50 g 50 g 50 g 75 g 50 g 50 g
ovocie 2 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ
paradajka, paprika 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
Obed 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
polievka (podľa hustoty 0,5 až 1 SJ) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ 4 SJ
nezapočíta- teľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 0 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 2 SJ
múčnik 1 SJ
Večera 5 SJ 6 SJ 7 SJ 8 SJ 9 SJ 10 SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 1,5 SJ 2,5 SJ 2,5 SJ 3 SJ 4 SJ 4 SJ
nezapočíta- teľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 0 SJ 0 SJ 1 SJ 1,5 SJ 1,5 SJ 2,5 SJ
mlieko 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ

Ak preferujete stravovanie 3× denne, potom celodennú dávku sacharidov (napr. 27 SJ) treba rozdeliť na tri rovnaké dávky: raňajky – 9 SJ, obed – 9 SJ, večera – 9 SJ. Ak ale napríklad požadujete menej jedla na raňajky alebo ak vaša glykémia príliš stúpa, môžete z raňajok ubrať 1 až 2 SJ a pridať ich rozdelene k obedu a večeri, prípadne ako malé medzijedlá.

Preferencia viacerých denných jedál
celodenný obsah SJ 15 SJ 18 SJ 21 SJ 24 SJ 27 SJ 30 SJ
obsah sacharidov 150 g 180 g 210 g 240 g 270 g 300 g
energetický obsah: kcal 1500 kcal 1700 kcal 1900 kcal 2300 kcal 2500 kcal 2700 kcal
Raňajky 3 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
mlieko 200 ml alebo biela káva 300 ml 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
čaj bez cukru alebo káva bez cukru 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
chlebovina 2 SJ 3 SJ 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ
tuk: rastlinné maslo 10 g 10 g 10 g 10 g 10 g
bielkovinová potravina 50 g 50 g 50 g 75 g 75 g 100 g
Desiata 2 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
ovocie 2 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ
chlebovina 0 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 2 SJ
bielkovinová potravina 25 g 25 g 25 g
nezapočítam teľná zelenina 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
Obed 5 SJ 6 SJ 7 SJ 8 SJ 9 SJ 10 SJ
polievka (podľa hustoty 0,5 až 1 SJ) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 3 SJ 3 SJ
nezapočíta- teľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
múčnik 1 SJ 1 SJ
Olovrant 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 0 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ
bielkovinová potravina 50 g 50 g 50 g
Večera 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 1,5 SJ 2,5 SJ 2,5 SJ 2,5 SJ 3,5 SJ 3,5 SJ
nezapočíta- teľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
Druhá večera 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
mlieko 200 ml alebo nízkotučný jogurt 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ
rastlinný tuk 7 až 10 g
zelenina 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ

Ak preferujete stravovanie 6-krát denne, potom celodennú dávku sacharidov (napr. 27 SJ) treba rozdeliť takto: raňajky 6 SJ, desiata 3 SJ, obed 6 SJ, olovrant 3 SJ, večera 6 SJ, druhá večera 3 SJ. Toto rozdelenie môžete doladiť podľa glykemického ohlasu a vašich preferencií. Ak bude napríklad vaša glykémia po raňajkách príliš stúpať, ale pred obedom bude skôr nižšia, môžete pomer medzi raňajkami a desiatou upraviť v pomere 5 : 4 alebo 4 : 5 SJ.

Tabuľky pre odhad obsahu sacharidov ovplyvňujúcich glykémiu a sacharidových jednotiek v potravinách
Množstvo potraviny, ktoré obsahuje 10 g sacharidov = 1 SJ
Mlieko a mliečne výrobky
mlieko 1 pohár 200 ml
jogurt biely 1 pohár 200 ml
acidofilné mlieko 1,5 pohára 300 ml
Múčne a pekárenské výrobky
chlieb biely ½ krajca s hrúbkou 1 cm 20 g
chlieb celozrnný ½ krajca s hrúbkou 1 cm 20 g
chlieb graham ½ krajca s hrúbkou 1 cm 20 g
rožok biely ½ 15 až 20 g
rožok graham ½ 25 g
vianočka ½ krajca 15 až 20 g
krekry 5 ks 15 g
suchár 1 ks 15 g
ovsené vločky 2 polievkové lyžice 20 g
ryža varená 2 polievkové lyžice 45 g
knedľa varená ½ krajca 25 g
cestovina varená 2 polievkové lyžice 45 g
pudingový prášok 1 polievková lyžica 15 g
Ovocie
ananás 1 koliesko 140 g
banán ½ ks 70 g
broskyne 2 polievkové lyžice 120 g
ríbezle 7 polievkových lyžíc 140 g
čerešne 7 polievkových lyžíc 90 g
černice 8 polievkových lyžíc 140 g
čučoriedky 7 polievkových lyžíc 140 g
egreš 6 polievkových lyžíc 120 g
pomaranč 1 ks 150 g
grapefruit 1/2 ks 170 g
hrozno 1 malý strapec 70 g
hruška 1 malá 90 g
jablko 1 malé 90 g
kivi 1 veľké 110 g
maliny 7 polievkových lyžíc 150 g
mandarínky 2 ks 150 g
jahody 10 ks 160 g
marhule 2 až 3 ks 110 g
slivky 4 ks 90 g
melón 2 až 3 krajce 270 g
Zemiaky a započítateľná zelenina
zemiaky varené 2 polievkové lyžice 65 g
zemiakové hranolky 2 polievkové lyžice 35 g
zemiakové lupienky 2 polievkové lyžice 25 g
zemiaková kaša 2 polievkové lyžice 75 g
zemiaková knedľa 1/2 krajca 45 g
fazuľa varená 3 polievkové lyžice 80 g
hrach varený 3 polievkové lyžice 80 g
hrášok sterilizovaný 7 polievkových lyžíc 120 g
kukuričné zrno varené 3 polievkové lyžice 80 g
mrkva surová 3 polievkové lyžice 80 g
mrkva varená 7 polievkových lyžíc 120 g
šošovica varená 3 polievkové lyžice 65 g
Voľná (nezapočítateľná) zelenina
Zelenina, najmä listová, šalát, paradajky, paprika, uhorky do obsahu 200 g neovplyvňuje glykémiu

Zdroj: Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.: Racionálna výživa diabetika 2. typu

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zdravie #zdravá výživa #sacharidy #cukrovka #zdravé stravovanie #jedálny lístok
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku