Vianoce u odborníka na výživu Petra Minárika: Rozprávať sa dá aj za pochodu

Najskôr “len” gastroenterológ, potom aj odborník na výživu. MUDr. Peter Minárik sa ním stal po tom, čo sám rapídne schudol.

24.12.2014 06:00
Peter Minárik Foto:
Odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik.
debata (2)

Pre Pravda.sk prezradil, že za odborníka na výživu sa môže považovať už dvanásť rokov. Na začiatku svojej kariéry schudol. “Nechcel som schudnúť, len som sa začal meniť – počas toho, ako som uvažoval nad tým, čo budem hovoriť druhým, váha mi išla dole. A to ma tak namotivovalo, že som začal behať po Kuchajde s maličkým krokomerom.” Z pohľadu dnešných technologických vymožeností bol krokomer “malý a primitívny”, ale na motiváciu stačil.

Losos namiesto kapra
Na vianočnom stole sa u Minárikovcov nachádzajú tradičné aj menej tradičné jedlá. “Tradičného” vyprážaného kapra u nich však nenájdete. Vymenili ho za lososa a pstruha. Tiež ho nevypražia, ale ugrilujú alebo upečú. K tomu sa hodí zemiakový šalát, ale aj ten je “lightovejší”, ako býva zvykom.

Vanilkové rožky!
Vianočné pečivo nemôže chýbať. Peter Minárik má najradšej vanilkové rožky, ktoré ani náhodou nemôžeme označiť za zdravú potravinu. Podľa jeho slov súe však nekonečne dobré. “Tí, ktorým ostala genetická preferencia pre sladkú chuť v pokročilom predseniorskom veku, sa ich nevedia nabažiť. Problém je s množstvom. Ako sa hovorí, čo nemáte, to nezjete, ale na Vianoce máme. Nenaložím si dvadsať rožkov, ale tri-štyri. A keď už siaham po piatom, poviem si, že je čas ísť von,” opísal MUDr. Minárik bežné Vianoce. Dodal, že vonku vykompenzuje nadmerný príjem rožkov tým, že spraví dvanásť tisíc krokov rýchlym tempom. A keby bola vonku poľadovica, obráti sa na svoj domáci trenažér.

Rady nad zlato
Väčšina ľudí cez vianočné sviatky priberie. Na stole je veľmi veľa dobrôt a jedna návšteva za druhou. Minárik radí: “Aj návštevy sa dajú absolvovať netradičným spôsobom – rozprávať sa dá aj za pochodu. Netreba sedieť a po opulentnom jedle opäť jesť.” Pozor si treba určite dať aj na alkohol. Jednak sa nepatrí na Vianoce opiť a správať sa neprístojne, alkohol však obsahuje aj veľa prázdnej energie.

Nejedz toľko saloniek
Túto vetu našťastie odborník na výživu svojej deväť ročnej dcére opakovať nemusí. Nielen preto, že sa salonky u nich doma nenachádzajú a dieťa skôr preferuje slané chute. “Je štíhla aj v porovnaní s jej kamarátkami. A tiež dosť pomalá. Kým sa obzrie a niečo chytí do ruky, jej kamoška už má zjedené a siaha po ďalšej porcii. Musím zaklopať na drevo, ale s detstkou obezitou nemáme problém.”

Čo je najkalorickejšie?
Vzorkou kalorického jedla sú bryndzové halušky. Tie však na vianočný stôl nepatria. Nech je jedlo akékoľvek a či sa je alebo neje na Vianoce, Minárik tvrdí, že nič netreba od seba “odhodiť”. “Lepšie ako sa niečoho úplne vzdať, je dopriať si to v tzv. spomienkovom množstve.” Spresnil, že dobrotu si treba dať na úvod alebo na záver a medzitým sa “napchať” zdravšou variantou. Zeleninového šalátu nech je veľmi veľa a povedzme halušiek len symbolicky.

Kapustnica – a nech je aj s klobásou
Aj na vianočnú kapustnicu existujú desiatky, možno stovky receptov. Chuť kapuste dáva údenina, bez nej by bola planá. "Ja sa do receptu kapustnice nepletiem. Údeninu celý rok nejem a tú vianočnú kapustnicu si naložím len na malý tanier. Nech tam aj pláva kobása, nie je to jedlo, ktoré si doprajem pravidelne a duša mi po ňom piští.” Na čom skutočne záleží, je množstvo a kvalita jedla, teda to, ako sme sa stravovali počas roka. Mohlo by sa to zaznamenať a 31. decembra vyhodnotiť. Určite bude v blízkej budúcnosti k dispozícii aj takáto mobilná aplikácia.

Vianoce sú o atmosfére
Knihy o výžive lekár pod vianočným stromčekom tradične nenachádza. Všetky sa snaží mať uložené v počítači. Vianoce nie sú podľa jeho slov ani o lyžovačke, ale o atmosfére a tá môže byť aj doma. A naopak, zlú možno vytvoriť aj na Chamonixe. “Keď partneri nemajú dobrý vzťah a je medzi nimi zlá atmosféra, nepomôže im ani najkrajší kút sveta,” myslí si gastroenterológ. Dodáva: “Ale ja rád cestujem, nemyslite si, že som askéta. Nie som – ani v jedle ani v cestovaní,” uzavrel doktor, ktorý tiež veľa cvičí. Favoritom je uňho popri spomínanej chôdzi plávanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #kapor #krokomer #vianočné rožky #kapustnica #zemiakový šalát