Olivový olej nikto na zemeguli nespochybňuje. A čo iné tuky?

Zatracované živočíšne maslo, ešte zatracovanejší margarín a z niektorých domácností už dávno vytlačená bravčová masť. Čo (ne)jesť?

17.12.2014 06:00
olivový olej Foto:
Zdravý olivový olej.
debata

Maslo
Vyčíta sa mu, že obsahuje asi najvyššie množstvo nasýtených mastných kyselín. Faktom však je, že tieto nasýtené kyseliny sú s krátkym reťazcom, a tým pádom teplota topenia masla je blízka teplote ľudského tela. Preto je maslo ľahko stráviteľné, navyše obsahuje esenciálnu konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá vraj má antikarcinogénne účinky. Informovala o tom Ing. Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska na tlačovej konferencii Mýty a fakty o potravinách.

Margarín
Jeden z margarínových mýtov je, že ide o umelý tuk a jeho výroba sa od čias prvej svetovej vojny nezmenila. „Margaríny sú emulgované tuky a tak, ako výroba iných potravín, aj ich výroba a technológia podstatným spôsobom pokročila,“ spresnila Halgašová. Medzi hlavné procesy výroby margarínov patrí hydrogenácia a emulgovanie. Vyrábajú sa najmä z rastlinných olejov a keďže tie sú tekuté, je potrebné dostať ich do tuhšej formy. Celý tento proces vraj prebieha najmodernejšími technologickými postupmi, kde už transizoméry hydrogenáciou nevznikajú.

Maslo vs. margarín
Odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik radí nadšencom margarínov sledovať nutričné zloženie mastných kyselín. „Sú rastlinné tuky, na ktorých je uvedená len energia, bielkoviny (nula), sacharidy (nula) a tuk. Avšak sofistikovanejšie margaríny uvádzajú aj jednotlivé zloženie mastných kyselín. Dôležité však je, aby neobsahovali transmastné kyseliny, alebo len ich stopy, pretože tie pre zdravie prospešné nie sú.“ Dodal, že kľúčový je aj pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Mal by byť čo najtesnejší, teda nie 20:1, ale aspoň 10:1. „Trojky sú prospešné a musíme ich "naháňať“, lebo ich máme málo," uviedol ďalej Minárik.

Maslo či margarín? Zvážte si! Foto: SHUTTERSTOCK
maslo, margarín Maslo či margarín? Zvážte si!

Bravčová masť
Tiež bola zatracovaná, no opäť vyšla na výslnie. Zistilo sa totiž, že má takmer ideálne zloženie mastných kyselín, je významným zdrojom kyseliny olejovej a veľmi vhodná aj na vyprážanie, pretože tieto mastné kyseliny sú stabilné.

Olivový olej
Z dôvodu, že je významným zdrojom esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, v rebríčku olejov stojí na špici. MUDr. Minárik dopĺňa, že olivový olej na zemeguli nikto nespochybňuje, preto je absolútnou „topstar“. Dobrou správou je, že obsahuje veľa omega-9 mastných kyselín, ktoré sú dobré na srdce.

Bravčová masť vs. olivový olej
Aj bravčová masť podľa Minárikových informácií obsahuje veľa kyseliny olejovej, avšak oproti olivovému oleju má viac nasýtených a menej esenciálnych nenasýtených mastných kyselín. Hovorí o tom už ich konzistencia – kým olivový olej je tekutý, bravčová masť má vyššiu hustotu a dá sa natierať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #olivový olej #margarín #maslo #bravčová masť #kyselna linolová