Chutne a zdravšie aj na Vianoce – s cviklou, ryžovou smotanou či tofunézou

Myslíte už pred Vianocami na svoju váhu (aby tradičné chudnutie od prvého januára nebolo až také dramatické), no zároveň sa nechcete vzdať svojho obľúbeného vianočného menu?

22.12.2014 06:00
šošovicová polievka, Jem iné Foto:
Šošovicová vianočná polievka od tvorivého dua Jem iné.
debata (1)

S receptami od tvorivého tímu Jem iné tieto dve túžby dokonale skĺbite. Vianočné menu v ich podaní sa na to slovenské tradičné kalorické podobá dosť a možno je dokonca ešte chutnejšie. Vyskúšajte!

Šošovicová polievka s ryžovou smotanou a slivkami

• 400 g hnedej šošovice • 400 ml rastlinnej smotany na varenie • 2 PL ryžovej múky • 200 g sušených sliviek • 1 červenú cibuľu • bobkový list, čierne korenie, nové korenie • soľ podľa chuti • 1 PL agáve sirupu • ryžové mlieko na zriedenie • šťava z citróna – na dochutenie

Šošovicu na pár hodín namočíme do vody. Do hrnca dolejeme vodu, posolíme, pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie, červenú cibuľu a necháme cca 20 minút variť (alebo kým nám šošovica nezmäkne). Cibuľu vyberieme (ideálne je použiť ju do zemiakového šalátu). Do hrnca vložíme sušené slivky a vlejeme ryžovú smotanu. V pohári rozmiešame ryžovú múku s ryžovým mliekom, agáve a prilejeme do hrnca. Ak treba, polievku zriedime pridaním ryžového mlieka. Necháme povariť ešte asi 5 minút, na záver pridáme citrónovú šťavu alebo ume ocot.

Cviklovo-zemiakový šalát

• 1 kg zemiakov • 300 g cvikle • 400 g mrazenej mrkvy s hráškom • 1 červená cibuľa nakrájaná najemno • 5 ks kyslých uhoriek (bio) • 2–3 vajíčka • ume ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti • 1 ČL hnedého cukru

V hrnčeku si uvaríme cibuľu nakrájanú nadrobno, osolíme, okoreníme, pridáme cukor a ume ocot. Samostatne si uvaríme zemiaky, cviklu, mrkvu a hrášok (alebo použijeme sterilizovaný). Všetky suroviny nakrájame na malé časti (zemiaky a cviklu najprv ošúpeme) a zmiešame. Pridáme uvarenú cibuľu, vodou z cibule podlievame, kým nedosiahneme želanú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením podľa potreby. Odporúčame vyskúšať aj verziu s cviklou, z ktorej polovicu po uvarení rozmixujeme a vmiešame do šalátu. Šalát bude mať krásnu fialovú farbu a sladkastú príchuť.

Cviklovo-zemiakový šalát podľa receptúry Jem iné. Foto: Martin Črep
cvikla, zemiakový šalát, cviklový šalát, Jem iné Cviklovo-zemiakový šalát podľa receptúry Jem iné.

Vianočné cookies s ryžovými vločkami, ďatlami a orechami

Na 30 cookies potrebujeme: • 250 g masla • 110 g trstinového cukru • 2 vajíčka • 4 PL medu • 220 g ryžových, kukuričných alebo ovsených vločiek • 220 g celozrnnej špaldovej múky • prášok do pečiva • 200 g nasekaných sušených ďatlí • 200 g nasekaných orechov • 8 PL ryžového alebo sójového mlieka

Všetky suroviny spolu dôkladne vymiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie. Veľkou lyžicou ukladáme na plech kôpky, ktoré roztlačíme vidličkou namočenou v studenej vode. Vytvoríme malé placky, ktoré pečieme na 160 stupňov cca 15 minút.

Vianočné cookis od tvorivého dua Jem iné. Foto: Jem iné
vianočné cookies, Jem iné Vianočné cookis od tvorivého dua Jem iné.

Zemiakový šalát s domácou tofunézou

• 1 kg zemiakov • 400 g mrazenej mrkvy s hráškom • 1 červená cibuľa nakrájaná najemno • 4 – 5 ks kyslých uhoriek (bio)

Tofunéza:
• 1 biela cibuľa • ¼ šálky olivového oleja • 2 ks bieleho tofu • 2 PL ume octu alebo citrónovej šťavy • 1 šálka vývaru z tofu • 1 PL zrnkovitej horčice (najlepšie bio) • šťava z polovice citróna • 1 ČL kurkumy • soľ, korenie

Tofu nakrájané na kocky varíme 5 až 10 minút v slanej vode, vyberieme a dáme do mixéra. Medzitým si na oleji orestujeme cibuľku. Pridáme k tofu, doplníme všetky zvyšné ingrediencie a rozmixujeme na hladkú hmotu.

Zemiaky dáme uvariť bežným spôsobom v šupke, po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme cez mriežku. Nakrájanú cibuľku prelejeme vriacou vodou, precedíme a pridáme k zemiakom. Tým zabezpečíme, že cibuľa bude mať jemnejšiu chuť. Zeleninu krátko povaríme v horúcej vode, precedíme a pridáme do zmesi zo zemiakov a cibule. Pridáme na malé kúsky pokrájané uhorky a domácu tofunézu. Ak chceme, aby bola konzistencia redšia a krémovejšia, môžeme šalát zriediť vodou, ďalším vývarom z tofu alebo šťavou z uhoriek.

Celoročná kapustnica so slivkami a hubami

• 500 g kyslej kapusty • 60 g sušených húb • 200 g sušených sliviek • 1 väčšiu cibuľu • 1 – 1,5 l vody alebo vývaru (podľa požadovanej hustoty) • 200 g údeného tofu • 3 PL repkového alebo olivového oleja • ½ jablka • 1 ČL sladkej sušenej červenej papriky • 1 ČL celej rasce • 2 ks bobkového listu • soľ a korenie podľa chuti • 1 ČL ume octu alebo šťavu z polovice citróna

Cibuľu nakrájame na malé kúsky, v hrnci ju orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, zalejeme vývarom, pridáme korenia, slivky, huby a jablko. Necháme variť asi jednu hodinu, ideálne aj dve-tri. Medzičasom opečieme na oleji tofu a ihneď vložíme do kapustnice, aby sa chute prepojili. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou alebo ume octom. Čím viac sa zohrieva, tým je lepšia…

Kapustnica so slivkami a hubami z dielne Jem iné. Foto: Martin Črep
kapustnica, slivky, huby Kapustnica so slivkami a hubami z dielne Jem iné.

Vianočný losos v ryžovom papieri

Marináda: • 2 PL tamari sójovej omáčky • 1 roztlačený strúčik cesnaku • kúsok nastrúhaného zázvoru • 3 PL olivového oleja • soľ, čierne korenie • muškátový oriešok • 2 PL javorového sirupu • 1 PL citrónovej šťavy

Losos: • lososové filety • ryžový papier

V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu, vložíme do nej lososa a necháme ho nasiaknúť všetkými chuťami aspoň polhodinu v chladničke. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Ryžový papier opatrne namočíme do teplej vody a necháme zmäknúť. Filety zabalíme do ryžového papiera a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 20 minút alebo kým nebudú balíčky zlatistej farby.

Duo Jeminé - vľavo Aneta Orosi, vpravo Janica... Foto: Mária Candráková
Jemine, Aneta Orosi, Janica Lacová Duo Jeminé - vľavo Aneta Orosi, vpravo Janica Lacová.

Jem iné

Janica Lacová a Aneta Orosiová sa pod hlavičkou Jem iné venujú škole varenia aj cateringovej výrobe. Viac receptov a info o nich možno nájsť na webovskej stránke www.jemine.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvikla #vianočné menu #tofunéza #šošovicová polievka #ryžová smotana