Dietologička Eva Smíšková radí: Sacharidy čerpajme hlavne zo zeleniny

Nízkosacharidová diéta je hitom. Skúste ich zo stravy vysadiť a sledujte, čo sa bude diať. Chudnúť budete bez námahy, avšak, má to háčik.

16.03.2015 06:00
zelenina, sacharidy Foto:
Sacharidov v zelenine je skutočne dosť.
debata

Na tému sacharidy sme sa porozprávali s odborníčkou, dietologičkou, MUDr. Evou Smíškovou.

Jeden z mýtov o sacharidoch hovorí o tom, že keď ich príjem znížime na minimum, keď ich neskôr do jedálnička zaradíme, resp. opäť začneme jesť, kilá sa „naváľajú“ späť – naša snaha bola márna. Je to tak?
Bohužiaľ, nejde o mýtus, je to pravda. Vo všeobecnosti konzumujeme príliš veľa sacharidov – 300 až 400 gramov denne. Tým spúšťame inzulínovú hojdačku. Strava s obsahom maximálne do 200, ideálne 150–100 gramov sacharidov by nemala byť redukčná diéta, ale rozumný a kvalitný životný štýl. Energiu pri ňom dopĺňame z kvalitných živočíšnych bielkovín a tukov, hlavne stabilných, teda nasýtených. Nehladujeme, ak sacharidy čerpáme hlavne zo zeleniny a orechov, máme nutrične bohatý a vyvážený jedálniček zbavený kolísaním hladiny cukru v krvi.

Ak by sme sacharidy zoradili do stupnice, čo zo sacharidov by ste poradili vylúčiť ako prvé a čo ako posledné?
Najskôr je potrebné zbaviť sa všetkých jednoduchých cukrov – repného aj trstinového, fruktózy a fruktózového sirupu, ktoré sa nachádzajú v sladených a ochutených limonádach, sladkostiach, tyčinkách, cukríkoch a všetkých priemyselne spracovaných (trvanlivých) potravinách. Nasledujú všetky obiloviny (chlieb, pečivo, cestoviny, proso, pohánka, ryža) a strukoviny (fazuľa, soja, arašidy, šošovica, cícer (v ich sušenej forme, pretože obsahujú okrem lepku a sacharidov problematické látky – fytáty, lektíny, ktoré škodia tráviacemu systému a brzdia vstrebávanie dôležitých živín. Tiež si treba uvedomiť, že ani s konzumáciou ovocia to netreba preháňať. Sacharidy, ako som už uviedla, no je dobré to zopakovať, by mali pozostávať hlavne zo zeleniny. Je ich tam naozaj dosť.

Zemiak je najnezdravší v kombinácii s tukom! Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, sacharidy Zemiak je najnezdravší v kombinácii s tukom!

Zemiaky sú v paleo diéte zaradené medzi diskutabilné potraviny. Až toľko sacharidov neobsahujú. Možno ich teda jesť ako prílohu? Občas? Čo vy ako dietologička vravíte na zemiak?
Z hľadiska sacharidov sú kontroverzná potravina. Okrem škrobov obsahujú veľa vlákniny a dôležitých minerálov a stopových prvkov. Sú bohatým zdrojom predovšetkým draslíka, preto je vhodné konzumovať ich pri hnačkách, tráviacich ťažkostiach, odvodňovaní, pri srdcovom zlyhaní. Netreba však zabúdať, že obsahujú aj problematické „solaníny“, ktoré zhoršujú trávenie. Z energetického hľadiska je tiež dôležitý ich spôsob prípravy. Najhoršie sú v kombinácii s tukmi – teda hranolčeky a pečené s tukmi. Najmenšie „zlo“ predstavujú varené vo vode – sú lepšie ako varené v šupke. Teda zemiaky občas a bez tuku! A najlepšie so zeleninou.

Ste zástankyňou paleo životného štýlu. Vravíte, že táto strava je zdravá, nutrične vyvážená. Máte svoje obľúbené recepty, s ktorými by ste sa s nami mohli podeliť?
Napriek tomu, že sa hlásim k paleo životnému štýlu, mäso veľmi nemusím. Tiež dávam prednosť surovej zelenine, syrom, vajíčkam a rybám. Mojím favoritom sú plátky ošúpaného kalerábu. Natriem ho bryndzou alebo inou definovateľnou najlepšie domácou nátierkou, obložím tvrdým syrom, tuniakom, vajíčkom, šalátovými lístkami, kvalitnou šunkou, paradajkami a bylinkami. Sú z toho šťavnaté a zakaždým iné „obložené chlebíčky“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #zelenina #sacharidy #kaleráb #zemiaky #paleo #draslík #strukoviny