Mandle, makrela či cmar. Potraviny, ktoré robia nášmu telu dobre

Toto je zoznam potravín, ktoré možno konzumovať s nadšením. Nášmu telu totiž robia len a len dobre.

24.03.2015 06:00
mandle Foto:
Mandle áno, solené nie.
debata

Mandle

Ale nie solené! Väčšina z nás prijíma soli v potrave viac, ako treba, čím si koledujeme o zvýšený krvný tlak. Ak teda solené mandle, radšej ich nechajte na pokoji. Nesolené mandle už možno označiť za zdravú potravinu. Obsahujú vitamín B2, magnézium a nenasýtené mastné kyseliny. Stačí 4–5 kúskov a výdatný olovrant je na svete. Podporí rast svalovej hmoty a ochráni nás pred vlčím hladom. Špeciálnym bonusom sú spomínané nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú škodlivý cholesterol, regulujú hladinu inzulínu a chránia srdce.

Cmar

200 ml cmaru obsahuje 125 kilokalórií, gram tuku, 6 gramov bielkovín, 11 gramov sacharidov a 190 mg vápnika. Cmar zabíja dve muchy jednou ranou. Zaženie totiž smäd a tiež dodá telu na nejaký čas energiu. Preto ho osobní tréneri odporúčajú konzumovať po tréningu. Dobrý je avšak aj na raňajky, desiatu, či olovrant. K ďalším informáciám, ktoré sa spájajú s cmarom, patrí nízky obsah kalórií – preto je vhodný pri redukčných diétach. Obsahuje navyše vysoko kvalitný proteín, ktorý má pozitívny vplyv na rast svalov. Okrem toho je kalciovou bombou.

Makrela

Dobrý úlovok! Žiadna ryba neobsahuje toľko zdravých nenasýtených omega-3-mastných kyselín, ako práve makrela. Oplatí sa ju jesť čo najčastejšie. Tuky, o ktorých je reč, sa neukladajú v tele vo forme faldov, ale slúžia ako potravina pre mozog, pomáhajú aj pri depresívnych stavoch. Pripomeňme, že takých 100 gramov makrely obsahuje 210 kilokalórií a v nich zinok a vitamín B6. Nielen čerstvá makrela, plná vitamínov je aj tá z konzervy.

Zdravá makrela. Foto: SHUTTERSTOCK
makrela Zdravá makrela.

Proso

Vitamín B6, železo, magnézium… Tým všetkým zdravé proso disponuje. Je výborným zdrojom sacharidov a poskytuje podstatne viac živín ako ryža či cestoviny. Aby sme nezabudli na kremík, ktorého má proso požehnane. Ide o minerál, ktorý prospieva nechtom a pleti. Magnézium a železo sa zas postarajú o optimálny prenos kyslíka v krvi a regeneráciu svalov. Ak chcete, aby ho vaše telo absorbovalo lepšie, pokropte si proso citrónovou šťavou.

Artičoky

Srdiečka plné balastných látok, železa a vitamínu B1 z plechovky nechutia ako čerstvo uvarené. Artičoky ako zdravá potravina obstáli v mnohých štúdiách a v nejednej dostali jednotku s hviezdičkou. Ich pravidelnou konzumáciou si možno znížiť hladinu zlého cholesterolu. Obsahujú horké látky ako napríklad cynarín, ktorý stimuluje produkciu žalúdočných štiav, podporuje detoxikáciu pečene a zlepšuje trávenie.

Marhuľa

Vitamín A, B6, veľa vody a tým pádom málo kalórií. Nech sa páči, to je chutná, šťavnatá marhuľa, po konzumácii ktorej vám bude pokožka žiariť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #mandle #soľ #inzulín #železo #makrela #cmar #proso