Sušené ovocie - patrí do zdravej výživy?

, 30.03.2015 06:00
sušené ovocie
Sušené ovocie neobsahuje tuk ani cholesterol a nie je zdrojom škodlivých transmastných kyselín. Autor:

Sušené ovocie má vysoký obsah cukru, a tak sa niektorí konzumenti obávajú, či vôbec patrí do zdravej výživy.

Ak z čerstvého ovocia odstránime vodu, podstatne sa zmenší hmotnosť aj rozmery plodov. Množstvo živín a energie je však úplne rovnaké, lebo odstránená voda nevzala so sebou žiadnu energiu. Živiny sa skoncentrovali do malého objemu. Z makroživín (bielkoviny, sacharidy, tuky) je ovocie bohaté len na sacharidy: z nich polovica pripadá na jednoduché, rýchlo vstrebávané cukry, fruktózu a glukózu. Bielkovín obsahuje sušené ovocie málo, 2–3 g na 100 g. Tuk v ňom nie je žiadny alebo iba v minimálnom množstve do 1 g na 100 g, no obsah celkových sacharidov je vysoký (30–70 g na 100 g podľa druhu ovocia). Sušené ovocie nám dodá aj vlákninu, a to 5,0 – 13,0 g na 100 g. 100 g vhodne vybraného sušeného ovocia tak môže pokryť až 50 percent celodennej potreby vlákniny. Vysvetlil to odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik.

Dodal, že z vitamínov sa v sušenom ovocí zachovajú najmä vitamín A, B1, B2, B3, B6 a kyselina pantoténová, vitamín C a E. Z minerálnych látok je to draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor. „Ak ovocie sušíme šetrne, ostane v ňom zachovaná podstatná časť fytochemikálií (karotenoidy, antokyány, vitamíny C, E a kyselina listová). Tie pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny a srdcovo-cievnych chorôb. Vysoký obsah antioxidantov nájdeme v sušených slivkách. Sušené brusnice obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé. Glykemický index majú sušené datle a figy vysoký, väčšina ovocných druhov stredný, jablká nízky.“

Čerstvého ovocia môžeme zjesť podstatne viac...
Čerstvého ovocia môžeme zjesť podstatne viac... Autor: SHUTTERSTOCK

Čerstvé ovocie

Má veľký obsah vody a nižšiu hustotu energie než sušené. „Môžeme zjesť podstatne väčšie porcie čerstvého ako sušeného ovocia, a pritom si dodať to isté množstvo energie,“ vysvetľuje Minárik a uvádza príklad: čerstvých marhúľ (240 kJ/100 g) môžeme zjesť 4-krát viac než sušených (1000 kJ/100 g). „Ak sa ovocie sušilo pri vysokej teplote, obsah niektorých mikroživín sa znížil. Platí to najmä pre termolabilný vitamín C, vitamín E a fenolové látky. Sušenie môže znížiť i obsah vápnika a draslíka. Obsah vlákniny sa však nemení.“

Ani tuk ani cholesterol

Sušené ovocie neobsahuje tuk ani cholesterol, nie je zdrojom škodlivých transmastných kyselín (na rozdiel od bežných sladkostí) a nezvyšuje riziko aterosklerózy. Obsahuje zanedbateľné množstvo sodíka, môžu ho preto konzumovať aj ľudia s vysokým krvným tlakom. Je výborným zdrojom rastlinnej vlákniny, ktorá nás chráni proti rakovine.

Kandizované ovocie

Minárik upozorňuje: „Do niektorých druhov sušeného ovocia sa pridáva cukor (kandizované ovocie), čím sa zvyšuje obsah cukru a energie. Kandizované ovocie ani sušené ovocie namáčané do čokolády alebo cukru nie sú vhodné pre naše zdravie. Ak máte chuť na dobrú a zdravú maškrtu, dajte si zmes sušeného ovocia a orechov. Vynikajúco chutia sušené slivky s vlašskými orechmi. Nezabudnite však na to, že primeranou porciou je jedna malá hrsť tejto zmesi. Sušené ovocie s celozrnnými cereáliami môžeme pridať do nízkotučného bieleho jogurtu alebo do nízkotučného mlieka.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#sacharidy #vitamín C #vláknina #antioxidanty #cukor #sušené ovocie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku