Žiaden tuk, žiadne kalórie + ďalšie mýty o chudnutí

Či už držíte pôst, praktizujete jarnú očistu, alebo ešte stále dodržiavate novoročný záväzok o chudnutí. Tu sú mýty, ktoré sa s "očistou" spájajú.

01.04.2015 06:00
žena, pekná postava, chudnutie, štíhlosť Foto:
Len necítiť hlad!
debata

Kto veľa spí, priberá

Môžete pokojne spávať. Podľa štúdie z newyorskej Columbia University je to presne naopak. Priberajú tí, čo spia málo. Až dvakrát viac obéznych možno nájsť medzi tými, čo spia v noci menej ako päť hodín, ako v skupine tých, čo si potrpia na sedemhodinový spánok. Prečo je to tak? Nedostatok spánku tlmí tvorbu leptínu – hormónu, ktorý reguluje príjem a výdaj energie.

Päť jedál je lepšia voľba ako tri

Niektorí sa upnú na teóriu menej jedál, keďže zvýšená hladina inzulínu po každom jedle zabraňuje rozkladu tukov. Iní sú zas za teóriu častejšieho stravovania, aby predišli vlčiemu hladovaniu. Na konci dňa rozhodujú prijaté kalórie počas dňa.

Iba jedlo s tukom ma zasýti

Pravdou je, že sýtiaci efekt nemá nič spoločného s obsahom tuku v jedle. Rozhodujúce sú dve veci: príjem sacharidov a uplynulý čas. Sýti sme dvadsať minút, bez ohľadu na to, koľko toho zjeme. Dôležité je pomalé jedenie, tzv. prežúvanie. Dávame tým nášmu telu čas, aby sa cítilo sýto.

Z chleba a cestovín sa priberá

Biely chlieb, pečivo alebo cestoviny z bielej múky pozostávajú takmer výhradne zo sacharidov a prudko zvyšujú hladinu inzulínu v krvi – čo vedie opäť k vlčiemu hladu. Ak však namiesto toho siahnete po celozrnnej verzii pečiva či cestovín, ostane hladina cukru v krvi na dlhý čas na tej istej úrovni. A hlad nebudete pociťovať.

Urýchlime chudnutie

Káva, zázvor, čili a spol… Skutočne pomáhajú pri chudnutí? Síce látkovú výmenu stimulujú, no len minimálne. Takže pokojne pite „vedrá“ kávy, dopujte sa pri tom zázvorom a ochucujte čili. Veľký úbytok na váhe však rozhodne nečakajte.

Žiaden tuk, žiadne kalórie

Takzvané nízkotučné produkty síce neobsahujú takmer žiaden tuk, obsahujú však sacharidy. Navyše veľa týchto produktov obsahuje tiež sladidlá. Hladinu inzulínu zvýšia a opäť zapríčinia nechcené: hlad. Takže v konečnom dôsledku sú kontraproduktívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #chudnutie #sacharidy #kofeín #spánok #hlad #pôst #inzulín #čili