Čili papričky sú elixír zdravia a krásy

Uľahčuje trávenie, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Podľa niektorých expertov hrá významnú úlohu pri prevencii rakoviny a potláča bolesť.

13.04.2015 14:00
Čili papričky a feferónky Foto:
Čili papričky obsahujú veľa vitamínov a minerálov, najmä draslík a fosfor.
debata (13)

Nedávny výskum uverejnený na stránkach Journal of Medicinal Chemistry ukázal, že dokáže zablokovať vnímanie neuropatickej bolesti. Peperoncino, čiže čili paprička alebo feferónka, síce nie je liek, ale má svoj význam aj na poli znižovania nadváhy a pomáha proti celulitíde a vypadávaniu vlasov.

Červené zlato našej kuchyne bude hrať hlavnú úlohu na Svetovom veľtrhu papriky, ktorý sa bude konať koncom augusta v meste Rieti v strednom Taliansku. Papričke je zasvätená aj publikácia Zdravie a feferónka, kde sú zhrnuté vedecké štúdie ukazujúce pozitívne účinky na ľudské zdravie, aké môže mať umiernená konzumácia papričiek. Doprajme si teda túto „superpotravinu“ tak často, ako je to len možné.

Čili paprička môže zmierňovať bolesť. Ukazujú to vedecké štúdie, ktoré schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európska lieková agentúra (EMEA). Rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorý je zodpovedný za jej pálčivosť, môže na tri mesiace zmierniť neuropatické bolesti. Kapsaicín, ktorý obsahujú iba tieto papričky, pôsobí na vaniloidové receptory typu 1 (TRPV 1) a výrazne ich stimuluje. Receptory sa potom stávajú akoby znecitlivenými a nie sú už schopné reagovať na stimuly, ktoré bežne vyvolávajú bolesť u pacientov s periférnou neuropatickou bolesťou.

A aké sú výživné vlastnosti čili papričiek? Je to nízkokalorická potravina zložená prevažne z vody, ale zároveň je bohatá na vitamíny a minerály. V papričkách je v značnej miere obsiahnutý najmä draslík a fosfor. Vysoký obsah vitamínu C z papričiek robí drahocenného spojenca pri udržiavaní efektívnosti imunitného systému. Značný je tiež obsah antioxidantov, ako sú karotenoidy a flavonoidy, ktoré prispievajú na ničenie voľných radikálov v organizme a tým spomaľujú fyziologické procesy starnutia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #liek #čili #elixír #papričky