Neprebúdza len kofeín. Silu má aj zelený čaj či voda s citrónom

Zdravú stravu a pravidelný, pokojný a neprerušovaný osemhodinový spánok potrebujeme na to, aby sme ostali zdraví a vo forme.

29.04.2015 06:00
citrónová šťava, citrónová voda, citronáda Foto:
Aj citrón prebúdza.
debata (5)

Napriek tomu bývajú situácie, kedy potrebujeme počas dňa nakopnúť. Vyzerať čulo, keď nám viečka naznačujú, že by sa najradšej na dlhšiu chvíľu zavreli. Viac ako 90 percent z nás siahne v takýchto nepríjemných prípadoch práve po kofeíne – logické, prečo nie? Veď prebudiť sa s ním je viac než isté! Chce to silnú kávu, najlepšou voľbou je malé piccolo. Avšak káva, podobne ako cukor, má našťastie veľa zdravých alternatív, čím nechceme povedať, že kofeín je nezdravý. Jeden fakt je však neodškriepiteľný: Preháňať to s kávou nie je rozumné…

Voda s citrónom

Celebrity ju objavili už dávnejšie a keď zistili na vlastnej koži jej zázračné účinky, už si iné ráno ani nechcú a nevedia predstaviť. Pripravte si tento zázračný nápoj podľa nich. Piť ho odporúčajú každé ráno, netreba čakať na únavu, kým nás prepadne. Na pohár vody budete potrebovať až polovicu citróna. Nebojte sa ju celú do pohára vytlačiť. Nápoj bude trochu kyslý, no veľmi osviežujúci. Nepite ho celý deň, odborníci radia prebúdzať sa ním len v dopoludňajších hodinách. Citrónová voda posilňuje imunitný systém, pôsobí ako „fatburner“ a v neposlednom rade sa stará aj o krásnu čistú pleť, pretože je detoxikačná.

Zelený čaj

Teplou alternatívou na ráno je určite najvhodnejší čierny alebo zelený čaj. Ich benefitmi je „roztočenie“ krvného obehu aj metabolizmu. Zalejte zelený čaj len od 60–80 stupňov horúcou vodou, inak bude horkastý.

Kakao - poznáme z detských čias. Foto: SHUTTERSTOCK
kakao Kakao - poznáme z detských čias.

Kakao

Veľa ľudí o tom nevie, isté však je, že čokoláda je najlepšia medicína. Pomáha ženám počas menštruácie, najnovšie štúdie preukázali, že sa vďaka nej jednoduchšie a rýchlejšie chudne. Horúca čokoláda ľahko pozdvihne náladu, pretože kakaový prášok obsahuje teobromín, ktorý má podobné účinky ako kofeín. Dajte teda kakau šancu. Ak vám kravské mlieko „nevonia“, alebo naň máte alergiu, skúste kakao s ryžovým, sójovým alebo mandľovým mliekom. Prebudíte sa skutočne zdravo a ešte chutnejšie.

Zázvorová šťava

O zázvore sa častokrát píše ako o hotovom zázraku. Jeho koreň pozitívne vplýva na imunitný systém, pomáha tráveniu a človeka „prebúdza“, pretože stimuluje krvný obeh. V zime účinne lieči chrípku aj nachladenie, v lete účinkuje sviežejšie ako horká horúca káva. Ako ju pripraviť: Vytlačte šťavu z jedného citróna a zmiešajte ju s trstinovým cukrom. Zázvor nakrájajte a zalejte vriacou vodou. Desať minút nechajte postáť, potom premiešajte s citrónom a cukrom. Čerstvá mäta na ozdobu nie je od veci, dodá nápoju čerstvosť.

Voda

Vďaka nej sa zbavujeme všetkých nečistôt v tele. Voda je údajne perfektným elixírom krásy a taktiež dotoxikačným prostriedkom. Popíjať ju denne je najlepšou metódou, ako ostať od rána až do večera v bdelom stave. Aj keď vám už hlava padá na kancelársky stôl, siahnite po vlažnej vode. Napite sa dostatočne. Pomáha tiež, keď si vodou opláchnete tvár a predlaktia. Prebudenie je viac než isté.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #únava #zázvor #kofeín #káva #zelený čaj #kakao #citrón #mäta