Večera je dôležitejšia ako raňajky, tvrdí výživový poradca

Podľa odborníka na výživu, Dušana Plichtu, je večera dôležitejším jedlom ako raňajky. Nesúhlasí s vyjadrením, že by sa mala vynechávať. Ide o tzv. "regeneračné jedlo".

04.05.2015 06:00
večera Foto:
Večera - najpodstatnejšie jedlo dňa?
debata (2)

Dve hodiny pred spánkom

Večera sa má správne nejesť tesne pred spaním. „V tomto prípade by som chcel apelovať na ženy, ktoré sa zvyknú báť večere, lebo si myslia, že sa uloží a nespáli. To je pomýlené. Práve večer prepíname do parasympatického nervového systému, kedy je trávenie lepšie. Radšej počas dňa jesť menej, možno aj trochu hladovať, ale večer sa najesť, aby mal organizmus z čoho v noci regenerovať,“ vysvetlil Plichta pre Pravda.sk. Dodal, že ak má jedlo správne zloženie, nestane sa, že priberieme. Väčšina ľudí vraj nevhodne kombinuje stravu alebo vyberá nekvalitné ingrediencie.

Bezsacharidová večera?

Na jednej strane je podľa Plichtu pravda, že sacharidy vo výžive si potrebujeme kontrolovať. Na druhej strane je však potrebné pochopiť, že nie sú sacharidy ako sacharidy. Sú lepšie, horšie a preto záleží na tom, aké si vyberáme. „Vôbec nie je pravda, že by sme večer nemali jesť sacharidy. Jednoduché by sme mali vylúčiť a dopriať si večer radšej zložité. Je to otázka nielen kalórií, ale funkcie hormónov a neurotransmitterov, ktoré majú na nás oveľa lepší vplyv. Ak chcete dobre spať a regenerovať, čo je pre spaľovanie tukov dôležité, potom padne rozumné množstvo sacharidov večer na úžitok.“ Podobne ako pri proteínoch, aj pri sacharidoch si potrebujeme vytvoriť tzv. semafory. Zelená znamená povolené, oranžová s mierou a červená stopku.

Manuál pre každého

Na otázku, či platí stravovanie pre každého, Plichta odpovedal: „Platí to na osemdesiat percent všeobecne, pretože fyziológia človeka je postavená na istých pravidlách. Dvadsať percent záleží od mnohých faktorov: čo ste doteraz robili, ako ste žili, ako spíte a detoxikujete, aké máte intolerancie… Výživový poradca vie pomôcť a nájsť každému jeho manuál. Nie môj, vnucovať niekomu, čo robím, ale nájsť manuál preňho, aby sa v ňom cítil dobre, aby našiel svoju optimálnu životosprávu, ktorá mu zabezpečí zdravie, ale aj vyšší výkon.“

Výživa mozgu

Túto otázku podľa výživového poradcu nikto nerieši. Ale: „Keď váš mozog raz funguje tak, že nie ste sýta, že stále hľadáte niečo pod zub, tak mozog nemá z čoho fungovať, alebo funguje len z čiastočných sacharidov, v modernom štýle. Ak si ráno dáte sacharidy, aby sa mal metabolizmus z čoho naštartovať, rýchlo vám dôjdu a keď vám dá niekto do blízkosti čokoládu, nebudete myslieť na nič iné, len na jedlo. A to chceme odstrániť. Nechceme myslieť na jedlo, my to chceme mať zautomatizované a prirodzené. Na jedlo myslieť až v období skutočného hladu.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #jedlo #sacharidy #spánok #hlad #večera #spaľovanie tukov