Soľ a obličky. Je soľ nad zlato?

Medzi zvýšeným príjmom soli a vznikom niektorých ochorení je nepopierateľná súvislosť. Odporúčaná denná dávka soli je 5 až 6 gramov, no väčšina z nás toto množstvo každý deň vysoko prekračuje.

02.05.2015 09:26
zelenina, soľ Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príliš veľa soli v potrave pritom môže spôsobiť najmä: vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia (mozgová mŕtvica, ochorenia srdca, srdcové zlyhanie), ochorenia obličiek a vznik obličkových kameňov, obezitu, osteoporózu, rakovinu žalúdka, zadržiavanie tekutín v tele a opuchy, zhoršovanie príznakov niektorých ochorení, napr. cukrovky, astmy či Alzheimerovej choroby

Soľ a obličky

  • Jednou z úloh obličiek je odstraňovať z organizmu prebytočnú vodu, na čo je nevyhnutný správny pomer sodíka a draslíka v tele. Strava s vysokým obsahom soli môže túto rovnováhu narušiť, čo spôsobí zníženie funkcie obličiek a odvádzanie menšieho množstva tekutín z tela, čo ďalej vedie k vzniku vysokého krvného tlaku. Ten zase zaťažuje obličky a môže viesť k vzniku obličkového ochorenia.
  • Vysoký príjem soli zvyšuje množstvo bielkovín v moči, čo je hlavný rizikový faktor poklesu obličkových funkcií, a teda aj vzniku obličkových i srdcovo-cievnych ochorení. Pribúda tiež stále viac dôkazov, že vysoký príjem soli môže zhoršovať priebeh základného obličkového ochorenia u ľudí, ktorí už majú diagnostikované problémy s obličkami. Zníženie príjmu soli z 10 na 5 gramov za deň viedlo k zníženiu vylučovania bielkovín do moču o 19,4 %. Preto by ľudia, ktorí už trpia obličkovými ochoreniami, a tiež tí, ktorým hrozia (najmä pacienti s vysokým tlakom a cukrovkou), mali znížiť príjem soli, keďže takmer pri všetkých typoch obličkových ochorení vedie soľ k zadržiavaniu sodíka a vody v tele, čo spôsobuje ďalšie zhoršovanie obličkových funkcií.

Sodík a obličky

  • Sodík, ktorý obsahuje najmä soľ, ovplyvňuje množstvo a zloženie tekutín v tele a krvný tlak. Má tiež vplyv na funkciu obličiek. Keď množstvo sodíka v organizme stúpa, môže sa objaviť vysoký tlak, opuchy tváre a končatín, priberanie a dýchavičnosť. Preto by sme mali v prevencii a liečbe obličkových ochorení dbať na obmedzenie príjmu soli a tým aj sodíka v potrave.
  • Pri varení nepoužívajte soľ a nedosáľajte jedlá ani na tanieri. Na dochutenie uprednostnite čerstvé alebo sušené bylinky, koreniny, citrón či ocot.
  • Používajte čerstvú alebo mrazenú zeleninu a mäso namiesto konzervovaných, marinovaných či sterilizovaných je­dál.
  • Vyhýbajte sa polotovarom a slaným pochutinám, ako sú zemiakové lupienky, slané oriešky či syry.
  • Čítajte zloženie na obaloch potravín a vyberajte si tie s nižším obsahom sodíka.

Soľ a obličkové kamene

  • Obličkové kamene sa u ľudí vyskytujú pomerne často. Počas života sa objavia aspoň raz u 6 % žien a 12 % mužov. Ide o akútny bolestivý problém, ktorý sa môže prejaviť nevoľnosťou, poruchami odtoku moču z močových ciest, vyžarujúcimi neutíchajúcimi bolesťami v chrbte a ak sú početné, môžu viesť až k obličkovej nedostatočnosti.
  • Ich vznik ovplyvňuje okrem iného aj príjem soli – vysoké množstvo soli v strave zvyšuje riziko vzniku kameňov, keďže soľ zvyšuje hladinu vápnika v moči a ten je základnou stavebnou jednotkou obličkových kameňov. Viacero štúdií potvrdilo, že obmedzenie príjmu soli môže znížiť vylučovanie vápnika a tým aj znížiť ich výskyt. Hyperkalciúria sa objavuje až u 80 % pacientov s obličkovými kameňmi. Rovnako sa preukázalo, že zvýšené riziko majú ľudia s vysokým tlakom. Obmedzenie príjmu soli je preto prospešné práve pre nich, keďže neslaná diéta okrem zníženia tlaku zároveň znižuje aj vylučovanie vápnika, a tým riziko vytvorenia kameňov v obličkách.
  • Vyššie riziko majú ľudia s pretrvávajúcimi infekciami močových ciest a Crohnovou chorobou. Najčastejšie postihujú ľudí vo veku 30 – 60 rokov.

Problémy s obličkami a nízkobielkovinová diéta

Jedlá by ste mali pripravovať bez soli, mäso sa podáva v menších porciách raz denne. Ideálne je ho kombinovať so zeleninou. Obmedziť treba aj múku, nahraďte ju zemiakovým alebo kukuričným škrobom

Polievky
vhodné: zeleninová, zemiaková, mrkvová, zelerová, kalerábová, hrášková, fazuľková, rascová, špenátová, pórová, karfiolová, brokolicová, paradajková, vločková, krúpová, zeleninová, kapustová (z hlávkovej kapusty), kosťová, občas hovädzia alebo kuracia
ako závarka sa používajú cestoviny, ryža, krupica, krúpky, ovsené vločky, krupicové halušky, žemľa opečená nasucho, strúhané cesto, zemiaky

Mäso
chudé hovädzie, chudé bravčové, teľacie, kurča, morka, králik, ryby – najmä kapor, pstruh a nemastné morské filé
vhodné mäsité pokrmy:
hovädzie – na mrkve, na zeleri s jablkami, na cesnaku, na hubách, na hrášku, na póre, na paradajkách, na rasci, na zelenine, na pretlaku, varené, guláš, meráno, závitok plnený zeleninovou plnkou, špikované mrkvou, nakyslo s džemom, prírodná roštenka, hovädzie na zahradnícky, cigánsky, orientálny, štefánsky, bratislavský a poľovnícky spôsob;
bravčové – pečené, špikované zeleninou, na karfiole, na brokolici, na kalerábe, na hrášku, na zelenine, na rasci, na pretlaku, v kapuste, v keli, bravčový guláš, perkelt, závitok plnený zeleninovou plnkou, prírodný rezeň;
teľacie (úprava ako pri hovädzom a bravčovom mäse),
kurča – dusené, pečené, varené, plnené, na zelenine, na hubách, na paradajkách, prírodný kurací rezeň, kurací perkelt, paprikáš,
ryby – varené, dusené na masle, na rasci, na paradajkách, na pretlaku, zaprávané so zeleninou,
králik – dusený,
mleté mäsá – mäsové guľky, na pretlaku, mäsový nákyp, mäsový puding, sekaná, štefánska sekaná, sekaná z rýb;
údeniny – pre vysoký obsah soli ich treba obmedziť

Omáčky a prívarky
vhodné omáčky: hubová, kôprová, chrenová, uhorková, paradajková, smotanová, zeleninová, citrónová, pričom pri ich príprave môžete použiť aj smotanu
vhodné prívarky: zemiakový, špenátový, tekvicový, hráškový, fazuľkový, karfiolový, mrkvový, kalerábový, zeleninový, šalátový, kapustový, kelový
strukovinové prívarky (šošovicový, fazuľový, hrachový) pre vyšší obsah rastlinných bielkovín jedzte v obmedzenom množstve

Prílohy
zemiaky – varené, pečené v šupke, zemiaková kaša (zemiaky jedzte aspoň raz denne), žemlová a zemiaková knedľa, ryža, tarhoňa, slovenská ryža, halušky; cestoviny – kolienka, makaróny, špagety a pod.

Tuky
živočíšne a rastlinné maslo, rastlinné oleje

Mlieko a mliečne výrobky
mlieko je pre svoj obsah plnohodnotných bielkovín vhodnou súčasťou jedálneho lístka. Rovnako ako v prípade mäsa, je však potrebné prijímať ho v obmedzenom množstve
vhodný je tvaroh, jogurty, kyslomliečne výrobky, jogurtové mlieko, termix a pod.
pre vysoký obsah soli nie sú vhodné syry

Zelenina
vhodná je mrkva, pór, petržlen, zeler, mladý kaleráb, karfiol, brokolica, tekvica, zelená fazuľka, hrášok, špenát, cvikla, hlávkový šalát, paradajky, papriky, hlávková kapusta, reďkovka, chren, cesnak, cibuľa, cuketa, patizón
pripravuje sa varením, dusením alebo zapekaním. Podáva sa aj ako príloha alebo vo forme šalátov – hlávkový, kapustový, mrkvový, zelerový s jablkami, paradajkový, paprikový, uhorkový, karfiolový, cviklový a pod.

Ovocie
vhodné sú všetky druhy

Chlieb, pečivo, múčniky
nízkobielkovinové a neslané druhy chleba a pečiva – kukuričný, zemiakový, sójový, slnečnicový…
piškótová a trená bublanina s ovocím, jablkový krehký koláč, jablková štrúdľa, pečené jablká, vanilkový či kakaový puding

Nápoje
všetky druhy čajov, čaj s mliekom, biela kýva, káva melta, ovocné šťavy a džúsy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #obličky #vysoký krvný tlak #soľ #srdcovo-cievne ochorenia