Viac ako dosť
Reč je o zložitých sacharidoch. Zjednodušene, do tejto kategórie okrem iného patrí pečivo, zemiaky, ryža či cestoviny. Osobní tréneri ich odporúčajú konzumovať v doobedňajších hodinách. Neskôr na ne už pre istotu nemyslieť… Doteraz zaužívané pravidlo nízkosacharidových diét znelo: Vymeňte prílohu za zeleninu. Napokon, aj tá obsahuje sacharidy. Máte radi mäso? Nech sa páči! Ale zbytok taniera nech tvorí zelenina. A ešte raz teda: Sacharidov máme viac, ako dosť. Stačilo.
Vysoko sacharidová metóda
Avšak! Americký internista, odborník na výživu a zástanca vegetariánskej stravy v jednom, John A. McDougall s vyše 30-ročnou praxou a jeho manželka Mary túto teóriu postavili na hlavu. Tvrdia niečo iné. Ich vysoko sacharidová metóda chudnutia spočíva v príjme sacharidov. Ale zdravých. Pripomeňme, že nejde o žiaden výstrelok, spomínaná metóda bola roky skúmaná a je medicínsky testovaná. Dnes už zaznamenáva úspechy. Pacienti, ktorí na ňu stavili, nielenže rýchlo schudli a neprepadal ich vlčí hlad, ale znížilo sa u nich aj riziko srdcového infarktu.
Sacharidy nevylúčime
John McDougall je v lekárskom svete považovaný za rebela. Odsudzuje správanie medicínskych a farmaceutických spoločností, ktoré uprednostňujú svoj zisk pred blahom pacientov. Jeho kniha, „Vysokosacharidová diéta. Chudnúť so správnymi uhľohydrátmi“, ktorá sa okamžite stala bestsellerom, ukazuje, ako schudnúť aj napriek tomu, že sacharidy zo stravy nevylúčime.

Zdravé škroby
Autor stavil na potraviny, ktoré obsahujú škroby, ktoré dodávajú dostatočné množstvo energie a zasýtia. Hlad nás neprepadne, ak sa vyhneme nezdravým potravinám, z ktorých priberáme. Háčik je v tom, že škroby prijímať treba, musia byť však kvalitné. Vieme, ktoré to sú? Doktor objasnil.
Zdravé obilniny:
Pohánka, jačmeň, ovos, proso, kukurica, ryža, raž, cirok, pšenica, divoká ryža Strukoviny:
Fazuľa, hrach a šošovica
Zelenina s obsahom sacharidov:
Mrkva, zemiaky, paštrnák, sladké zemiaky (batáty), slnečnica, tekvica