Letné grilovanie. Áno alebo nie?

Grilovaný rezeň či ryba sú zdravšie ako tie vyprážané, myslia si mnohí. Odborník na výživu Peter Minárik nad tým krúti hlavou.

09.08.2015 06:00
minútky, gril, ražeň Foto:
Mäso je vhodné marinovať. Podľa odborníkov marináda funguje ako bariéra medzi mäsom a karcinogénmi.
debata (5)
,,Je to v zásade jedno a to isté – tristo-, štyristostupňová teplota vie narobiť najmä v mäse paseku. Ak chceme mäso aspoň ako-tak uchrániť, mali by sme ho pred grilovaním marinovať a predvariť," konštatoval.

Navyše si treba dopriať veľké množstvo surovej zeleniny. „Odporúčam negrilovať červené a údené mäso, ale dať prednosť chudému kuraciemu mäsu a zelenine. Pravidelná konzumácia spáleného mäsa môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny pankreasu až o 60 %,“ dodal.

Mäso je vhodné marinovať. Podľa odborníkov marináda funguje ako bariéra medzi mäsom a karcinogénmi. Americký inštitút pre výskum rakoviny udáva, že marinovanie mäsa najmenej 30 minút znižuje tvorbu karcinogénov. Ďalším dôležitým faktorom je druh marinády, ktorá môže spôsobiť významný pokles karcinogénov v grilovanom mäse. Znížte riziko rakoviny tým, že vymeníte mäso za zeleninu, zeleninové fašírky alebo ovocie. Fytochemikálie v ovocí a zelenine môžu znížiť riziko niektorých typov rakoviny.

Ak predsa len chcete grilovať mäso, nakrájajte ho, pokiaľ možno, na tenšie plátky alebo menšie kúsky a predpripravte ich naklepaním – skrátite tak čas grilovania. Odstráňte z mäsa kožu a tuk, počas grilovania mäso pravidelne obracajte. Mäso grilujte v alobale, zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov.

K mäsu pri grilovaní pridajte kúsky zeleniny – napr. brokolicu, paradajky, papriku – pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #grilovanie #MUDr. Peter Minárik