Navyše si treba dopriať veľké množstvo surovej zeleniny. „Odporúčam negrilovať červené a údené mäso, ale dať prednosť chudému kuraciemu mäsu a zelenine. Pravidelná konzumácia spáleného mäsa môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny pankreasu až o 60 %,“ dodal.
Mäso je vhodné marinovať. Podľa odborníkov marináda funguje ako bariéra medzi mäsom a karcinogénmi. Americký inštitút pre výskum rakoviny udáva, že marinovanie mäsa najmenej 30 minút znižuje tvorbu karcinogénov. Ďalším dôležitým faktorom je druh marinády, ktorá môže spôsobiť významný pokles karcinogénov v grilovanom mäse. Znížte riziko rakoviny tým, že vymeníte mäso za zeleninu, zeleninové fašírky alebo ovocie. Fytochemikálie v ovocí a zelenine môžu znížiť riziko niektorých typov rakoviny.
Ak predsa len chcete grilovať mäso, nakrájajte ho, pokiaľ možno, na tenšie plátky alebo menšie kúsky a predpripravte ich naklepaním – skrátite tak čas grilovania. Odstráňte z mäsa kožu a tuk, počas grilovania mäso pravidelne obracajte. Mäso grilujte v alobale, zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov.
K mäsu pri grilovaní pridajte kúsky zeleniny – napr. brokolicu, paradajky, papriku – pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.