
Feferónky a spol.
Podľa aktuálnej čínskej štúdie žijú dlhšie tí ľudia, ktorí svoj jedálniček často a pravidelne obohacujú o ostré, pikantné, korenisté jedlá. Skrátka a dobre. Feferónky, sušené čili papričky, čierne korenie, pálivá paprika a všetci ich kamaráti vraj znižujú riziko úmrtnosti.
Od 30 do 79 rokov
Vedci pod vedením Čínskej akadémie lekárskych vied v Pekingu zozbierali informácie od 487 375 osôb vo veku od 30 do 79 rokov. Účastníci štúdie boli zaradení do štúdie v rokoch 2004 a 2008. V priebehu pozorovania museli tiež vyplniť niekoľko dotazníkov a doložiť tiež pravdivé informácie o svojich stravovacích návykoch.

Až o 14 percent
V priebehu štúdie došlo k 10 224 úmrtiam. Analýzy ukázali, že každý, kto raz až dvakrát týždenne konzumoval ostré jedlo, znížil riziko úmrtnosti o jedno až desať percent v porovnaní s tými, čo ostré konzumovali menej ako raz týždenne. Kto však uprednostňoval pikantné jedlá tri až päťkrát týždenne pred hocičím iným, znížil toto riziko až o 14 percent.
Ženy verzus muži
Súvislosť medzi pohlaviami sa nepreukázala, pretože medzi ženami a mužmi nebol v tomto ohľade žiaden rozdiel. Zaujímavá však bola aj informácia štúdie, že osoby, ktoré neholdovali alkoholu, tento účinok ešte posilnili. Ale pozor, konzumáciou pikantných jedál neznížili len riziko úmrtia, ale zreteľne aj riziko vzniku rakoviny, srdcových ochorení či rozvoja cukrovky druhého typu.
Prečo ho predlžujú?
Čo pikantné jedlá v sebe obsahujú, že predlžujú život? Vedci sa domnievajú, že sú to práve bioaktívne zložky. Čili obsahuje kapsaicín, vitamín C a iné dôležité živiny, ktoré pozitívne pôsobia na vek.