Tepelne upravená strava je pre nás vhodnejšia ako surová

Vraví sa, že dávka je jed. Zle narobí najmä cukor, ak to s ním preháňame a nevieme si povedať dosť. Otráviť sa, ak to trochu preženieme, môžeme aj z vody.

07.09.2015 06:00
raw food, mrkvová polievka Foto:
Raw food má rôzne podoby. Odborník odporúča stravovať sa "surovo" na desiatu a na olovrant.
debata (3)

Ale čo zelenina?

„Tej by sme museli zjesť za vagón, aby nám narušila trávenie,“ vysvetlil pre Pravda.sk tréner životosprávy, Dušan Plichta. Tým zabŕdol do trendu surovej stravy, ktorá je dnes moderná, pretože obsahuje veľa enzýmov a vitamínov. Avšak keď sa povie A, treba povedať aj B. „Sú druhy ovocia a zeleniny, ktoré odporúčame konzumovať v surovom stave. Ale nemajú byť od rána do večera základom stravy, pretože väčšina druhov v surovom stave obsahuje aj veľa antinutrientov.“

Aj čínska medicína upravuje

Ľudia, čo sú len na surovej strave, podľa Plichtových slov nezískavajú isté živiny, ktoré sa dostávajú do tela na základe kombinácií, ktoré človek objavil. „Aj čínska medicína, ktorá jedlá jemne upravuje a zeleninu kombinuje s olejom a korením, je na tom postavená,“ dodal Plichta. Tvrdí, že vtedy dodávame telu najväčšiu hodnotu.

Nie je vhodnejšia

Určite sa po konzumácii surovej stravy ľudia cítia lepšie, lebo je to skvelý zdroj vitamínov a minerálov, ale zaradil by som ju do jedálnička vo forme desiatej alebo olovrantu, ako doplnok k jedlu, radí odborník, ktorý si rozhodne nemyslí, že surová strava, ktorú lepšie poznáme pod anglickým termínom raw, je pre nás vhodnejšia, ako tepelne upravená. Zaujímavosťou tiež je, že surová strava je v období jesene a zimy menej vhodná, ako na jar či v lete.

Do kvality potravín sa rozhodne oplatí investovať. Foto: SHUTTERSTOCK
debnička, zelenina, Do kvality potravín sa rozhodne oplatí investovať.

Rozhádzaný hormonálny systém

Na otázku, čo sa môže stať človeku, ktorý sa dlhodobo stravuje len surovou stravou, Plichta odpovedal: „Môže si narušiť trávenie, začne mu byť zima, zvýši sa mu hladina stresového hormónu, prípadne dostať sa do začarovaného kruhu. Žena veľa cvičí, ale organizmus je vystresovaný, vďaka čomu neschudne. Z dlhodobého hľadiska budú organizmu chýbať základné živiny, ktoré dostávame z rozumnej konzumácie mäsa a živočíšneho tuku a iné deficity, ktoré sa prejavia na rozhádzanom hormonálnom systéme,“ upozorňuje Plichta.

Čo jesť na jeseň a v zime?

Dominantná by mala byť konzumácia tukov – polievky, vývary, tepelne spracované jedlá, koreňová zelenina. Odporúča sa jesť aj ovocie, ale nie tzv. extra dávky. „Jedzte tie druhy, ktoré sa uskladnili. Najvhodnejšie zo všetkého sú jablká a hrušky, pozor však na dávku. Stačí kus na deň,“ radí Plichta. Vhodné sú aj mandarínky či banány, avšak žiadna ovocná „vitamínová bomba“ sa nevyrovná kyslej kapuste.

Choďte na trh

Kvalita potravín je podľa odborníkových slov druhým najdôležitejším bodom vo výžive, po kontrole príjmu sacharidov. „Keď nebudeme prijímať toľko bieleho cukru, lepku a zbytočne veľa chémie, budeme si môcť dovoliť optimálne zloženia a potraviny na nás budú inak pôsobiť. Do kvality živín sa určite oplatí investovať. Čo sa týka mňa, preferujem lokálnych producentov. Okrem nákupu ovocia a zeleniny na trhu sa dnes dajú využiť aj nové služby na internete – privezú vám debničky čerstvej zeleniny priamo domov.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #zima #cukor #surová strava #raw food #sezónne ovocie